Μιχ. Τζελέπης: Η κυβέρνηση βάζει ταφόπλακα στην Ε.Β.Ζ.

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες αναβολές και έναν μήνα αναμονής, συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλη Τζελέπη προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, αναφορικά με το «Μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης».

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην αδιέξοδη κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει σήμερα οι τευτλοπαραγωγοί. Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε: «Οι τευτλοπαραγωγοί είχαν διαβεβαιώσεις από τους υπουργούς της δικής σας Κυβέρνησης, από την κ. Τζάκρη και τον κ. Σταθάκη ότι θα πληρωθούν και συνέχισαν να καλλιεργούν. Δεκέμβριος 2015, Δήλωσεις κ. Τζάκρη: «Μέχρι 31/12/2015 θα πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί και δεν θα μείνει κανείς απλήρωτος». Σήμερα οι τευτλοπαραγωγοί είναι απλήρωτοι για ποσά ύψους κοντά στα 8,5 εκατομμύρια ευρώ. Δηλώσεις κ. Σταθάκη: «υπάρχει πλάνο εξυγίανσης και χρηματοδότησης της ΕΒΖ και οι τευτλοπαραγωγοί μπορούν χωρίς φόβο να σπείρουν ζαχαρότευτλα». Δυστυχώς, οι Έλληνες τευτλοπαραγωγοί τους άκουσαν, καλλιέργησαν περίπου σαράντα πέντε χιλιάδες στρέμματα, για τα οποία δεν έχουνε καμία εγγύηση και δεν γνωρίζουμε πότε και αν θα πληρωθούν».

Στη συνέχεια, ο κ. Τζελέπης αναφέρθηκε και στις αλλεπάλληλες παραιτήσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ, οι οποίες «είναι ιδιαίτερα συχνές, καθώς μέσα σε δύο εβδομάδες έχουν παραιτηθεί δύο Διευθύνοντες Σύμβουλοι και ο Πρόεδρος, τη στιγμή που μία από τις πιο σημαντικές παραγωγικές μονάδες στον Βαλκανικό χώρο με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα θα μπορούσε να συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αντιμετωπίζει πέραν των οικονομικών και διοικητικής φύσεως προβλήματα, τα οποία καθιστούν πλέον αδύνατη τη λειτουργία της».

Ακόμη, ο Σερραίος βουλευτής  περιέγραψε εκτενώς και την υφιστάμενη, οικονομική κατάσταση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. «Παρόλο  που η ΕΒΖ ενισχύθηκε στις αρχές του 2015 με τριάντα εκατομμύρια ευρώ,  επί  ένα χρόνο δεν υπήρξε κανένα πλάνο εξυγίανσης της ΕΒΖ για να είναι βιώσιμη και να μη χαθεί ένα σημαντικό αγροτικό προϊόν, όπως είναι το ζαχαρότευτλο. Και  αυτό είναι υψίστης προτεραιότητας και σημασίας, γιατί βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη χρονικά περίοδο, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι από το 2017 η ζάχαρη απελευθερώνεται από την Ευρωπαϊκή  Ένωση. Κι εσείς όχι μόνο δεν συμβάλλετε στην ενίσχυση και την τόνωση της παραγωγής αλλά απεναντίας, το μόνο που κάνετε είναι να προσλαμβάνετε εργαζομένους χωρίς κανένα σχέδιο. Είδαμε το 2015 να λειτουργούν εργοστάσια για δέκα οχτώ μόνο μέρες και να προσλαμβάνονται παράλληλα εκατόν πενήντα και πλέον εργαζόμενοι για έξι  μήνες. Και σας ρωτώ, έχετε αναλογιστεί το κόστος που έχει αυτή η ενέργεια; Και πώς θα γίνει η ΕΒΖ ανταγωνιστική και θα προσφέρει στον Έλληνα αγρότη;».

Αμήχανος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απάντησε στον κ. Τζελέπη τα εξής: «δώσαμε μάχη για να εξυγιάνουμε  τη λειτουργία  της συγκεκριμένης επιχείρησης,  αλλά η ΕΒΖ είναι ακόμη ένα παράδειγμα ανορθολογικής λειτουργίας της χώρας. Ολοκληρώνεται μία συμφωνία μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της Βιομηχανίας Ζάχαρης, η οποία προβλέπει ποσό χρηματοδότησης 12 εκατομμυρίων ευρώ εκταμιευόμενα σε 3 δόσεις, των πέντε, των τριών και των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ».

            Στη  δευτερολογία του, ο κ. Τζελέπης ανέφερε ότι: «Το 2015 ήταν μία καθοριστική χρονιά για την ΕΒΖ, γιατί θα έπρεπε να έχει ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα εξυγίανσης, αναδιοργάνωσης. Απεναντίας, δεν υπήρξε κανένα σχέδιο και σήμερα βρίσκεται υπό σοβαρή απειλή «λουκέτου». Και σας ρωτώ λοιπόν, «Ποιό είναι το πλάνο του υπουργείου σας για την πληρωμή των τευτλοπαραγωγών; Από τα δώδεκα εκατομμύρια χρηματοδότησης από την Τράπεζα Πειραιώς, θα εκταμιεύσετε τώρα μόνο τα πέντε, πώς θα αποπληρώσετε τις οφειλές των 8,5 εκατομμυρίων  ευρώ που χρωστάτε για το 2015 και ποιές είναι  οι εγγυήσεις για τους παραγωγούς που έσπειραν για το 2016;».

Κλείνοντας τη τοποθέτησή του, ο κ. Τζελέπης ζήτησε από τον Υπουργό να τον ενημερώσει «εάν υπάρχει πρόταση εκποίησης των δύο εργοστασίων στη Σερβία. Εάν όντως υπάρχει αυτή η πρόταση στο πλάνο και εσείς την αποδέχεστε τότε βάζετε  «λουκέτο» στη βιομηχανία και το γνωρίζετε καλά. Η  ΕΒΖ πρέπει να υπάρχει και αν δεν μπορείτε να βρείτε λύση, τότε εσείς θα έχετε την ευθύνη για την ταφόπλακα που βάζετε στην ιστορική Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης».

Τελευταία ενημέρωση: 
Παρ. 08 Απρ. 2016 - 15:04