Μόνο σε φυσικά πρόσωπα δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης αγροτικών χρεών σε 120 δόσεις

 

Η διαδικασία ρύθμισης αγροτικών χρεών παρουσιάσθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο  ΥΠΑΑΤ. Η ρύθμιση, όπως διευκρινίσθηκε, αφορά φυσικά πρόσωπα και μόνον , δηλαδή  γεωργούς, κτηνοτρόφους,  αλιείς όλους  όσους οι οφειλές τους έχουν σχέση με  αγροτική δραστηριότητα.

Δύναται να ρυθμισθούν οφειλές:

- προς Εφορία για εισόδημα, ΦΠΑ κλπ  και  προς Πρώην ΟΓΑ για ασφαλιστικές εισφορές , μέσα από διαδικασίες που προβλέπονται από ισχύουσες ρυθμίσεις, όπως οι 120 δόσεις ,το κούρεμα των προσαυξήσεων και άλλα  , που έχουν εξαγγείλει τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας  και

-  προς Τράπεζες που έκλεισαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση (κυρίως η πρώην Αγροτική Τράπεζα αλλά  και  άλλες ), οφειλές που σήμερα διαχειρίζονται από τη PQH.

Πρόκειται για δάνεια που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα και απαιτητά γιατί η καθυστέρηση αποπληρωμής ξεπερνούσε τις 90 ημέρες την ημέρα μεταφοράς της πρώην ΑΤΕ σε άλλο τραπεζικό ίδρυμα, ενώ την 31/12/2017 πρέπει η καθυστέρηση να ξεπερνά τις 30 ημέρες.

Σε αυτή την περίπτωση, εφόσον γίνει δεκτό το αίτημα της ρύθμισης,  παρέχεται δυνατότητα διαγραφής μέχρι και του 100% των τόκων υπερημερία

Προβλέπεται, επίσης, επιπλέον διαγραφή τόκων και κεφαλαίου δανείων, βάσει των ήδη αποπληρωμένων ποσών, αφού ληφθεί υπόψη ο Νόμος 3259/2004 για τα πανωτόκια, σύμφωνα με τον οποίο για τους αγρότες οι οφειλές τους δεν μπορούν να υπερβαίνουν το διπλάσιο του ληφθέντος κεφαλαίου, όπως διαμορφώθηκε στη τελευταία εκταμίευση του λογαριασμού.

Παρέχεται ακόμη  και η δυνατότητα πώλησης ακινήτων, με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους.

Οι εφαρμογές  της ρύθμισης μπορούν να φτάσουν :

-Σε περίπτωση συνολικής εξόφλησης εντός τριμήνου του εναπομείναντος ποσού (κατόπιν της ανωτέρω διαγραφής τόκων και πανωτοκίων), η διαγραφή κεφαλαίου μπορεί να φτάσει ακόμα και το 60%.

-Σε περίπτωση ρύθμισης σε δόσεις του εναπομείναντος ποσού (κατόπιν της ανωτέρω διαγραφής τόκων και πανωτοκίων), η αποπληρωμή μπορεί να διαρκέσει έως και 10 έτη και η διαγραφή κεφαλαίου να φτάσει το 40%.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου τόνισε ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία γιατί πλέον στενεύουν τα περιθώρια .

«Ο εκκαθαριστής υποχρεούται να καταφύγει είτε σε νομικές ενέργειες είτε στην πώληση των συγκεκριμένων δανείων σε fund.       Και μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική για το χώρο . Γι αυτό κι  εμεί ήδη έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας για τις οφειλές εκείνες   που δεν μπορούν να μπουν σε αυτή τη ρύθμιση».

.Οι αγροτικές επιχειρήσεις με παραγωγική εγκατάσταση (π.χ. κτηνοτροφικές μονάδες, ελαιουργεία κλπ) δεν εντάσσονται στην παρούσα ρύθμιση, αλλά εντάσσονται στη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.

Η ρύθμιση δεν παρέχεται σε αγρότες, οι οποίοι έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα (κατόπιν ελέγχου).

Πληροφορίες:

•             στα κατά τόπους Κέντρα – Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, κατόπιν ραντεβού στο τηλ. 213.212.57.30

•             στα σημεία τοπικής παρουσίας της PQH και στο τηλ. 213.088.7000

Αιτήσεις ρύθμισης: μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους: www.keyd.gov.gr

Τελευταία ενημέρωση: 
Δευ. 07 Μάιος. 2018 - 15:19