Οδοιπορικό-προσκύνημα του Ευγ. Χαϊτίδη στα ιερά χώματα της Βορείου Ηπείρου

Ένα ξεχωριστό οδοιπορικό-προσκύνημα στα ιερά χώματα της Βορείου Ηπείρου, εκεί όπου Έλληνες στρατιώτες ξεπέρασαν κάθε ανθρώπινο όριο και δε δίστασαν να θυσιάσουν και τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας, πραγματοποίησε ο πρώην βουλευτής Σερρών και συντονιστής του σωματείου «Τάμα του Έθνους» ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Ο κ. Χαϊτίδης επισκέφθηκε το Ελληνικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο στους Βουλιαράτες, όπου κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Σωματείου «Τάμα του Έθνους», αποτίνοντας φόρο τιμής στους ήρωες του 1940.

xaitidis1.jpg

O Συντονιστής του Τάματος του Εθνους  καταθέτων δάφνινο στεφάνι στο ελληνικό στρατιωτικό  νεκροταφείο στους Βουλιαράτες.

Οι Βουλιαράτες αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Άνω Δρόπολης, στην Αλβανία. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 350 μέτρων, απέχει 6 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και υπάγεται στο νομό Αργυροκάστρου. Το χωριό απλώνεται στους πρόποδες της ανατολικής πλευράς του όρους Κόζιακα, μια από τις κορυφές της οροσειράς του Πλατοβουνίου.

Στο χωριό υπάρχει σχολείο, στο οποίο διδάσκονται τόσο η ελληνική όσο κι η αλβανική γλώσσα και καλύπτει τις ανάγκες και των γύρω χωριών.

goneis_katsifa.jpg

Οι γονείς του Κ. Κατσίφα με τον συντονιστή  του Σωματείου Ευγένιο Χαϊτίδη.

Το Ελληνικό στοιχείο στην περιοχή παραμένει ιδιαίτερα έντονο και παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ανθίσταται σθεναρά.

Ιδιαίτερη στιγμή στο οδοιπορικό του κ. Ευγένιου Χαϊτίδη αποτέλεσε η επίσκεψη στο σπίτι του Κωνστασντίνου Κατσίφα, ο οποίος το 2018 έπεσε νεκρός από σφαίρες Αλβανών αστυνομικών.
Ο κ. Χαϊτίδης συναντήθηκε και μίλησε με τους γονείς του αδικοχαμένου ΚωνσταντίνουΚατσίφα.

katsifa.jpg

Το κρεβάτι του Κ. Κατσίφα  με φωτογραφίες, ελληνικές σημαίες, εικόνα της Παναγίας.

Ρίγη συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας σκόρπισαν οι μαθητές του σχολείου «Όμηρος» στην Κουρτσά, που διοργάνωσαν γιορτή για την επέτειο του «ΟΧΙ». Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που έψαλαν τον εθνικό ύμνο αλλά και όταν τραγούδησαν πατριωτικά τραγούδια της εποχής του 1940.
Ο κ. Χαϊτίδης και ως βουλευτής αλλά και ως συντονιστής του σωματείου «Τάμα του Έθνους» έχει ταχθεί στην ενίσχυση των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, οργανώνοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα δράσεις συγκέντρωσης διαφόρων ειδών που βοηθούν στη διατήρηση της ελληνικότητας των Βορειοηπειρωτών αλλά και διευκολύνουν τη δύσκολη καθημερινότητά τους.

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 10 Νοε. 2022 - 11:00