Μεγάλη Τετάρτη: Συμπόρευση προς τα Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, και λίγες μέρες απομένουν μέχρι την σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού.

Η συμπόρευση, για όσους ζουν τα γεγονότα, τα συγκλονιστικά γεγονότα, από κοντά, πλησίον του Χριστού, άρχισε από το απόγευμα της Κυριακής των Βαίων, όταν ακούστηκε στις εκκλησίες το τροπάριο «συμπορευθώμεν αυτώ και συσταυρωθώμεν…» αφού προηγουμένως βγήκε ο Νυμφίος και στάθηκε στο μέσον του Ναού, φορώντας το ακάνθινο στεφάνι, και την κόκκινη χλαμύδα, προδιαθέτοντας έτσι τους πιστούς για όλα όσα , πρόκειται να ακολουθήσουν.

Ακούστηκαν επίσης, στις εκκλησίες τα δύο υπέροχα τροπάρια της υμνολογίας μας «ιδού ο νυμφίος έρχεται…» και τον «νυμφώνα σου βλέπω».

Πάρα πολλοί πιστοί αυτές τις ημέρες, περνούν από τις εκκλησίες για να ανάψουν το κεράκι τους, και να νιώσουν κάτι από τα μεγάλα και δραματικά γεγονότα που συνέβησαν τότε, στην εποχή του Χριστού.

Όμως ο Κύριος, δεν ζητάει απλά οι πιστοί να παρευρεθούν  στις εκκλησίες ή να παρακολουθήσουν τις ακολουθίες, αλλά ζητάει να συμπορευτούν μαζί Του, δηλαδή  να ζήσουν μαζί του όλα αυτά τα γεγονότα, τα οποία για την ορθόξοξη εκκλησία,  δεν συνέβησαν κάποτε (συνέβησαν αλλά όχι μόνο αυτό), αλλά επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο δηλ. γίνονται κάθε χρόνο….

Για τον λόγο αυτό ακούγεται κάθε χρόνο στους Ναούς το «σήμερον γεννάται…», το «σήμερον κρεμάται…» και όχι γεννήθηκε ο Χριστός,  δηλαδή, σε παρελθόντα χρόνο. Γιατί διαφορετικά μετράει ο Θεός τον χρόνο, διαφορετικός είναι ο λειτουργικός χρόνος που λαμβάνει χώρα μέσα στην εκκλησία και διαφορετικός ο δικός μας χρόνος.

 Χθες, επίσης, ακούστηκε ένα ακόμη υπέροχο τροπάριο αληθινής μετανοίας και αγάπης προς τον Κύριο, το τροπάριο της Κασσιανής.

 Σήμερα, το απόγευμα (Μ.Τετάρτη) θα ακούσουμε στην εκκλησία  «Τη Αγία και Μ. Πέμπτη, οι τα πάντα καλώς διαταξάμενοι θείοι πατέρες, τέσσαρα τινά εορτάζειν: τον ιερόν Νιπτήρα, τον Μυστικόν Δείπνον, την υπερφυά Προσευχή και την προδοσίαν αυτήν.»

Το απόγευμα της Μ. Τετάρτης θα ζήσουμε μαζί με τον Κύριο τέσσερα μεγάλης σημασίας γεγονότα. α)Την τελετή του ιερού Νιπτήρα κατά την οποία ο Χριστός θα πλύνει τα πόδια των μαθητών του, θέλοντας να δώσει έτσι ένα σπουδαίο μάθημα ταπεινώσεως και απλότητας , β)  την παράδοση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας στον μυστικό Δείπνο με την εντολή : «τούτο ποιείτε εις την εμήν ανάμνησιν», γ) την προσευχή του στο όρος των Ελαιών και την παράδοσή του στους Ρωμαίους με την βοήθεια του Ιούδα.

Πρέπει να τονίσουμε, πως η Εκκλησία μας έχει καθιερώσει τη Μ. Εβδομάδα να τελείται ο Όρθρος της ημέρας το προηγούμενο βράδυ, π.χ. ο Όρθρος της Μ. Δευτέρας τελείται το βράδυ της Κυριακής, ο Όρθρος της Μ. Τρίτης το βράδυ της Μ. Δευτέρας κ.ο.κ. Αυτό γίνεται για να μπορούν οι εργαζόμενοι πιστοί να συμμετέχουν στις ιερές ακολουθίες.

Την Μ. Πέμπτη (απόγευμα) θα διαβάσουν οι ιεροψάλτες: «Τη Αγία και Μεγάλη Παρασκευή τα άγια και σωτήρια και φρικτά πάθη του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού επιτελούμεν…..»

     Το απόγευμα αυτό θα διαβαστούν στους ναούς μας τα 12 Ευαγγέλια. Μετά το έκτο Ευαγγέλιο θα γίνει η σταύρωση του  Κυρίου μας. Την ημέρα αυτή θα ξαναζήσουμε τα φρικτά γεγονότα που διεδραματίστηκαν την τελευταία ημέρα της ζωής του Χριστού πάνω στη γή, τους ραπισμούς, τους χλευασμούς, τα μαστιγώματα, τον αγκάνθινο στέφανο, την ελευθέρωση του Βαραβά, τον Γολγοθά και τέλος την σταύρωση.

    Η Μ. Παρασκευή είναι ημέρα μεγάλου πένθους για όλους τους Ορθοδόξους.     Ήδη, από το βράδυ της Μ. Πέμπτης,  έχουν στολιστεί οι επιτάφιοι σε όλους του ναούς και το  απόγευμα της Μ. Παρασκευής θα ψαλλούν σε όλους τους ναούς οι 3 στάσεις των εγκωμίων. Οι ιεροψάλτες θα μας πουν «Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, τη θεόσωμον ταφήν και την εις άδου κάθοδο του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν….»

 Όμως παρ’ όλα αυτά, το φως της Αναστάσεως αρχίζει να αχνοφέγγει, με την κάθοδο του Χριστού στον Άδη και την ελευθέρωση των νεκρών, από τα δεσμά του θανάτου.

Σε λίγο θα ξημερώσει το Μ. Σάββατο και η Κυριακή του Πάσχα. Και θα ακούσουν όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί, το σωτήριο και λυτρωτικό  «Τη Αγία και Μεγάλη Κυριακή του Πάσχα αυτήν την ζωηφόρον Ανάστασιν εορτάζομεν του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού».

Η ανάσταση του Χριστού είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Και μαζί με την Ανάσταση του Χριστού θα γίνει και η δική μας ανάσταση. Ιδιαίτερα όσων θα συμπορευτούν μαζί του στα φριχτά πάθη και θα σταυρώσουν επάνω στον σταυρό του, τις αμαρτίες τους. Η συμπόρευση, λοιπόν, στον Γολγοθά, είναι απαραίτητη για όσους θέλουν να ζήσουν την Ανάσταση!

 


 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 12 Απρ. 2023 - 07:39