Οι Σερραίοι δικαιούνται ένα νοσοκομείο λειτουργικό και ασφαλές

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νοσοκομείο Σερρών δημιουργεί ένα τεράστιο αίσθημα φόβου στους Σερραίους. «Να εύχεσαι να μην χρειαστεί να νοσηλευθείς» είναι η φράση που επαναλαμβάνεται με έμφαση σε όλες τις συζητήσεις, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Κανένας δεν αμφισβητεί την προσπάθεια που γίνεται από τη διοίκηση του νοσοκομείου για τη διασφάλιση παροχής των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες ούτε και τις αγνές προθέσεις της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών για την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας αλλά και μέγιστης ασφάλειας των ασθενών.
Κάποια στιγμή, όμως, αμφότεροι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι υπηρετούν τον ίδιο σκοπό. Στο οριακό σημείο που βρισκόμαστε δεν υπάρχει η πολυτέλεια εσωτερικών μετώπων μέσα σ’ ένα νοσηλευτικό ίδρυμα που «ψυχορραγεί». Όλοι θα πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Η μεν διοίκηση να κατανοήσει ότι οφείλει να διεκδικήσει σθεναρά για να υπερασπίσει το δικαίωμα των Σερραίων να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας. Η δε Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών να διεκδικεί με σθένος όλες τις δέουσες παρεμβάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του νοσηλευτικού μας ιδρύματος επιδεικνύοντας διάθεση συνεργασίας και συνεννόησης.
Δε μπορεί σ’ ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να υφίστανται δύο μέτωπα. Οφείλουν οι δύο πλευρές να συνεννοηθούν και να συνδιαμορφώσουν ένα κοινό μέτωπο διεκδίκησης. Προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε ο Ιατρικός Σύλλογος Ν. Σερρών να αναλάβει ρόλο “διαμεσολαβητή”, επιχειρώντας να συμβιβάσει τις θέσεις των δύο πλευρών και να “ψαλιδίσει” αν όχι να εκμηδενίσει την απόσταση που τς χωρίζει.
Την προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συνδράμει σύσσωμη η τοπική πολιτική ηγεσία  (βουλευτές, αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχοι, Επιμελητήριο κ.α.)
Η υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα διασφαλίζοντας, παράλληλα, το δημόσιο χαρακτήρα του.
Αυτή τη στιγμή μιλάμε για ένα “διασωληνωμένο” νοσοκομείο Σερρών που “πολεμάει” χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού να κρατηθεί στη “ζωή”! Αξίζουν συγχαρητήρια σε αυτούς τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τις αντοχές τους για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Δεν θα πρέπει, όμως, ούτε μία στιγμή να λησμονούν ότι διαχειρίζονται ανθρώπινες ζωές και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού και χαλάρωσης αλλά η απόδοσή τους θα πρέπει να κινείται σταθερά σε υψηλά επίπεδα.  
Ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος και απαιτούνται γρήγορες και ουσιαστικές κινήσεις μέσα σε κλίμα ενότητας. Το ζητούμενο είναι ο Σερραίος πολίτης να έχει στη διάθεσή του ένα νοσοκομείο απόλυτα λειτουργικό. Ένα νοσοκομείο που θα τον κάνει να αισθάνεται ασφαλής.
Σε αυτή την προσπάθεια δεν χωράνε προσωπικές στρατηγικές και κομματικές ταμπέλες. Το αγαθό της Δημόσιας Υγείας είναι αδιαπραγμάτευτο και δε μπαίνει σε καμία ζυγαριά.
Ας αναλογιστούμε όλοι το χρέος μας απέναντι στην Σερραϊκή κοινωνία.

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Παρ. 24 Σεπ. 2021 - 13:09