Μεγάλα προβλήματα με την καταβολή της βασικής ενίσχυσης λόγω των δασικών χαρτών

 Στον αέρα βρίσκονται χιλιάδες παραγωγοί, που εκτός της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, κινδυνεύουν να χάσουν κι άλλες χρηματοδοτήσεις.  Η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, κάνει λόγο για ανικανότητα της κυβέρνησης.

Ειδικότερα αναφέρει:

«Μεγάλα προβλήματα προκύπτουν με την καταβολή της βασικής ενίσχυσης. Πηγή των προβλημάτων είναι το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις αμφισβητούμενες δασικές εκτάσεις. Ως αποτέλεσμα αυτού, χιλιάδες αγρότες δεν λαμβάνουν χρήματα που δικαιούνται, ενώ ακόμη περισσότεροι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα στο μέλλον. 
 Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ σπεύδουν να δικαιολογηθούν αναφέροντας πως δεν πληρώθηκαν μόνον όσοι δεν προχώρησαν στον προβλεπόμενο αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων. Ο κ. Αραχωβίτης, μάλιστα, επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία του ζητήματος αναφέροντας επί λέξει ότι το “το ποσό (που δεν δόθηκε) είναι μικρό, λίγο πάνω από 1 εκατ. ευρώ”. 
 Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ διαφορετική και τα προβλήματα πολύ πιο εκτεταμένα από όσο υποστηρίζει ο κ. Υπουργός. Και αυτό διότι και οι παραγωγοί που διαθέτουν εκτάσεις οι οποίες είναι χαρακτηρισμένες ως δασικές αλλά έχουν κάνει ενστάσεις, είναι αμφίβολο εάν θα λάβουν τη βασική επιδότηση τα επόμενα έτη». 
 Επιπλέον, αυτοί που δεν έλαβαν φέτος την προκαταβολή,  δεν θα πληρωθούν το σύνολο των άμεσων ενισχύσεων. Δηλαδή δεν θα λάβουν την επιδότηση για την υιοθέτηση πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον (το λεγόμενο “πρασίνισμα”), τις συνδεδεμένες ενισχύσεις ή τα έσοδα από τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα του Πυλώνα ΙΙ της Κ.Α.Π., όπως είναι η βιολογική γεωργία, η νιτρορύπανση και η εξισωτική αποζημίωση. 
 Επίσης, οι αγρότες διατρέχουν τον κίνδυνο αυστηρών διοικητικών κυρώσεων και προστίμων, ειδικά για τις περιπτώσεις που η διαφορά μεταξύ δηλωθείσας και προσδιορισθείσας έκτασης υπερβαίνει το 20%, όπου χάνεται το σύνολο της επιδότησης.
 Και όλα αυτά, παρ’ ότι οι παραγωγοί που προχώρησαν σε ενστάσεις, έκαναν με μεγάλο κόστος όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες. Αυτό συνέβη διότι τα αιτήματα τους δεν εξετάστηκαν ποτέ λόγω της γραφειοκρατίας και του υπερβολικού φόρτου εργασίας που είναι αποτέλεσμα των υποστελεχωμένων υπηρεσιών. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα απαιτούνται πάνω από τρία χρόνια για την εξέταση των χιλιάδων αιτημάτων που έχουν κατατεθεί χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι περιοχές στις οποίες δεν έχει γίνει η κύρωση των Δασικών Χαρτών.
 Επιπλέον ερωτήματα εγείρονται λόγω του γεγονότος ότι από την καταβολή της βασικής ενίσχυσης λείπουν 90 εκατ. Ευρώ, προκειμένου να συμπληρωθεί το 70% που οφείλει να αποδώσει η Κυβέρνηση σύμφωνα με τον Κανονισμό, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί με τους παραγωγούς που δεν έλαβαν την προκαταβολή. 
 Όσο, δε, για τους δικαιούχους, που δεν έλαβαν την επιδότηση λόγω προβλημάτων στον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ), υπενθυμίζουμε, απλώς, τις υποσχέσεις του απελθόντος Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου ότι φέτος δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. 
 Η Νέα Δημοκρατία είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι το πρόβλημα των επιλέξιμων εκτάσεων της χώρας μας θα πρέπει να επιλυθεί αμέσως και οριστικά, όχι βέβαια με την απένταξη εκτάσεων ως δασικών, αλλά με τη σύνταξη των οριστικών σχεδίων βόσκησης και την ενσωμάτωση του νέου ορισμού για τις βοσκήσιμες γαίες που καθυστερεί η Κυβέρνηση δημιουργώντας τεράστια προβλήματα. 
 Καθώς ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός της νέας μειωμένης Κ.Α.Π. και ενώ θα έπρεπε να διασφαλιστεί κάθε ευρώ κοινοτικών επιδοτήσεων, οι καταστροφικοί χειρισμοί της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μειώνουν τις επιλέξιμες εκτάσεις της χώρας μας ζημιώνοντας πολλαπλώς τους παραγωγούς. 
« Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σταύρο Αραχωβίτη, αντί να πανηγυρίζει για τα αυτονόητα, να προβεί σήμερα κιόλας στις απαιτούμενες ενέργειες και να δώσει, επιτέλους, οριστική λύση στον φαύλο κύκλο, που προκάλεσε η Κυβέρνησή του, ώστε να μην χαθούν οι πολύτιμες ενισχύσεις τόσο για την τρέχουσα όσο και για την επόμενη προγραμματική περίοδο» καταλήγει η κα Αραμπατζή.

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 30 Οκτ. 2018 - 22:39