Οι επιδοτήσεις δεν κατάσχονται, αλλά οι λογαριασµοί δεσµεύονται!

Την ακατανόητη κατάσταση που επικρατεί στο ζήτημα της κατάσχεσης των επιδοτήσεων, όταν πιστώνονται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, περιγράφει η δημοσιογράφος Ελένη Δούσκα, σε άρθρο της στο agronews.gr

Οι επιδοτήσεις με βάση τη νομοθεσία πρέπει να αποδίδονται στο ακέραιο στους δικαιούχους. Από την στιγμή, όμως,  που κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς λογίζονται ως καταθέσεις και δεσμεύονται, εφόσον υπάρχουν οφειλές προς το Δημόσιο.

Η περίπτωση των αγροτών είναι ιδιαίτερη, καθώς το μηνιαίο ακατάσχετο ποσό που ισχύει για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, δεν τους προφυλάσσει από δεσμεύσεις ποσών. Οι επιδοτήσεις κατατίθενται εφάπαξ και τα ποσά, συνήθως, υπερβαίνουν το ακατάσχετο με αποτέλεσμα να κατάσχονται τα χρήματα.

Η εξαγγελία του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αραχωβίτη για καθιέρωση ακατάσχετου 15.000 ευρώ, δεν έτυχε εφαρμογής φέτος, με αποτέλεσμα να δεσμευθούν χρήματα αγροτών από την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και έπεται συνέχεια….

«1. Ο κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, ως υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίµων δήλωνε ότι «οι επιδοτήσεις είναι «ακατάσχετες», που σηµαίνει ότι «πριν κατατεθούν από εµάς στον λογαριασµό του παραγωγού», κανείς δεν µπορεί να τις πειράξει». Και ακόµα ότι «οι ενισχύσεις καταβάλλονται στο ακέραιο στους λογαριασµούς των παραγωγών από τον Οργανισµό Πληρωµών, τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι ενισχύσεις αυτές είναι «ακατάσχετες». Αυτό προβλέπεται ρητά και στις κοινοτικές διατάξεις και στον δικονοµικό κώδικα και σε όλες τις υπουργικές αποφάσεις και σε αυτό αναφερόταν ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Ντάτσιαν Τσιόλος».
2. Ο κ. Αθανάσιος Σκορδάς, ως υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, απαντώντας σε έγγραφο που του διαβιβάστηκε στη Βουλή απαντούσε: «..Στο πλαίσιο του Κώδικα Πολιτικής ∆ικονοµίας, το άρθρο 982 §ε ορίζει ότι εξαιρούνται από την κατάσχεση εις χείρας τρίτου κάθε είδους κοινοτικές ενισχύσεις ή επιδοτήσεις στα χέρια του Οργανισµού Πληρωµών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισµού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) ως τρίτου, µέχρι την κατάθεσή τους στον τραπεζικό λογαριασµό των δικαιούχων ή την µε άλλο τρόπο καταβολή τους σε αυτούς».
3. Ο κ. Κώστας Τζαβάρας µε ερώτηση του στη Βουλή, ζητά να νοµοθετηθεί το ακατάσχετο στους λογαριασµούς των αγροτών, προκειµένου να προστατευθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις.
4. Ο κ. Σταύρος Αραχωβίτης, νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, ένα από τα πρώτα πράγµατα που έπιασε στα χέρια του µόλις ανέλαβε, ήταν η δηµιουργία ακατάσχετους στο όριο των 15.000 ευρώ για τους αγρότες.
5. Προσφάτως παρουσιάστηκε έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη µε τίτλο «Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασµών για οφειλές προς το ∆ηµόσιο» σύµφωνα µε την οποία «Παρά την κατηγορηµατική διαβεβαίωση του ενωσιακού δικαίου ότι καταβάλλονται στο ακέραιο στους δικαιούχους, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν φτάνουν ποτέ στα χέρια των αγροτών».

