Ευκαιρίες αλλά και στρεβλώσεις στον κλάδο των κρεοπωλών

Τα εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν για να αναβαθμίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα παρουσιάστηκαν στους κρεοπώλες της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Γ. Χρηστίδης» του Επιμελητηριακού Μεγάρου.

Διεξοδικά παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες που υπάρχουν αλλά και οι στρεβλώσεις και οι αγκυλώσεις που επικρατούν στον κλάδο του κρέατος. Ομιλητές στην ημερίδα ήταν κ.κ. Ι. Αμβροσιάδης, καθηγητής Κτηνιατρικής σχολής ΑΠΘ και Ν. Κασσαλιάς, συνταγματάρχης ε.α. κτηνίατρος μικροβιολόγος τροφίμων.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Σωματείο Κρεοπωλών Ν. Σερρών και τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι απαιτείται τόσο επιχειρηματικός όσο και κεντρικός σχεδιασμός για να αναπτυχθεί ο κλάδος του κρέατος, ο οποίος αυτή τη στιγμή εμφανίζεται ελλειμματικός.

Η σημασία κατανόησης του ανταγωνισμού αλλά και της καταναλωτικής συμπεριφοράς, που επικεντρώνεται στην αξία (σχέση ποιότητας και τιμής) επισημάνθηκε ως καθοριστική για την άνθιση του κλάδου. Η έλλειψη συνεργασιών συγκαταλέγεται στα στοιχεία που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην προσπάθεια αναθέρμανσης της εσωτερικής αγοράς του κρέατος.

Οι αριθμοί περιγράφουν τη ζοφερή πραγματικότητα, επιτείνοντας τα προβλήματα των κρεοπωλών, καθώς οι εισαγωγές κρέατος της χώρας μας ανέρχονται σε 2 δις ευρώ και δεύτερες σε μέγεθος μετά εκείνη του πετρελαίου.

Το μεγάλο στοίχημα για όσους εμπλέκονται στην αγορά του κρέατος στην Ελλάδα είναι η αύξηση της παραγωγής, που θα σημάνει και τον περιορισμό των εισαγωγών. Ωστόσο, οι προοπτικές διαφαίνονται δυσοίωνες καθώς η ζωϊκή παραγωγή στην Κεντρική Μακεδονία παρουσιάζει μείωση κατά 26%, ενώ το ζωϊκό κεφάλαιο έχει μειωθεί κατά 17%.

Ευκαιρίες συνεχίζουν να υπάρχουν καθώς σύμφωνα με μελέτη έως το 2025 η Κίνα αναμένεται να αυξήσει κατά 115% τις εισαγωγές της σε κρέας. Η δέουσα βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στα θέματα της ποιότητας, της απόκτησης αναγνωρίσιμου brand name αλλά και της λεπτομερούς περιγραφής των προδιαγραφών των προϊόντων κρέατος.

Επιπρόσθετα προβλήματα δημιουργούν στον κλάδο οι αποτρεπτικές ποινές που επιβάλλονται αλλά και η δαιδαλώδης κατάσταση που επικρατεί στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Την ημερίδα χαιρέτισαν η υφυπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (Μακεδονίας-Θράκης) κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο βουλευτής κ. Μιχ. Τζελέπης, ενώ παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Μωϋσιάδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Χρ. Μέγκλας, ο προϊστάμενος ΔΑΟΚ κ. Γ. Δάγκος, ο πρώην πρόεδρος του Ν.Σ. κ. Γιάννης Πέτκογλου αλλά και πλήθος κρεοπωλών.

Τελευταία ενημέρωση: 
Δευ. 20 Φεβ. 2017 - 01:02