Ως κέντρο συγκέντρωσης τεύτλων θα λειτουργήσει και φέτος το εργοστάσιο των Σερρών

Ως κέντρο συγκέντρωσης τεύτλων θα λειτουργήσει και φέτος το εργοστάσιο Σερρών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Στη συνέχεια οι ποσότητες των τεύτλων θα μεταφέρονται στα εργοστάσια του Πλατέως και της Ορεστιάδας.

Το τονάζ του Σερραϊκού κάμπου για φέτος υπολογίζεται ότι θα φθάσει τις 42.000 τόνους, παρουσιάζοντας αύξηση, σε σύγκριση με πέρυσι (35.000 τόνοι), παρά το γεγονός ότι οι παραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι για το 50% της περσινής παραγωγής. Το ποσό που οφείλει η Ε.Β.Ζ. στους τευτλοκαλλιεργητές ανέρχεται σε 4 εκ. ευρώ και παραμένει άγνωστο πότε θα καταβληθεί.

Ο διευθυντής του εργοστασίου Ζάχαρης Σερρών κ. Γεώργιος Βαλασσόπουλος, επισημαίνει ότι βασική προϋπόθεση για να ανταποκριθεί ο αγροτικός κόσμος είναι να καλύπτονται οι οικονομικές τους ανάγκες.

Επίσης, δεν έχει αποσαφηνιστεί, ακόμη, αν ο έλεγχος του ζαχαρικού τίτλου θα γίνεται στο εργοστάσιο των Σερρών. Ελάχιστες αναμένεται ότι θα είναι οι προσλήψεις εποχιακού προσωπικού, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στο εργοστάσιο των Σερρών 27 υπάλληλοι που αποσπάστηκαν στο Πλατύ.

Το δυσάρεστο είναι ότι ένα λειτουργικό εργοστάσιο που παρήγαγε ζάχαρη υψηλής ποιότητας έχει τεθεί σε αχρηστία ενώ θα μπορούσε να συνεισφέρει τα μέγιστα στην τόνωση της τοπικής αγοράς αλλά και της ενίσχυσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Ως μεγάλος λάθος, που άνοιξε τους ασκούς του αιόλου και οδήγησε τη βιομηχανία σε καθοδική πορεία, θεωρούν ορισμένοι την αποποίηση της ποσόστωσης, που οδήγησε σε δραματική μείωση των ποσοτήτων που διαχειριζόταν η χώρα μας. Συγκεκριμένα το τονάζ της χώρας από 319.000 τόνους  έπεσε στις 158.000 τόνους.

Στην περίπτωση του εργοστασίου των Σερρών δεν προχώρησαν αξιόλογες προτάσεις, όπως εκείνη του Βραζιλιάνικου Επιμελητηρίου για την παραγωγή ραφιναρισμένης ζάχαρης αλλά και η παραγωγή  στέβιας. Τέλος, δεν συζητήθηκε καν η πρόταση που είχε καταθέσει το Επιμελητήριο Σερρών για την ανάληψη του μάνατζμεντ του εργοστασίου. 

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 04 Αυγ. 2016 - 13:26