Και ας πάµε τώρα στα πραγµατικά γεγονότα, αυτά που συµβαίνουν καθηµερινά και που δυστυχώς αποδεικνύεται διαχρονικά ότι, κανείς δεν τα αναφέρει µε το όνοµα τους γιατί τα πάντα µετρούνται σε ψήφους:
1. Οι επιδοτήσεις είναι ακατάσχετες: Ποτέ µέχρι τώρα δεν κατασχέθηκαν όσο ήταν ακόµη στα χέρια του ΟΠΕΚΕΠΕ.
2. Οι επιδοτήσεις µετά την κατάθεση τους στους λογαριασµούς των δικαιούχων ονοµάζονται καταθέσεις: Μη ρωτάτε εµένα αν παίζουµε µε λόγια, απευθυνθείτε σε όλους εκείνους που λένε διάφορα.
3. Στους τραπεζικούς λογαριασµούς γίνεται δέσµευση και όχι κατάσχεση: Η Εφορία στέλνει στις τράπεζες εντολής δέσµευσης λογαριασµού. Αν δεν πάει ο υπόχρεος στην τράπεζα να δώσει εντολή µεταφοράς των χρηµάτων του στην Εφορία, αυτά παραµένουν στο λογαριασµό του µεν, δεσµευµένα δε, χωρίς να µπορεί να τα χρησιµοποιήσει.
4. ∆ηµιουργία ακατάσχετου ορίου 15.000 ευρω στους αγρότες: Κάθε φορά µε εκπλήσσει το γεγονός ότι αρκετοί πολιτικοί, αντί να αφιερώσουν µέρος της σκέψης τους για να βρουν λύσεις, αφιερώνουν όλο το είναι τους για να ανακαλύψουν καινούργιες εκφράσεις: Το ακατάσχετο αυτή τη στιγµή, ισχύει για όλους τους Έλληνες πλην (στην ουσία) των αγροτών. Το γιατί είναι πολύ απλό: Έτσι όπως είναι διαµορφωµένο το ακατάσχετο, εξυπηρετεί όλους όσοι λαµβάνουν οποιασδήποτε µορφής εισόδηµα σε µηνιαία βάση (µισθός, σύνταξη, επιδόµατα, ενοίκια κλπ).
5. Οι αγρότες δεν εισπράττουν σε µηνιαία βάση: Οι επιδοτήσεις καταβάλλονται σε δύο ή τρεις δόσεις το χρόνο. Με το µηνιαίο ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ, πόσο δύσκολο είναι να αντιληφθεί κάποιος ότι η αντιµετώπιση δεν είναι ίδια;
Ανακεφαλαιώνοντας, µέχρι να κατατεθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα ποσά των επιδοτήσεων στους λογαριασµούς των δικαιούχων, κανείς δεν µπορεί να τα αγγίξει. Έχει εφαρµογή το ακατάσχετο των επιδοτήσεων.  Το άρθρο 982 §2 §ε’ του Κώδικα Πολιτικής ∆ικονοµίας προβλέπει ότι εξαιρούνται από την κατάσχεση κάθε είδους κοινοτικές ενισχύσεις ή επιδοτήσεις στα χέρια του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ως τρίτου µέχρι την κατάθεσή τους στον τραπεζικό λογαριασµό των δικαιούχων ή µε άλλον τρόπο καταβολή τους σε αυτούς.

Οι αγροτικές επιδοτήσεις-ενισχύσεις σύµφωνα µε το άρθρο 11 του Καν. (ΕΚ) 1290/05 πρέπει να καταβάλλονται στο ακέραιο προς τους δικαιούχους, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι επιδοτήσεις δεν κατάσχονται, αλλά οι λογαριασµοί δεσµεύονται. Όπως και να το ονοµάσει κανείς, το αποτέλεσµα είναι το ίδιο: µε τους τραπεζικούς λογαριασµούς δεσµευµένους, τα χρήµατα των επιδοτήσεων δεν φτάνουν σχεδόν ποτέ στους δικαιούχους. Είναι εποµένως περισσότερο από ποτέ, επιτακτική η ανάγκη να κλείσει το θέµα αυτό άµεσα.

Ο έξυπνος είναι γεµάτος αµφιβολίες, ο ηλίθιος γεµάτος βεβαιότητες

Το υπουργείο Εργασίας ανάρτησε την αίτηση για τα αναδροµικά των συνταξιούχων. Ταυτόχρονα το ίδιο υπουργείο έκανε έφεση κατά της απόφασης, µε την οποία δικαιώθηκαν κάποιοι συνταξιούχοι. Αν καταλαβαίνει κανείς από την ενέργεια αυτή οτιδήποτε, παρακαλώ να ενηµερώσει και µένα».

 

www.agronews.gr
Τελευταία ενημέρωση: 
Κυρ. 04 Νοε. 2018 - 20:54