Ομιλία του κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή: Προταστευτικό πλαίσιο στον αγροτικό τομέα από αθέμιτες πρακτικές

Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης μιλώντας στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για  τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων και λοιπές διατάξεις κάλεσε, μεταξύ άλλων, να υπάρξει προστασία των παραγωγών ώστε να εξοφλούνται από τους αγοραστές των προϊόντων τους σε καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Στην ομιλία του ο κ. Λεονταρίδης ανέφερε τα εξής:

«Το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου, αφορά την προστασία των παραγωγών, μεταποιητών και εμπόρων από αθέμιτες πρακτικές. Τίθεται έτσι, ένα προστατευτικό πλαίσιο για τους παραγωγούς, τους συνεταιρισμούς, τους μεταποιητές και τους μικρούς εμπόρους από τους ισχυρότερους συναλλασσόμενους τους. 

Στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, διευκολύνεται η διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας για την παραχώρηση χρήσης γης. Δίνεται η δυνατότητα στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να συνάπτουν και να ανανεώνουν συμβάσεις δανείων και χρηματοδοτήσεων μέχρι 25.000 ευρώ χωρίς την προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας. Διευκολύνεται η υλοποίηση του υπομέτρου για τη χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών στον γεωργικό τομέα του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Το μητρώο, φυσικά, των πιστοποιημένων φορέων ανά περιφέρεια θα δώσει τις δυνατότητες για σωστές συμβουλές στους αγρότες. 

H παραγωγή γεωργικών προϊόντων χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια, βασίζεται σε βιολογικές διεργασίες και είναι εκτεθειμένη σε απρόβλεπτες μεταβλητές καιρικές συνθήκες. Όσον αφορά τις απρόβλεπτες μεταβλητές καιρικές συνθήκες πιστεύω ότι, με την ολοκληρωμένη ψηφιοποίηση του ΕΛΓΑ το επόμενο διάστημα- όπου πιστεύω ότι οι εκτιμήσεις θα εκσυγχρονίσουν το σύστημα με ψηφιακό τρόπο- θα ολοκληρώνεται με ταχύτητα και δικαιοσύνη το έργο των εκτιμητών προς όφελος των αγροτών.

Σ αυτό το σημείο, θέλω να επισημάνω την άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, για ζημιές που υπέστησαν δενδροκαλλιέργειες στο νομό Σερρών και σε άλλους νομούς από τις παγωνιές, όπως είναι τα αμύγδαλα, τα ροδάκινα και άλλα οπωροφόρα δένδρα και οι ελιές, φυσικά. 

H αβεβαιότητα αυτή καθιστά ακόμα πιο επιβεβλημένη την προστασία των προμηθευτών, που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, έναντι αθέμιτων εμπορικών πρακτικών που μετέρχονται οι αγοραστές.

Θέτουμε ως βασικό σκοπό του νόμου αυτού, την προστασία των παραγωγών των αγροτικών προϊόντων, δηλαδή, των προμηθευτών στην κάθετη αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων έναντι των αγοραστών.

Στο νομοσχέδιο, θεσμοθετούμε συγκεκριμένο πλέγμα διατάξεων, που έρχονται να προστατεύσουν τον παραγωγό, αλλά και το μεταποιητή, εξασφαλίζοντας συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς. Ορίζονται συγκεκριμένοι χρόνοι πληρωμής των γεωργικών προϊόντων και για πρώτη φορά, με το νομοσχέδιο αυτό, υποχρεώνουμε τον αγοραστή, να πληρώνει σε τριάντα ημέρες τον προμηθευτή, για την αγορά ευπαθών γεωργικών προϊόντων, αυτών, δηλαδή, των προϊόντων που αλλοιώνονται σύντομα και ως εκ τούτου, δεν μπορούν μετά να διατεθούν στην αγορά και σε 60 μέρες των υπόλοιπων γεωργικών προϊόντων.

Βάζουμε δίκαιους κανόνες, που ισχύουν για όλους. Ορίζουμε συγκεκριμένους χρόνους, μέσα στους οποίους πρέπει να πληρώνονται οι παραγωγοί μας, για τα προϊόντα τους. Προβλέπουμε αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες και στηρίζουμε με αυτούς τους τρόπους τον Έλληνα παραγωγό και προωθούμε την ελληνική διατροφή. Από την ώρα που ένα προϊόν παράγεται στο χωράφι ή στο στάβλο, μέχρι και την κατάληξή του στο πιάτο ή στο καλάθι του καταναλωτή, πρέπει να υπάρχει τάξη και ασφάλεια, εκεί όπου παρατηρούνται στρεβλώσεις, που πάντα την πληρώνουν οι πιο αδύναμοι κρίκοι αυτής της αλυσίδας, που είναι οι παραγωγοί. Θωρακίζουμε ακόμα περισσότερο τους συνεταιρισμούς, τις ομάδες παραγωγών, που διαπραγματεύονται την πώληση αγαθών, με εμπόρους, με μεταποιητές και με αλυσίδες λιανικής πώλησης ειδών. Μέσα στην ομάδα παραγωγών, ο μεμονωμένος παραγωγός θα αυξήσει τη διαπραγματευτική του ικανότητα και θα έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Τελειώνοντας, η ιστορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ταμείο Ανάκαμψης και το επόμενο ΕΣΠΑ, για τους πόρους που θα διατεθούν και θα εισρεύσουν  με αυτόν τον τρόπο, με το τεράστιο αυτό διπλό οικονομικό πρόγραμμα στην ελληνική οικονομία, αποτελούν μια εθνική επιτυχία και μια τεράστια ευκαιρία, για τη στήριξη της ελληνικής υπαίθρου και την παραμονή του πληθυσμού που απέμεινε στην περιφέρεια, αρκεί να εκσυγχρονίσουμε και να θεσμοθετήσουμε , τις δομές που απαιτούνται. Αυτό κάνουμε με αυτό το νομοσχέδιο, όπως και με προηγούμενα νομοσχέδια, τα οποία ψηφίσαμε και βήμα - βήμα πιστεύω ότι, θα ολοκληρώσουμε αυτές τις διαδικασίες, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι για το επόμενο ΕΣΠΑ, αλλά και για τοΤαμείο Ανάκαμψης και τους πόρους που θα εισρεύσουν από αυτά τα ταμεία». 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 07 Απρ. 2021 - 17:00