Νέες παρατηρήσεις της NASA στην ατμόσφαιρα του Δία – «Μας κατέπληξε»

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb κατέγραψε ένα πρωτόγνωρο χαρακτηριστικό στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Δία. 

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την κάμερα εγγύς υπέρυθρης ακτινοβολίας (NIRCam) για να καταγράψουν μια σειρά εικόνων του Δία με διαφορά δέκα ωρών μεταξύ τους, εφαρμόζοντας τέσσερα διαφορετικά φίλτρα ώστε να ανιχνεύσουν τις αλλαγές στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. 

Το υπέρυθρο φως είναι αόρατο στο ανθρώπινο μάτι, συνεπώς οι πρωτοφανείς δυνατότητες του διαστημικού τηλεσκο

«Είναι κάτι που μας κατέπληξε» παραδέχεται ο Ρικάρντο Χουέσο, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Μπιλμπάο και επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Astronomy.

Νέες παρατηρήσεις της NASA στην ατμόσφαιρα του Δία – «Μας κατέπληξε»-2

Φωτ.: NASA, ESA, CSA, STScI, R. Hueso 

«Αυτά που πάντα παρατηρούσαμε ως θολές ομίχλες στην ατμόσφαιρα του Δία εμφανίζονται τώρα ως ευκρινή χαρακτηριστικά που μπορούμε να παρακολουθήσουμε μαζί με τη γρήγορη περιστροφή του πλανήτη» λέει ο Χουέσο. 

 Η πλησιέστερη προσέγγιση του Δία από το 1963 – «Κύμα καύσωνα» 700 βαθμών Κελσίου στην ατμόσφαιρά του

Ο Δίας, ένας γίγαντας αερίων, είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος με μάζα περίπου 320 φορές μεγαλύτερη από τη Γη. Η ατμόσφαιρα του αποτελείται κυρίως από Υδρογόνο και Ήλιο με μικρές ποσότητες μεθανίου, υδρατμών και αμμωνίας, ενώ το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της είναι η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, ένας μόνιμος αντικυκλώνας, διαμέτρου τετραπλάσιας της Γης.

πίου κατάφεραν πέρυσι να εντοπίσουν πολλά ουράνια χαρακτηριστικά που δεν είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν, όπως μεγα-συγκεντρώσεις νεαρών αστέρων και απροσδόκητα ζεύγη αστρικών αντικειμένων.

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 25 Οκτ. 2023 - 11:58