Ομιλία του ιστορικού συγγραφέα Βασίλη Τζανακάρη για την Μικρασιατική τραγωδία του 1922

Ο ιστορικός συγγραφέας κ. Βασ. Τζανακάρης και η κα Ελ. Μωυσιάδου

Ενώπιον πυκνού και εκλεκτού ακροατηρίου πραγματοποιήθηκε επίκαιρη ομιλία του συμπολίτη μας κ. Βασίλη Τζανακάρη, ιστορικού συγγραφέα, με θέμα: «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ (1922- 2022), Από τα ‘’Ωσανά’’ ενός θριάμβου, στον ‘’Στέφανον εξ Ακάνθων’’ μιας τραγωδίας».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Εταιρία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.), το βράδυ της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου τρ. έ., στο φουαγιέ του δημοτικού μας θεάτρου ‘’ΑΣΤΕΡΙΑ’’, τελούσε υπό την αιγίδα της διοίκησης του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, ενώ χορηγός αυτής ήταν η κα Ελισάβετ Μωϋσιάδου, διοικητική παράγοντας της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.

dimoudis.jpg

Ο κ. Δημ. Δημούδης

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε προς τους παριστάμενους ο πρρόεδρος της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. κ. Δημ. Δημούδης, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον πρόεδρο και τον διευθυντή του Δημοτικού μας θεάτρου για την παραχώρηση του φουαγιέ και για την εν γένει συνεργασία.
Στη συνέχεια, η κα Ελ. Μωϋσιάδου παρουσίασε τον κεντρικό ομιλητή κ. Βασ. Τζανακάρη, ο οποίος διαπραγματεύτηκε το θέμα του με χαρακτηριστική άνεση και ευγλωττία λόγου, καθώς είναι άριστος γνώστης των γεγονότων της Μικρασιατικής Εκστρατείας και για τα αίτια που προκάλεσαν την τραγωδία, το καλοκαίρι του 1922.

emeis_serron2.jpg

Μεταξύ των εκλεκτών προσκεκλημένων, ο δήμαρχος ``Εμμ. Παππά’’ κ. Δημ. Νότας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών κ. Καρίπογλου κ.π.ά.


Όπως ανέφερε ο ομιλητής, μεταξύ των άλλων, τα αίτια που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή, οφείλονται κατά κύριο λόγο στο διχασμό, που άρχισε το 1915 και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων, η αλλαγή στάσης των συμμάχων μας της ΑΝΤΑΝΤ.
Η ομιλία του κ. Β. Τζανακάρη, στον οποίο, πρέπει να τονισθεί, το έτος 2008 απονεμήθηκε Κρατικό Βραβείο για το ιστορικό συγγραφικό έργο του, διήρκησε περίπου μία ώρα. Το ακροατήριο την παρακολούθησε με ιδιαίτερη προσοχή και τον χειροκρότησε παρατεταμένα.
Ακολούθως, ο ομιλητής δέχθηκε διάφορες ερωτήσεις από το ακροατήριο.

emeis_serron1.jpg

Στην εκδήλωση παρέστησαν, εκπρόσωπος του Ποιμενάρχου μας κ.κ. Θεολόγου, η Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών Σερρών η ``ΕΜΜΕΛΕΙΑ’’ κα Δουκαίνη Ζαπριάνου – Χηνοπούλου (σε δεύτερο πλάνο) κ.π.ά.


Η κα Μωϋσιάδου, κλείνοντας την εκδήλωση, ευχαρίστησε τον κ. Βασ. Τζανακάρη για την εμπεριστατωμένη ομιλία του, εκ μέρους του Δ.Σ. της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.
Υπενθυμίζουμε ότι ο συγγραφέας κ. Βασ. Τζανακάρης έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία για την Μικρασιατική τραγωδία, μεταξύ των οποίων και τη δίκη των «έξι» που οδήγησε στην εκτέλεση τους το 1922.
Επίσης, ένα πέμπτο βιβλίο του, σχετικό με τα ελληνοτουρκικά είναι το Ο «ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ».            

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 03 Νοε. 2022 - 18:21