Η κοσμογονία και η σύγχρονη επιστήμη στα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας

Η γένεση, η δημιουργία του κόσμου, δηλαδή η κοσμογονία, απασχόλησε ανέκαθεν την ανθρώπινη σκέψη. Μέσα από θρησκευτικούς μύθους, λαϊκές παραδόσεις (μυθολογίες) αλλά και την ποίηση, κυρίως επική και διδακτική, ο άνθρωπος προσπάθησε να εξηγήσει την ύπαρξή του, μέσα σε ένα θαυμάσιο και ανεξήγητο κόσμο. Αξίζει κανείς να διαβάσει αυτούς τους μύθους. Όμως άξια μνήμης στο προκείμενο θέμα, σαν πρωτόγονη, προγονική αντίληψη, θεωρούμε την κοσμογονία του Ησιόδου, του ποιητή – βοσκού, ο οποίος σαν πρώτη κατάσταση του σύμπαντος αναφέρει το χάος. Μετά ήρθε ο έρωτας, ο οποίος έκανε  τα σωματίδια του χάους να έλκονται το ένα με το άλλο και έτσι  δημιουργήθηκαν τα επίγεια και τα ουράνια όντα. Σ' αυτά μετά έβαλε αρμονική λειτουργία η παρουσία των θεϊκών δυνάμεων. Μία πρωτόγονη σύλληψη του σύγχρονου Μπιγκ – Μπάγκ!

Έτσι λοιπόν, στην επόμενη παρουσίαση των Μαθημάτων Κλασικής Παιδείας, ο Δημήτρης Φαρμάκης, καθηγητής Φυσικών, θα ασχοληθεί με τη σημερινή επιστημονική έρευνα για την κοσμογονία και συγκεκριμένα το CERN, που όπως ξέρουμε είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο του κόσμου. Αρκετά σημαντικά επιτεύγματα στο πεδίο της φυσικής πραγματοποιήθηκα μέσω των πειραμάτων του CERN. Το πιο δημοφιλές και το πιο διαφημιζόμενο από όλα είναι σίγουρα το μποζόνιο του Χιγκς ή αλλιώς το “σωματίδιο του Θεού”. Το σωματίδιο του Χιγκς αποτελεί το κλειδί για να θεμελιώσουμε τις απαντήσεις μας σε δύο βασικά ερωτήματα. Το πρώτο είναι: τι είναι η μάζα και πως αυτή αποκτιέται;  Και το δεύτερο: υπάρχει κάποιο είδος ενότητας όλων των δυνάμεων που συναντούμε στη Φύση;

Ο Φαρμάκης Δημήτρης, Σερραίος στην καταγωγή εργάζεται στο φροντιστηριακό χώρο της μέσης εκπαίδευσης. Τα ενδιαφέροντά του σχετίζονται με θέματα και ζητήματα του χώρου της φυσικής, της χημείας και της φιλοσοφικής επιστημολογίας.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.

          Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί:  Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση), η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ και η Α.Ε ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ.

Τελευταία ενημέρωση: 
Δευ. 04 Φεβ. 2019 - 10:20