ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ 214 ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΓΕΩΤΕΕ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους κτηνοτρόφους, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την άδεια λειτουργίας και εγκατάστασης των μονάδων τους, ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν οι δικαιούχοι του μέτρου 214, που αφορά στη βιολογική κτηνοτροφία, ζητά το Παράρτημα Αν. Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ.

Η επιστολή προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ως εξής:

« Επανερχόμαστε σε ένα πρόβλημα για το οποίο είχαμε ενημερώσει την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και το οποίο καθίσταται για μια ακόμα φορά επίκαιρο και επιζήμιο για τους κτηνοτρόφους μας με αφορμή την μη πληρωμή κτηνοτρόφων δικαιούχων του μέτρου 214 – Γεωργοπεριβαλλοντικές Δράσεις, στη δράση 1.2 – Βιολογική Κτηνοτροφία. Η πηγή του προβλήματος αφορά την έγκαιρη έκδοση της άδειας εγκατάστασης-λειτουργίας των κτηνοτροφικών μονάδων και οι επιπτώσεις του αφορούν την μη πληρωμή των δικαιούχων κτηνοτρόφων. Παρακάτω σας αναλύουμε το πρόβλημα όπως αυτό εξελίχθηκε διαχρονικά και το οποίο μπορείτε να διευθετήσετε δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο στους δικαιούχους του προγράμματος που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.  

Ένα από τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ένταξη στο μέτρο 214 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Δράσεις» και συγκεκριμένα, στη δράση 1.2 «Βιολογική Κτηνοτροφία» είναι η άδεια εγκατάστασης-λειτουργίας των κτηνοτροφικών μονάδων. Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 079833/25.10.2011 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 2366), κατά την υποβολή της, η αίτηση ενίσχυσης θα έπρεπε να συνοδεύεται από φωτοτυπία της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της κτηνοτροφικής μονάδας ή σε περίπτωση μη προσκόμισης αυτής, αντίγραφο της αίτησης έκδοσής της και τελικά, προσκόμιση της άδειας μαζί με τη δήλωση εφαρμογής του πρώτου έτους πληρωμής (Άρθρο 9, παρ. Α.2.δ). Σύμφωνα με αυτές τις διατάξεις έγιναν, τελικά, και οι εντάξεις των δικαιούχων του μέτρου με την υπογραφή σύμβασης το έτος 2014 και σε ισχύ από το έτος 2012.

Ταυτόχρονα, επειδή όπως είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων κτηνοτρόφων δε διέθετε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της κτηνοτροφικής τους εγκατάστασης, διότι η σταυλική εγκατάσταση ήταν ουσιαστικά ένα αυθαίρετο κτίσμα, μία μεγάλη μερίδα των δικαιούχων μπήκε στη διαδικασία για την εξαίρεση από κατεδάφιση των κτηνοτροφικών μονάδων, τη νομιμοποίηση των κτιρίων και τελικά, την έκδοση άδειας λειτουργίας αυτών.

Όμως κατά τη μακρά αυτή γραφειοκρατική διαδικασία, προέκυψαν τα εξής:

Στις 17-10-2005 με υπουργική απόφαση η οποία έληγε στις 30-06-2012 καθορίστηκαν οι διαδικασίες για την νομιμοποίηση αυθαίρετων σταυλικών εγκαταστάσεων. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας μπορεί να εξαιρούνται από την κατεδάφιση, χωρίς επιβολή προστίμου αυθαίρετα κτίσματα ή κτηριακές εγκαταστάσεις κτηνοτροφικών μονάδων, που έχουν ανεγερθεί πριν από την 20/03/2003 σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν.3399/17-10-2005 (ΦΕΚ 255 Α΄). Για την εξαίρεση από την κατεδάφιση δεν είναι απαραίτητο να είχαν τηρηθεί οι όροι δόμησης και λοιπές πολεοδομικές διατάξεις κατά την κατασκευή των αυθαίρετων κτισμάτων.

Κατά τη ψήφιση του «κτηνοτροφικού» νόμου 4056/12-03-2012 (ενώ η διαδικασία εξαίρεσης από κατεδάφιση έτρεχε μέχρι 31-06-2012), το άρθρο 19 καταργεί το άρθρο 4 του ν.3399/2005 μετά τις 30-06-2012 με αποτέλεσμα να αφαιρείται το δικαίωμα του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας να υπογράφει τις αποφάσεις εξαίρεσης από κατεδάφιση για τις οποίες κατατέθηκαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά έως 30-06-2012, αλλά δεν πρόλαβαν να αξιολογηθούν από την αρμόδια υπηρεσία έως τις 30-06-2012.

