Οι «Μύγες» του Ζαν Πωλ Σαρτρ από τη θεατρική ομάδα του ομίλου «Ορφέας»

Η θεατρική ομάδα του Ομίλου «Ορφέας» Σερρών παρουσιάζει το θεατρικό αριστούρ-
γημα του υπαρξιστή φιλοσόφου  Ζαν Πωλ Σαρτρ ,οι «Μύγες».
Το έργο πραγματεύεται τον μύθο των Ατρειδών δίνοντας σ’ αυτόν την επικαιρότητα της εποχής που γράφτηκε (1943) μέσα στον β’ παγκόσμιο πόλεμο προβάλλοντας τη μέθοδο της επιβολής εξουσίας μέσω του φόβου.  Ο Ορέστης επιστρέφει στην πατρίδα του, το Άργος, 15 χρόνια μετά τη δολοφονία του πατέρα του, του Αγαμέμνονα. Εκεί βρίσκει μια πόλη βυθισμένη στο πένθος και δέσμια των τύψεων που ο Αιγισθος φροντίζει να τις κρατά με τη βία στις καρδιές των ανθρώπων. Στο παιχνίδι αυτό της εξουσίας παίρνει μέρος και ο Δίας ο οποίος έστειλε στην πόλη τις μύγες για να υπενθυμίζουν στους κατοίκους την αμαρτωλή τους ψυχή. Μόνη φωνή διαμαρτυρίας η Ηλέκτρα που περιμένει τη λύτρωση από τον ήρωά της, τον αδερφό της. 
Το έργο προβάλει την ελευθερία της προσωπικής βούλησης του ανθρώπου, την ελευθερία της επιλογής του, ως μια κραυγή ξεσηκωμού των λαών της Ευρώπης κατά των φασιστικών καθεστώτων την περίοδο του πολέμου. 
Για την ομάδα του Ορφέα που ανεβάζει αυτή την παράσταση, το έργο μας έκανε να προβληματιστούμε πολύ για το τι σημαίνει σήμερα ελευθερία της βούλησης, μέχρι που φτάνουν τα όριά της και κατα πόσο εμείς νιώθουμε ή είμαστε πραγματικά ελεύθεροι στη ζωή μας. 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Μαρία Μεντίζη
Σκηνικά: Βασίλης Κουτσογιάννης, Τάσος Αρόγλου
Μουσική επιμέλεια: Πρόδρομος Προδρομίδης. Φωτισμοί: Δημήτρης Μιγγιάνης. Υποβολείο: Φωτεινή Μπερόβαλη
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Παύλος Κοσμόγλου: Ορέστης . Βιργινία Μετόκη: Ηλέκτρα. Σαράντης Πενολιδης: Δίας. Κώστας Αγοραστός: Παιδαγωγός. Βασίλης Τιλσίζογλου: Αίγισθος. Μαρια Τσεσμετζή: Κλυταιμνήστρα. Βασίλης Κουτσογιάννης: Αρχιερέας. Ερινύες: Ιακώβου Άννα, Καριώτη Βάνα, Μπαλτζή Δημόκλεια, Ελένη Καζά, Χρύσα Μπαμπολίδου  Πλήθος: Φωτεινή Μέμψα, Λάζαρος Φραγγιδης, Νασια Δελληγιάννη, Νικολέττα Αγγελίδου, Σοφία Πανταζή, Ζωή Καρανάσιου, Σωτήρης Αλληλεγγος, Σοφία Καλογραιάκη Παραστάσεις θα δοθούν στην αίθουσα του «Ορφέα» (Π. Κωστοπούλου 12) την  Παρασκευή 29/3, το Σάββατο 30/3 και την Κυριακή 31/3.
Ώρα παραστάσεων: 21.00
Τιμή εισιτηρίου: 5€

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 26 Μαρ. 2019 - 15:21