Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας: Αρχαίοι Σοφοί και Σίβυλλες στην Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τέχνη

Στα πλαίσια των Μαθημάτων Κλασσικής Παιδείας, που πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο, ο Νικόλαος Η. Πεταλωτής, οδοντίατρος-Επιμελητής Α΄ Κέντρου Υγείας Σιδηροκάστρου, θα εισηγηθεί το θέμα: «Αρχαίοι Σοφοί και Σίβυλλες  στην Ορθόδοξη  Εκκλησιαστική Τέχνη(1ος-21ος μ.Χ αιώνας).  

Σε πολλές ορθόδοξες εκκλησίες στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες ανάμεσα στους Αγίους απεικονίστηκαν Αρχαίοι Σοφοί και Σίβυλλες. Παρόλο που αυτές οι απεικονίσεις αρχικά ξενίζουν τον θεατή δικαιολογούνται από την πεποίθηση της Εκκλησίας ότι Αρχαίοι Έλληνες Σοφοί και Σίβυλλες ήταν μέτοχοι του σπερματικού λόγου, δηλαδή του θείου Λόγου (του Χριστού) και έτσι μπόρεσαν να γνωρίσουν μερικώς την αλήθεια. Υπάρχουν αποσπάσματα από έργα αρχαίων σοφών που πραγματικά μπορεί να θεωρηθούν ως προφητείες για τον Χριστό.

Στην Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τέχνη οι Αρχαίοι Σοφοί και Σίβυλλες απεικονίστηκαν είτε σε μικρές ομάδες προσώπων ή στα πλαίσια της εικονογραφικής σύνθεσης που ονομάζεται Ρίζα του Ιεσσαί σε ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, εικόνες, χειρόγραφα και έργα μεταλλοτεχνίας και χρυσοκεντητικής. Απεικονίζονται σε διάφορες ηλικίες με αρχοντικά - βασιλικά ενδύματα. Ο αριθμός τους διαφέρει και τα χαρακτηριστικά ακόμα και του ίδιου σοφού διαφέρουν από μνημείο σε μνημείο. Τα ονόματα των Σοφών και των Σιβυλλών είναι πραγματικά, παραφθαρμένα ή τελείως φανταστικά.

Συνήθως κρατάνε ενεπίγραφα ειλητά με προφητείες για τον Χριστό, την Παναγία και το Μυστήριο της Ενσαρκώσεως. Τα κείμενα αυτά δεν ταυτίζονται με αποσπάσματα από τα έργα των αρχαίων σοφών με μία μόνο εξαίρεση. Οι προφητείες τους προέρχονται από λογοτεχνικά κείμενα που χρονολογούνται πριν τον 6° μ.Χ. αι.

Οι Αρχαίοι Σοφοί και Σίβυλλες απεικονίζονται στην Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τέχνη από τον 1° έως τον 21° μ.Χ. αιώνα. Οι παραστάσεις τους εντοπίζονται σε ενοριακές εκκλησίες ή εξωκλήσια, Καθολικά και Τράπεζες Μονών που βρίσκονται στην Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, Ιταλία, Τουρκία, Σερβία, Κοσσυφοπέδιο, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Ρωσία. Εικονίζονται συνήθως σε μέρη όπου λειτουργούσαν σχολεία και το πνευματικό επίπεδο ήταν περισσότερο ανεβασμένο, ιδιαίτερα σε περιοχές με πυκνό ελληνικό πληθυσμό.

Βιογραφικό Νικ. Πεταλωτή

Ο Πεταλωτής Νικόλαος του Ηλία γεννήθηκε το 1974 στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Οδοντιατρική στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Semmelweis  στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας και από το 2004 έως το 2010 διατηρούσε ιδιωτικό Οδοντιατρείο στη Θεσσαλονίκη. Το 2011 διορίσθηκε στο Κέντρο Υγείας Σιδηροκάστρου Σερρών όπου εργάζεται έως σήμερα με τον βαθμό του Επιμελητή Α' και μένει στις Σέρρες. Έχει 27 δημοσιευμένες εργασίες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και 83 ελεύθερες και αναρτημένες ανακοινώσεις σε Οδοντιατρικά Συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την Οδοντιατροδικαστική και με την προαγωγή της στοματικής υγείας στον σχολικό πληθυσμό του Δήμου Σιντικής.

 Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

  Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί:  Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση), η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ και η Α.Ε ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ.

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Δευ. 08 Απρ. 2019 - 18:43