Το αποτέλεσμα είναι κτηνοτρόφοι - δικαιούχοι του μέτρου της «Βιολογικής Κτηνοτροφίας» να βρεθούν στο κενό αυτής της διαδικασίας με μόνο έγγραφο την απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής) που αναφέρει πως έχουν τεθεί προσωρινά οι υποθέσεις τους στο αρχείο της υπηρεσίας έως τη ψήφιση τροποποίησης του παραπάνω νόμου όπου μεταξύ άλλων να προβλέπεται και η ρύθμιση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Η αμέσως επόμενη αλληλογραφία με την αρμόδια υπηρεσία προκύπτει στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2014, μετά τη δημοσίευση του ν.4235/11-2-2014 (ΦΕΚ 32 Α΄), σύμφωνα με την οποία οι κτηνοτροφικές μονάδες που κατέθεσαν εμπρόθεσμα τα δικαιολογητικά για την εξαίρεση από κατεδάφιση υπάγονται στο άρθρο 63 παρ. 3α, οπότε και δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσει ο κτηνοτρόφος σε επόμενες ενέργειες για την έκδοση άδειας λειτουργίας.

Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι για αυτή τη μερίδα κτηνοτρόφων δεν μπορούσε να εκδοθεί και επομένως, να κατατεθεί για τους δικαιούχους του μέτρου της «Βιολογικής Κτηνοτροφίας» άδεια λειτουργίας της κτηνοτροφικής μονάδας μέχρι το 2014 (στο τρίτο έτος εφαρμογής), οπότε και πλέον μπορούσε να ξεκινήσει η διαδικασία για την έκδοση άδειας λειτουργίας. Παρόλο που, νομικά, πλέον υπήρξε λύση και δινόταν η δυνατότητα ώστε οι παραπάνω κτηνοτροφικές μονάδες να τακτοποιηθούν, το ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ όπου πρέπει να γίνει η διαδικασία νομιμοποίησης και τακτοποίησης των αυθαίρετων κτισμάτων δεν προέβλεπε επιλογή για κτίσματα που εξαιρούνται από την κατεδάφιση και χωρίς την καταβολή προστίμου. Το αποτέλεσμα ήταν να βεβαιώνεται η καταβολή προστίμου με την ηλεκτρονική υποβολή της τακτοποίησης και επομένως, να μην είναι δυνατή η εφαρμογή του άρθρου 63 παρ. 3α, του ν.4235/11-2-2014 (ΦΕΚ 32 Α΄). Αυτό το ζήτημα τελικά λύθηκε με την διόρθωση του ηλεκτρονικού συστήματος προ ενός μηνός.

Καταλήγοντας και παρότι, η αρχική του μέτρου των γεωργοπεριβαλλοντικών ΚΥΑ 079833/25.10.2011 (ΦΕΚ Β΄ 2366) τροποποιήθηκε με την αριθμ. 1683/109963/2013 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 2333) και συγκεκριμένα, με το άρθρο 4 προβλέπεται η παράταση προσκόμισης της άδειας λειτουργίας «μέχρι την υποβολή της δήλωσης εφαρμογής του 3ου έτους εφαρμογής», μετά τις παραπάνω περιγραφόμενες καθυστερήσεις υπάρχουν κτηνοτρόφοι - δικαιούχοι που ακόμα βρίσκονται στη διαδικασία έκδοσης και ενώ διανύουμε το 4ο έτος εφαρμογής (2015) χωρίς, όπως προκύπτει από όλα τα παραπάνω, να είναι δική τους υπαιτιότητα και έχοντας κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του μέτρου 214 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Δράσεις».

Αξιότιμοι κύριοι,

Επειδή πρόκειται για ένα καθόλα δίκαιο αίτημα που προφανώς δεν αφορά μόνο κτηνοτρόφους της Π.Ε. Καβάλας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, μπορείτε εύκολα να το διευθετήσετε δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο σε αυτούς τους κτηνοτρόφους ώστε να ολοκληρώσουν τη διαδικασία έκδοσης της απαραίτητης άδειας λειτουργίας και να κριθούν έτσι δικαιούχοι πληρωμής της σχετικής ενίσχυσης.

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.

του ΓΕΩΤΕ.Ε.

Ανατολικής Μακεδονίας

Ζαφείρης Μυστακίδης»

Τελευταία ενημέρωση: 
Δευ. 28 Δεκ. 2015 - 15:38