Λαμπρός ο εορτασμός της Παναγίας της Πονολύτριας στις Σέρρες

Με ιδιαίτερη ευλάβεια εορτάστηκε λαμπρώς το εσπέρας της Πέμπτης 27 Οκτωβρίου 2022 στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης η σύναξη της Παναγίας της Πονολυτρίας.

Ο πανηγυρικός Εσπερινός τελέστηκε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, στον Καθεδρικό και Προσκυνηματικό ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, όπου βρίσκεται αποθησαυρισμένη η αρχαία μαρμάρινη εικόνα της Παναγίας Πονολύτριας, η οποία χρονολογείται από τον 11ο αιώνα.

Όλους αυτούς τους αιώνες η Παναγία συμπορεύεται μέσα στον χρόνο μαζί με τους αγώνες, αγωνίες και πόνους του Σερραϊκού λαού, ο οποίος της έδωσε την προσωνυμία «Πονολύτρια», μία ονομασία μοναδική στον κόσμο.

Στην Κυρία Θεοτόκο εμπιστεύεται ο λαός τις προσευχές και τα αιτήματά του, τον πόνο και τον καημό του και αποτελεί για τους ευσεβείς Σερραίους τη μεγάλη προστάτιδα και έφορο τους.

Η μαρμαρόγλυπτη αυτή θεομητορική εικόνα, η οποία ακολούθησε τις εθνικές περιπέτειες του τόπου, εκλάπη από τους Βουλγάρους το 1917, εγκαταλείφθηκε στην Δράμα και ξαναγύρισε στον τόπο της, τον ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, τον Φεβρουάριο του 2007, ύστερα από απουσία 97 χρόνων, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Σεβ. Ποιμενάρχου κ. Θεολόγου και ευγενούς ανταποκρίσεως του αειμνήστου Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου.

Αποτελεί μία εξαιρετική ευλογία της Θεομήτορος για την πόλη των Σερρών και συγκλονίζει η σκέψη των εκατοντάδων χιλιάδων Σερραίων από τον 11ο αιώνα που στάθηκαν μπροστά σ' αυτό το πάνσεπτο εικόνισμα και ανέπεμψαν τις προσευχές τους.

Τον θείο λόγο, με την ευλογία του σεπτού Ποιμενάρχου των Σερρών, κήρυξε ο παν. Αρχιμ. Ανδρέας Γκουζούνης, Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως, αναφερθείς στο ιερό πρόσωπο της Παναγίας που στηρίζει με την μεσιτεία της τους πιστούς ανθρώπους και προσεύχεται για όλα τα παιδιά της.

Ιδιαιτέρως παρουσίασε τους στενούς δεσμούς των Σερραίων με το ιερό εικόνισμά της που κοσμεί τον περίλαμπρο Ναό των Αγίων Θεοδώρων.

Τελευταία ενημέρωση: 
Παρ. 28 Οκτ. 2022 - 10:14