Γ. Μωϋσιάδης: Επιτακτική ανάγκη η επαναλειτουργία του εργοστασίου Ζάχαρης των Σερρών

Σε μια σειρά πολύ σημαντικών θεμάτων για την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μωυσιάδης κατά την παρέμβασή του στις συνεδρίες της τρίτης ημέρας του Περιφερειακού Συνεδρίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, που αφορούσαν στην Αγροτική Ανάπτυξη και η τα Έργα, τις Υποδομές και τα Μεταφορικά Δίκτυα.

Σ’ ότι αφορά στον τομέα της  Αγροτικής Ανάπτυξης ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών αναφέρθηκε στα εξής μείζονα ζητήματα:

  1. Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης: Έθεσε ως επιτακτική την ανάγκη επαναλειτουργίας του εργοστασίου των Σερρών. Τόνισε πως η υπάρχουσα κατάσταση επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην εταιρία καθώς οι ζημίες της αυξάνονται συνεχώς, με τη μισθοδοσία να «τρέχει» και τις εγκαταστάσεις της να απαξιώνονται και ζήτησε να δοθεί λύση εντός του τρέχοντος έτους. Αυτή θα μπορούσε να είναι είτε η ενίσχυση της εταιρίας ώστε να ορθοποδήσει και το εργοστάσιο να μπορέσει να επαναλειτουργήσει είτε η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή που θα αναλάβει την επαναλειτουργία είτε η ανάληψη της ευθύνης από ενδιαφερόμενους που έχουν ήδη κάνει τις προτάσεις τους , όπως το ΕΒΕ Σερρών, γεγονός που θα σήμαινε αφενός απαλλαγή της εταιρίας από τις ζημίες και αφετέρου έσοδα από την ενοικίαση. Αυτές οι λύσεις θα εξυπηρετήσουν την εθνική οικονομία καθώς θα υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον από τους αγρότες για την καλλιέργεια τεύτλων και παράλληλα θα προκύψουν θέσεις εργασίας σε μια περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία.
  2. Αίτημα παραχώρησης αγροτεμαχίου για εκθετήριο και δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων: Η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αιτείται την παραχώρηση αγροτεμαχίου που ανήκει στην κυριότητα του Υπουργείου Αγροτικής Οικονομίας ώστε εκεί να αναπτύξει εκθετήριο και ηλεκτρονικό δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων. Σύμφωνα με τον κ. Μωυσιάδη πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που πρέπει να προχωρήσει τάχιστα, εφόσον εγκριθεί η παραχώρηση.
  3. Αναδασμοί: Απαραίτητη προϋπόθεση για την αγροτική ανάπτυξη αποτελούν οι αναδασμοί καθώς ο κατακερματισμός της αγροτικής ιδιοκτησίας αποτελεί τροχοπέδη προς αυτή την κατεύθυνση . Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί τρόπος και να εξασφαλιστούν τα κονδύλια , ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα χρηματοδότησης πέντε εκούσιων αναδασμών που έχουν υποβληθεί ήδη από το 2012 καθώς και άλλα νεότερα που υπάρχουν από επτά ακόμη περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.
  4. Αρδευτικά Δίκτυα: Είναι απαραίτητη η εκτέλεση έργων νέων αρδευτικών δικτύων και ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των ήδη υφισταμένων . Πρόταση της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών , λόγω και της μελετητικής ετοιμότητας που υπάρχει , είναι η επέκταση της διώρυγας 5Κ, η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου Τραγίλου – Μαυροθάλασσας και η βελτίωση- αναβάθμιση του πρώτου αρδευτικού δικτύου. «Είναι κρίμα να μην αξιοποιούμε επ’ ωφελεία της εθνικής μας οικονομίας αλλά και της αύξησης του εισοδήματος των αγροτών, την δυνατότητα που έχουμε να διαθέτουμε τα νερά του Στρυμόνα για άρδευση , μέσω της λίμνης Κερκίνης» , τόνισε ο Γιάννης Μωυσιάδης.
  5. Απαλλαγή των αγροτών από την υποχρέωση δήλωσης του ΑΤΑΚ : Η γνωστοποίηση ότι ως απαραίτητη προϋπόθεση για τις αγροτικές επιδοτήσεις είναι πλέον η δήλωση του ΑΤΑΚ έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή . Κι αυτό γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις η εξακρίβωσή του είναι προβληματική ( π.χ. στα αγροκτήματα που κατέχουν πολλοί κληρονόμοι αλλά ο ένας εξ αυτών διαχειρίζεται και ενοικιάζει την ιδιοκτησία , είναι δύσκολο να εξευρεθούν όλοι οι ΑΤΑΚ). Είναι σαφές λοιπόν πως οι αγρότες θα πρέπει να απαλλαχθούν από αυτή την υποχρέωση.
