Με «ξαφνικό θάνατο» από την ξηρασία κινδυνεύουν εκατομμύρια αγροτικές εκτάσεις

Τον  κίνδυνο να μην αρδευτούν εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών εκτάσεων και μάλιστα στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, οδηγώντας δεκάδες χιλιάδες αγρότες σε ανεπανόρθωτη οικονομική καταστροφή, επισημαίνουν  οι Τομεάρχες Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ κ.κ. Κώστας Σκρέκας και Φωτεινή Αραμπατζή σε σχετική ερώτηση, που κατέθεσαν στη Βουλή με τη συνυπογραφή 39 συναδέλφων τους της ΝΔ.

Αιτία η ξαφνική απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ να προχωρήσει σε άμεση διακοπή της ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων, όσων ΤΟΕΒ δεν έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών τους προς την επιχείρηση.

Όπως τονίζουν οι υπογράφοντες βουλευτές της ΝΔ, η επί σειρά ετών, στρεβλή ανεκτικότητα που επέδειξε η Διοίκηση της ΔΕΗ, διόγκωσε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΤΟΕΒ προς την επιχείρηση, εν αγνοία πολλές φορές των συνεπών αγροτών, που εξοφλούσαν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους προς τον Οργανισμό. 

Επισημαίνουν δε, ότι η πλειοψηφία των ΤΟΕΒ αδυνατεί να ανταπεξέλθει στην οριζόντια ρύθμιση των χρεών, που αποφάσισε η ΔΕΗ και περιλαμβάνει προκαταβολή τουλάχιστον σε ύψος 30% της οφειλής και την εξόφληση σε εικοσιτέσσερις (24) δόσεις και παράλληλα να εξοφλούν και τις τρέχουσες οφειλές.

Υπογραμμίζουν επομένως  ότι είναι απολύτως απαραίτητο να εξετάσει η Κυβέρνηση το αίτημα των ΤΟΕΒ για προκαταβολή μέχρι 15% και για επέκταση του αριθμού των δόσεων, ώστε και να εξοφλήσουν και τα παλιά χρέη αλλά και τις τρέχουσες καταναλώσεις. Και καταλήγουν ότι κάθε επιπλέον  καθυστέρηση εγκυμονεί σαβαρότατους κινδύνους τόσο για μεγάλη καταστροφή των καλλιεργειών λόγω ξηρασίας όσο και για την βιωσιμότητα της ΔΕΗ, που βουλιάζει υπό το βάρος των δισεκατομμυρίων ανείσπρακτων οφειλών.

Τελευταία ενημέρωση: 
Δευ. 21 Μάιος. 2018 - 21:27