Η εξέλιξη και οι προοπτικές της ελληνικής κτηνοτροφίας παρουσιάζονται στα Σέρρας

Τα προβλήματα αλλά  και οι προοπτικές της ελληνικής κτηνοτροφίας και οι τάσεις που κυριαρχούν στην παγκόσμια ζωοτεχνία θα παρουσιαστούν στο τριήμερο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο της Ε.Ζ.Ε. που φιλοξενείται στην πόλη των Σερρών.

Στο συνέδριο συμμετέχουν 90 φοιτητές γεωπονικών σχολών, με ειδίκευση στην κτηνοτροφία. Οι εργασίες ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη και θα ολοκληρωθούν σήμερα, Παρασκευή. Συνδιοργανωτής είναι το Επιμελητήριο Σερρών και μέγας χορηγός η Σερραϊκή Γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Ιωάννης Μωϋσιάδης.

Στη διάρκεια του τριημέρου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από έρευνες επιστημονικών ιδρυμάτων και πανεπιστημίων και θα γίνουν επιστημονικές ανακοινώσεις σχετικά με την προοπτική της ελληνικής ζωϊκής παραγωγής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το συνέδριο για το νομό Σερρών λόγω της σημαντικής ανάπτυξης της κτηνοτροφίας στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρίας, καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γεώργιος Ζέρβας σημείωσε ότι θα γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις για τη βουβαλοτροφία, τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάργησης των ποσοστώσεων στην αγελαδοτροφία, τις θετικές προοπτικές που παρουσιάζει η αιγοπροβατοτροφία, σε σχέση με την πτηνοτροφία και την χοιροτροφία.

Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στην απουσία κρατικών χρηματοδοτήσεων στον τομέα της έρευνας, ώστε να αναζητηθούν λύσεις σε προβλήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους.

Τη σημαντικότητα του συνεδρίου υπογράμμισε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστος Μέγκλας, σημειώνοντας ότι είναι μια ευκαιρία να καταγραφούν τα προβλήματα του συγκεκριμένου κλάδου και να τεθεί ο πήχης λίγο πιο ψηλά, ώστε η χώρα μας να μην χρειάζεται να προβαίνει σε εισαγωγές κρέατος και γάλακτος αλλά να κατορθώσει να διεισδύσουν τα προϊόντα μας και σε αγορές του εξωτερικού.

Ως παράδειγμα προς μίμηση ανέφερε την περίπτωση της Ολλανδίας, μία χώρα ίδιων προδιαγραφών με την Ελλάδα αλλά με εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αγγίζουν τα 57 δισεκατομμύρια ευρώ, την ίδια στιγμή που η χώρα μας φθάνεις μόλις τα 3 δισεκατομμύρια.

Ο κ. Μέγκλας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτός είναι ο δρόμος που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίες.

Η εύφορη κοιλάδα των Σερρών αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κρι Κρι, επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Σερραϊκής Γαλακτοβιομηχανίας κ. Παν. Τσινάβος, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη να γίνουν οι παραγωγοί πιο ανταγωνιστικοί.

Ειδικότερα, ανέφερε τα εξής:

«Ο λόγος που είναι εδώ η Κρι Κρι είναι επειδή θέλει να υπογραμμίσει ότι είμαστε σε ένα νομό πλούσιο, με μια εύφορη κοιλάδα. Το  γεγονός ότι στο νομό μας παράγεται το 50% της πανελλήνιας παραγωγής δίνει στην Κρι Κρι το συγκριτικό πλεονέκτημα για να παράγει ένα γιαούρτι από φρέσκο γάλα της περιοχής. 

Το συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα το διαφημίζει και έχει καταστεί σημαία της εταιρείας ως συγκριτικό της πλεονέκτημα.  Παρόλο που ζούμε μια κρίση για όγδοη χρονιά και ζούμε σε μια επαρχία απομακρυσμένη από την Αθήνα, πάντα αν ψάξεις υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία όταν τα αξιοποιείς σωστά με μια ξεκάθαρη στρατηγική μπορεί να παράγεις προϊόντα με προστιθέμενη αξία, τα οποία μπορείς να προωθήσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Ήδη η Κρι Κρι εξάγει σε πάρα πολλές χώρες και πάει πάρα πολύ καλά με το ελληνικό γιαούρτι.

Υπάρχει μέλλον για την ελληνική κτηνοτροφία και αυτός είναι ο λόγος που εμείς τη στηρίζουμε ξεκινώντας πρόσφατα  ένα πρόγραμμα πρωτοποριακό με τον τίτλο  «Παιδεία Γάλακτος»  που έχει στόχο τη βελτίωση των ικανοτήτων των παραγωγών, για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, να έχουν καλύτερα κοστολόγια στο γάλα και να γίνουν πιο κερδοφόροι. Άρα στηρίζουμε την κτηνοτροφία γιατί από αυτούς ζούμε και ο νομός Σερρών μας δίνει το συγκριτικό πλεονέκτημα να είμαστε στην ελλάδα και στο εξωτερικό».

Στο θέμα της καπήλευσης του ονόματος του ελληνικού γιαουρτιού, ανέφερε:

«Προστατεύει σε ένα βαθμό το ελληνικό γιαούρτι η τελευταία απόφαση της Επιτροπής της Ε.Ε. αλλά η προστασία του έγκειται, κυρίως, στους έλληνες παραγωγούς, επιμένοντας στην ποιότητα του προϊόντος τους, μένοντας συνεπείς απέναντι στους καταναλωτές γιατί οι απαιτήσεις των αγορών του εξωτερικού είναι πολύ μεγάλες. Άρα θα έλεγα περισσότερη ευθύνη στους έλληνες παραγωγούς του ελληνικού γιαουρτιού να στηρίξουν σωστά την ποιότητα των προϊόντων».

Το προφίλ της Σερραϊκής κτηνοτροφίας παρουσίασε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Σερρών κ. Λεωνίδας Βαρούδης. Ιδιαίτερα εστίασε στο γεγονός ότι η φυλή προβάτου Σερρών που κινδύνευε με εξαφάνιση επανακάμπτει. Αναγκαία χαρακτήρισε την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας, ενώ σημαντική έκρινε και την ανάπτυξη συνεταιρισμών ζωϊκής παραγωγής.

Ειδική παρουσίαση για την εξέλιξη και τις προοπτικές της βουβαλοτροφίας έγινε από τ. καθηγητή του ΑΠΘ κ. Ανδρέα Γεωργούδη. Επίσης, η αρχαιολόγος κα Αικ. Περιστέρη παρουσίασε τα αποτελέσματα της ανασκαφής στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Σπ. Μάμαλης. Παραβρέθηκαν, επίσης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Παν. Σπυρόπουλος, ο αντιδήμαρχος Σερρών κ. Παν. Γρηγοριάδης, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΣ κ. Δημ. Γιαννάκης, εκπρόσωποι Σερραϊκών επιχειρήσεων και μονάδων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κτηνοτροφίας.

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 06 Οκτ. 2016 - 19:10