  6. Σύσταση ομάδων παραγωγών: Προσφάτως το Υπουργείο αποφάσισε ορθώς να θεσμοθετήσει τη δημιουργία ομάδων παραγωγών . Πρόκειται για έναν θεσμό που θα είναι εξαιρετικά επωφελής για τον αγροτικό κόσμο, γι’ αυτό οι αγρότες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν προς την κατεύθυνση σύστασης τέτοιων ομάδων. Θεωρείται επομένως απαραίτητη η χορήγηση κινήτρων π.χ. φορολογικών ή όποιας άλλης μορφής.
  7. Περισσότεροι Νέοι Γεωργοί : Το πρόγραμμα Νέων Γεωργών έτυχε ιδιαίτερα θερμής ανταπόκρισης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και κατεξοχήν στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Ωστόσο λόγω της κατανομής των κονδυλίων ανά Περιφέρεια , ενώ σε άλλες περιοχές ικανοποιήθηκαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, όπου υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον, οι περισσότεροι έμειναν εκτός προγράμματος. Αποτελεί αίτημά μας να ενταχθούν στο Πρόγραμμα όλοι οι ενδιαφερόμενοι του Νομού μας, καθώς βρισκόμαστε σε μια περιοχή που μαστίζεται από την ερήμωση της υπαίθρου και την ανεργία.
  8. Σχέδια Βελτίωσης : Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον των αγροτών της περιοχής μας για τα Σχέδια Βελτίωσης . Υπάρχει επομένως ανάγκη να αυξηθούν τα σχετικά κονδύλια ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα.
  9. Αγροτικός εξηλεκτρισμός : Αίτημα για αύξηση κονδυλίων και σ’ αυτό το πεδίο ,όπου μένουν ανικανοποίητα πολλά αιτήματα.
  10.  Συστηματικοί έλεγχοι των εισαγόμενων προϊόντων : Mεγάλο πρόβλημα προκύπτει για τους παραγωγούς από την ελληνοποίηση εισαγόμενων αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων (π.χ. γάλα, κρέας) . Είναι αναγκαίο να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι των εισαγόμενων προϊόντων από αρμόδια κλιμάκια.
  11. Ασφάλιση ΕΛΓΑ : Ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να λάβει οπωσδήποτε κάποια μέτρα εξορθολογισμού ή διεύρυνσης της ασφάλισης. Συγκεκριμένα : Α) η έναρξη της ασφαλιστικής περιόδου για την κάλυψη ζημιών από υπερβολικές βροχοπτώσεις να ορίζεται από τις 15/4 αντί για τις 15/5 , λόγω αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών. Β) για τον καθορισμό των ασφαλίστρων στην ορυζοκαλλιέργεια λαμβάνονται ως μέση στρεμματική απόδοση τα 900 κιλά ανά στρέμμα. Πρόκειται όμως για ένα μέτρο άδικο για τις περιοχές όπου η μέση στρεμματική απόδοση είναι μειωμένη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περιοχή των Σερρών όπου η μέση στρεμματική απόδοση δεν ξεπερνά τα 650 κιλά ανά στρέμμα. Είναι σαφές λοιπόν πως τα ασφάλιστρα θα πρέπει να καθορίζονται ανά περιοχή και ανάλογα με τα στατιστικά στοιχεία στρεμματικής απόδοσης. Γ) Οι παραγωγοί πατάτας υποχρεούνται να αγοράζουν τυποποιημένο σπόρο , ειδάλλως δεν καλύπτονται ασφαλιστικά. Επειδή οι Σερραίοι πατατοπαραγωγοί χρησιμοποιούν μερικώς δικό τους σπόρο είναι άδικο να καταβάλουν ασφάλιστρα χωρίς να δικαιούνται ασφάλισης. Θα πρέπει λοιπόν να απαλλαγούν από την καταβολή ασφαλίστρων για στρέμματα στα οποία δεν χρησιμοποιούν τυποποιημένο σπόρο. Δ)Ένα μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα στις Σέρρες είναι αυτό των ζημιών που προκαλούν οι αγριόχοιροι. Αυτό που ισχύει μέχρι στιγμής είναι πως ο ΕΛΓΑ ασφαλίζει μόνο τα αγροκτήματα που βρίσκονται εντός των προστατευομένων περιοχών RAMSAR. Ζητούμε να εξεταστεί το θέμα της ασφαλιστικής κάλυψης και των αγροκτημάτων εκτός RAMSAR, καθώς εντοπίζονται πολλές και εκτεταμένες ζημιές και σ’ αυτές τις περιοχές του νομού μας.

