Η Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει σε κοινοπραξία για τη μίσθωση των ζαχαρουργείων σε Πλατύ και Σέρρες

Σε κοινοπραξία που κατέθεσε πρόταση για τη μίσθωση των ζαχαρουργείων σε Πλατύ και Σέρρες της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης συμμετέχει η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας. Η πρότασή της κατατέθηκε από κοινού με την Royal Sugar.

Σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα κατάθεση προσφορών και συνολικά κατατέθηκαν τρεις προτάσεις. Η πρώτη προέρχεται από την Royal Sugar του Χρήστου Καραθανάση, η δεύτερη από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με τη Royal Sugar και η τρίτη από την Innovation Brain του Λούκας Φέκερ.

Το εγχείρημα της εκμίσθωσης των δύο μονάδων αποτελεί μια ύστατη προσπάθεια να διασωθεί η φετινή παραγωγή των 18.000 στρεμμάτων ζαχαροτεύτλων. Η σχετική πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος δημοσιεύθηκε στις 4 Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος της ΕΒΖ κ. Νίκος Παπαϊωάννου δήλωσε πως οι προσφορές θα ανοιχθούν άμεσα καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά

Ήδη μαζί με τα νομιμοποιητικά έγγραφα, έχουν κατατεθεί από τους ενδιαφερόμενους και οι οικονομικές προσφορές, οπότε η διαδικασία ελέγχου και επιλογής εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί ταχύτατα.

Τευτλοπαραγωγοί που αγωνιούν για την τύχη που θα έχει φέτος η παραγωγή τους βρέθηκαν σήμερα στα γραφεία της ΕΒΖ αναζητώντας πληροφόρηση για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα της μίσθωσης των δύο ζαχαρουργείων.

Με βάση τους όρους της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος οι μισθωτές θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις δύο μονάδες της ΕΒΖ για παραγωγή, τυποποίηση και αποθήκευση ζάχαρης, ξεκινώντας από τη φετινή καμπάνια και για χρονικό διάστημα 28 μηνών.

Αναφορικά με τις υποχρεώσεις του μισθωτή αναφορικά με τις δύο μονάδες που θα αναλάβει να διαχειριστεί, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΒΖ, αυτές αφορούν στο ότι θα πρέπει να λειτουργούν υποχρεωτικά χωρίς διακοπές όλο το χρονικό διάστημα της μίσθωσης, αποκλειστικά για τον προαναφερόμενο σκοπό.

Σημειώνεται, πάντως, πως το εργοστάσιο των Σερρών δεν έχει λειτουργήσει τα τελευταία χρόνια, ενώ το ζαχαρουργείο στο Πλατύ είναι ασυντήρητο. Αναφορικά με το εργοστάσιο του Πλατέος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, χρειάζεται συντήρηση 45 ημερών. Το κόστος μίας γρήγορης συντήρησης αποτιμάται στο 1 εκατ. ευρώ ενώ μίας περισσότερο ενδελεχούς σε τουλάχιστον 2,5 εκατ. ευρώ.

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 09 Οκτ. 2019 - 22:32