Να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ οι Σερραίοι καλλιεργητές μπασμά ζητάει ο βουλευτής Μιχ. Τζελέπης

Να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ οι πληγέντες καπνοπαραγωγοί του νομού Σερρών ζητάει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κ. Μιχάλης Τζελέπης, με αναφορά που κατέθεσε προς τον υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή μας οδήγησαν στην ξήρανση των φυτών.

Ειδικότερα, ο βουλευτής στην Αναφορά του προς τον Υπουργό τονίζει αυτό που επισημαίνουν οι δύο ομάδες παραγωγών στον Νομό Σερρών: «Οι έντονες βροχοπτώσεις που παρατηρήθηκαν τους μήνες Μάϊο-Ιούνιο (περίοδος μεταφύτευσης) σε συνδυασμό με τις ξηροθερμικές συνθήκες και την ανομβρία που ακολούθησαν και που μέχρι σήμερα διανύουμε, έχουν ως αποτέλεσμα την συμπίεση του εδάφους, την μικρή ανάπτυξη του ριζικού τμήματος προς τα πλάγια (και όχι κάθετα) και κατά συνέπεια την ξήρανση των καπνοφυτών, η οποία εξελίσσεται με αρνητικές συνέπειες έως και σήμερα. Τόσο οι εξετάσεις των δειγμάτων που πραγματοποιήθηκαν στην ΔΑΟΚ Σερρών, όσο και αυτές που πραγματοποιήθηκαν στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο καταλήγουν στο ίδιο πόρισμα, ότι δηλαδή η ξήρανση των φυτών προήλθε ως αποτέλεσμα των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν και συνεχίζουν να επικρατούν στην περιοχή μας και όχι ως αποτέλεσμα κάποιου φυτοπαθόγου αιτίου».

Επίσης, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Τζελέπης: «η καλλιέργεια των καπνών ποικιλίας «Μπασμάς», η οποία καλύπτει μεγάλο μέρος της καλλιεργημένης έκτασης του Νομού Σερρών, είναι ξηρική, αποτελεί μονοκαλλιέργεια και είναι μείζονος σημασίας για την περιοχή μας θέτοντας πια θέμα βιωσιμότητας τόσο για τους παραγωγούς όσο και για την ίδια την καλλιέργεια».

Για τους παραπάνω λόγους ο βουλευτής ζήτησε από τον υπουργό να μεσολαβήσει άμεσα και μέσω του ΕΛΓΑ να εγκριθεί το συντομότερο δυνατόν η αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών. 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 13 Σεπ. 2016 - 15:49