Με κατάνυξη τιμήθηκε η εορτή της Σταυροπροσκύνησης στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού Σερρών

Με κάθε επισημότητα αλλά και σε κλίμα κατάνυξης τίμησε ο Ιερός Ναός του Τιμίου Σταυρού Σερρών την εορτή της Σταυροπροσκύνησης, την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.  
Ο Μέγας Αρχιερατικός πανηγυρικός  Εσπερινός τελέστηκε το απόγευμα του Σαββάτου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου με την συμμετοχή πολλών ιερέων της Μητροπόλεως και πλήθος κόσμου,  που προσήλθε για να προσκυνήσει και να λάβει δύναμη από τον ζωοποιό Σταυρό.
Στον κατάμεστο Ιερό Ναό, τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Προϊστάμενος και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως  π. Θωμάς Τσιάγγας αναφερόμενος στην σημασία της εορτής. «Ο κάθε πιστός παίρνοντας δύναμη από τον σταυρό του Χριστού οφείλει να σηκώνει, τον δικό του σταυρό, όπως ο Κύριός μας,  που σήκωσε τον σταυρό Του για χάρη μας» είπε  στο κήρυγμά του και τόνισε  ότι «δεν  είμαστε αληθινοί χριστιανοί, αν δεν σηκώνουμε τον σταυρό μας, και  ζητούμε μόνο μία ζωή εύκολη και με διαρκείς απολαύσεις».
 Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, και κατά την διάρκεια της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στην οποία προεξήρχε ο Ποιμενάρχης μας κ. Θεολόγος, πλαισιούμενος από τους εφημέριους του Ναού, οι πιστοί υπερπλήρωσαν και πάλι την εκκλησία συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις της ενορίας τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και τις δύο εορταστικές ημέρες, οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου που βρίσκεται μέσα στο κουβούκλιο και φυλάσσεται ως θησαυρός στον Ιερό Ναό καθώς και τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου του Χριστού μας, που βρίσκεται στο κάτω μέρος του  μεγάλου Σταυρού, που είναι ντυμένος με ασήμι και χρυσό και βρίσκεται όλο τον χρόνο τοποθετημένος δίπλα στο αριστερό προσκυνητάρι του κυρίως Ναού. Επίσης, επιβλητικά δέσποζε ο στολισμένος με άνθη μεγάλος Τίμιος Σταυρός στο μέσον του Ναού μπροστά από το Ιερό.  
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στον Ναό του Τιμίου Σταυρού πραγματοποιήθηκε ο Δ΄ κατανυκτικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε και πάλι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  κ. Θεολόγος, ενώ τον θείο κήρυγμα έκανε ο αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.
Στον μεστό και γεμάτο θεολογικά μηνύματα λόγο του ο π. Δαμασκηνός μίλησε για το νόημα του Σταυρού στην σύγχρονη εποχή και στην προσωπική ζωή του καθενός υπογραμμίζοντας ότι δεν κουβαλάμε το φορτίο μόνοι μας.
«Στο μέσον της διαδρομής η εκκλησία  μας θυμίζει ότι δεν είμαστε  μόνοι μας.
Αισθανόμαστε το βάρος του προσωπικού μας σταυρού,  αλλά ένα χέρι πληγωμένο   μας προσφέρει στήριγμα και ελπίδα. Ο σταυρός του Χριστού γλυκαίνει την ψυχή και στηρίζει την πίστη μας», επεσήμανε.
Στη συνέχεια με τον βαθύ θεολογικό του λόγο ανέλυσε την σημασία που έχει για τον κάθε σύγχρονο άνθρωπο η συμπεριφορά του μετανοημένου ληστού επάνω στον σταυρό, αλλά και  του αμετανόητου.
«Ο σταυρός του μετανοιωμένου ληστή γίνεται παράδειγμα για μας. Ένα ληστής έρχεται να μας διαβεβαιώσει ότι χρειάζεται μία και μόνο στιγμή για να μας σώσει ο Θεός. Ο σταυρός μας αμέσως θα πάρει νόημα, αν αποφασίσουμε να τον τοποθετήσουμε στα δεξιά του Χριστού. Ας παραδειγματιστούμε από το θάρρος, την αυτοκριτική, την ανάληψη των ευθυνών και την τόλμη του μετανοημένου ληστή  γιατί το θάρρος για αλλαγή και η απάρνηση των αμαρτωλού παρελθόντος ανοίγουν τον δρόμο για την λύτρωση», τόνισε στο εξαιρετικό κήρυγμά του ο π. Δαμασκηνός.
Ο ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τον π. Δαμασκηνό για την «συγκλονιστική και πολύ δυνατή σε μηνύματα ομιλία του», η οποία, όπως είπε έδωσε πολλές αφορμές για σκέψεις και αυτοκριτική.
«όλοι σηκώνουμε τους σταυρούς μας», συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος, «όλοι είμαστε σταυρωμένοι, αλλά σημασία έχει ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τον σταυρό μας. Να μην φοβούμεθα, αλλά αντίθετα να αγαπήσουμε τον σταυρόν. Γιατί  Εκείνος που επιτρέπει τον πειρασμό, θα δώσει και τη λύση.  Μόνο με Εκείνον μπορούμε να σηκώσουμε τους σταυρούς μας, οι οποίοι είναι σωτήριοι και θα μας οδηγήσουν στον Παράδεισο. Να αγαπήσουμε αυτό που δίνει σωτηρία και λύτρωση και να προσευχηθούμε να μας δίνει ο Χριστός κουράγιο» είπε τέλος, ευχόμενος σε όλους καλό υπόλοιπο Μεγάλης Τεσσαρακοστής και καλή Ανάσταση.
           
             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 13 Μαρ. 2018 - 12:01