Το Λύκειο Ελληνίδων Σερρών συμπληρώνει 65 χρόνια παρουσίας και προσφοράς(Βίντεο-Φωτό)

Πανηγυρικό χαρακτήρα είχε ο αγιασμός που τελέσθηκε στις εγκαταστάσεις του Λυκείου Ελληνίδων Σερρών την περασμένη Κυριακή, ανοίγοντας την αυλαία της 65ης χρονιάς της παρουσίας του στα δρώμενα των Σερρών.

Στην πολυετή αυτή πορεία του έχει κατορθώσει όχι μόνο να μεταλαμπαδεύσει στις νεώτερες γενιές τον «θησαυρό» των παραδοσιακών χορών της Ελλάδας αλλά και να αποτελέσει πρεσβευτή του νομού μας σε ολόκληρη την χώρα αλλά και στο εξωτερικό.

Στο πέρασμα των χρόνων το Λύκειο Ελληνίδων Σερρών έχει δημιουργήσει τη δική του πολύτιμη πολιτιστική παρακαταθήκη, καθώς τα τελευταία 25 χρόνια, όπως ανέφερε η πρόεδρός του κ. Στέλλα Ελευθεριάδου ασχολείται και με την αστική παράδοση της πόλης. Δεν είναι τυχαίο, όπως εξιστόρησε, ότι οι Σέρρες ονομαζόταν παλιότερα η Αθήνα του Βορρά.

lykeio_ellinidon_serron_agiasmos_2022.jpg

Από αριστερά προς τα δεξιά διακρίνονται οι Ελενη Βεράνη, Κώστας Κατέρης, Ελένη Καμπούρη, Αντιγόνη Μάτη, Χρύσα Καφεστιδου, Στέλλα Ελευθεριαδου, Αγγέλα.Δορκοφύκη, Μαίρη Κασαπιδου, Λέττα Αμαπτζή, Μαρία Φλωριδου και Μαίρη Τσιρογιάννη.

 

Πρόσφατα είχε παρουσιασθεί έκθεση με παραδοσιακές φορεσιές του ΛΕΣ. Μέσα στο Νοέμβριο θα τελεστεί μνημόσυνο για τα ιδρυτικά μέλη, τις προέδρους αλλά και τα μέλη των διοικήσεων που έχουν φύγει από τη ζωή, προκειμένου να τιμηθούν για την προσφορά τους.

Στις 19 Δεκεμβρίου θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Η τραγωδία του Πόντου» του Βασίλείου Βεηλικτσίδη. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1956 και περιλαμβάνει δημοσιεύματα της εφημερίδας «Ακρόπολις». Η ανατύπωσή του γίνεται από τις εκδόσεις «Αρμός», που ανήκουν στους Σερραϊκής καταγωγής αδερφούς Χατζηϊακώβου.

Η πρόεδρος του Λυκείου Σερρών προανήγγειλε και την παρουσίαση του ψηφιοποιημένου αρχείου του Βασιλείου Βεηλικτσίδη, που περιλαμβάνει, περίπου, 10.000 παρτιτούρες και θεωρείται το πιο σημαντικό μουσικό αρχείο που έχει βρεθεί στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης. Πρόκειται για σπουδαίο μουσικοσυνθέτη και μεγάλη προσωπικότητα που ανακαλύφθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, που εντρύφησαν στο αρχείο του ΛΕΣ και ήδη έργα του μελετώνταικαι πολλά διδάσκονται στα Μουσικά Σχολεία της χώρας.

lykeio_ellinidon_serron_agiasmos_2022_1.jpg

Το Λύκειο Ελληνίδων Σερρών θα παρουσιάσει και εκδηλώσεις από τον κύκλο της ζωής των αστών της πόλης μας από τη δεκαετία του 1950 μέχρι και το 2000 και για αυτό τον λόγο κάλεσε τα μέλη να αποστείλουν παλιές φωτογραφίες από γάμους και βαφτίσεις ή κάποια ιδιαίτερα ρούχα.

Στον αγιασμό παρέστη σύσσωμη η μεγάλη «οικογένεια» του ΛΕΣ, με την χορωδία, με νέους αλλά και παλιούς χορευτές, με τον χορό να λειτουργεί σαν ένας ισχυρός δεσμός που ενώνει όλες τις ηλικίες με κοινό στόχο τη διάσωση αλλά και προβολή της παράδοσης.

Η καλή αυτή ισορροπία μεταξύ της εμπειρίας των παλαιοτέρων αλλά και της διάθεσης για προσφορά των νεωτέρων αντικατοπτρίζεται και στην σύνθεση της διοίκησης του Λυκείου Ελληνίδων Σερρών. Πρόσωπα νεώτερη ηλικίας που προέρχονται από τα τμήματα του ΛΕΣ πλαισιώνουν τα έμπειρα μέλη της διοίκησης δημιουργώντας μια διάδοχη κατάσταση που διασφαλίζει την συνέχεια του Λυκείου για πολλά ακόμη χρόνια.

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 25 Οκτ. 2022 - 13:28