Σ’ ότι αφορά στον τομέα των Έργων , Υποδομών και τα Μεταφορικών Δικτύων ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών επικεντρώθηκε στα αντιπλημμυρικά και στα συγκοινωνιακά έργα. Πιο συγκεκριμένα :

Συγκοινωνιακά έργα :

-Καταρχάς , επανέλαβε όσα είχε ήδη δηλώσει την προηγούμενη μέρα σχετικά με την δημιουργία προαστιακού σιδηρόδρομου αλλά και τον επαναπροσδιορισμό της χάραξης του κάθετου άξονα 61 Προμαχώνας – Καβάλα. Στη συνέχεια έκανε αναφορά στην επιτακτική ανάγκη για νέα χάραξη του τμήματος Λευκοθέα- Αλιστράτη-Όρια Νομού Δράμας, με ιδιαίτερη επισήμανση της ιδιαιτερότητας του εν λόγω δρόμου καθώς μέσω αυτού κινούνται οι επισκέπτες στο Σπήλαιο της Αλιστράτης.

-Επίσης, έθεσε την αναγκαιότητα χρηματοδότησης νέας χάραξης του δρόμου Γέφυρα Πετριτσίου- Όρια Νομού Κιλκίς, τη μελέτη του οποίου η Περιφέρεια προωθεί με δικές της δαπάνες. Τόνισε μάλιστα τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου δρόμου καθώς συνδέει τους δυο συνοριακούς σταθμούς Προμαχώνα-Ευζώνων και είναι ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο.

-Επισήμανε πως υπάρχει μελετητική ετοιμότητα για την διάνοιξη κάθετου άξονα από Νιγρίτα προς Σοχό και ανισόπεδο κόμβο Προφήτη στην Εγνατία Οδό. Επίσης , μελετητική ετοιμότητα υπάρχει και για το επαρχιακό δρόμο Στρυμονικό-Νιγρίτα-Μαυροθάλασσα-Κερδύλλια.

Αντιπλημμυρικά έργα:

Ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών τόνισε μετ’ επιτάσεως  πως απαιτείται η χρηματοδότηση, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για την ολοκλήρωση στεγανοποίησης του ανατολικού αναχώματος της λίμνης Κερκίνης. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στην ανάγκη για συνέχιση της χρηματοδότησης για τον καθαρισμό του κάτω ρου του Στρυμόνα.

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Παρ. 30 Μαρ. 2018 - 12:44