Κατάληψη των γραφείων της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη από αγανακτισμένους τευτλοπαραγωγούς

Οργισμένοι οι τευτλοπαραγωγοί από Σέρρες, Πλατύ, Ορεστιάδα, Λάρισα ζήτησαν να ενημερωθούν από τη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για το ποτέ επιτέλους θα πληρωθούν τις παραγωγές που παρέδωσαν το 2017.

Σύμφωνα με τα συμφωνητικά που έκαναν με την εταιρεία έπρεπε να έχουν πληρωθεί μέχρι 31/12. Πρόκειται για περίπου 2500 παραγωγούς με συνολικά 52000 στέμματα και οι οφειλές αγγίζουν τα 10,2 εκ ευρώ. Οι αγρότες είναι ανάστατοι καθώς όπως λένε τους πιέζουν οι πιστωτές τους για ποσά που πήραν για να καλλιεργήσουν ενώ δεν θα έχουν να πληρώσουν ούτε το ΦΠΑ και την εφορία.

Ζήτησαν σε υψηλούς τόνους να ενημερωθούν για το χρόνο πληρωμής τους και σημειώνουν ότι αν δεν έχουν σαφείς απαντήσεις θα κινηθούν νομικά απέναντι στην εταιρεία, ενώ απειλούν ότι δεν θα σπείρουν τη νέα χρόνια.

Είχαν επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της εταιρείας Κ. Αλεξάκη ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα καταβληθεί από την Πειραιώς 4 εκ. ευρώ προκειμένου να πληρωθούν μέρος της παραγωγής.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της βιομηχανίας επισήμανε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι η ΕΒΖ να λειτουργήσει και στο μέλλον παρά τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν. Τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες να εκταμιευτεί μέρος του ποσού λέγοντας ότι η εταιρεία θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις οφειλές της απέναντι στους παραγωγούς.

 «Το πρόβλημα είναι πολιτικό»

Ο τευτλοπαραγωγός Χρήστος Βαρούτης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, εξήγησε ότι το πρόβλημα είναι «πολιτικό» και ότι «δεν μπορεί η κυβέρνηση τον Νοέμβριο από το Περιφερειακό Συνέδριο από το στόμα του πρωθυπουργού να λέει ότι η ΕΒΖ θα μείνει ζωντανή και αυτή τη στιγμή να εκλιπαρούμε για να πάρουμε 10 εκ. ευρώ να συνεχίσουμε τη καλλιέργεια».

«Εντολή είναι η καλλιέργεια να υπάρχει»

Από τη πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ Παναγιώτης Καραχάλιος, εξήγησε ότι η εντολή της κυβέρνησης, είναι η εταιρεία και η καλλιέργεια «να υπάρχει», ενώ παράλληλα είπε χαρακτηριστικά πως «αναμένουμε να καταβληθούν 4 εκ ευρώ στους τευτλοπαραγωγούς», κάτι που αποτελεί μόλις το 40-50% του συνολικού ποσού.

www.thessnews.gr
Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 11 Ιαν. 2018 - 09:17