ΕΣΤΑΛΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΚΑΣΤΑ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

Οι Μητροπολίτες του Νομού μας, δύο βουλευτές, επτά δήμαρχοι, νομικοί και εκατοντάδες άλλοι φορείς και ιδιώτες, με πρωτοβουλία του Συλλόγου «Φίλοι της Αμφίπολης» απέστειλαν κοινή επιστολή προς τον υπουργό Πολιτισμού, ζητώντας, να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος και να ξεκινήσουν το συντομότερο οι εργασίες ανάδειξης τού  παγκόσμιας σημασίας ταφικού μνημείου, στο λόφο Καστά της Αμφίπολης.

Κατωτέρω δημοσιεύεται μια σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου «Φίλοι της Αμφίπολης» και ακολουθεί η επιστολή προς τον υπουργό Πολιτισμού.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο Σύλλογος «Φίλοι της Αμφίπολης» λαμβάνοντας τα μηνύματα της κοινωνίας, που μέσα σε τόσο δύσκολους καιρούς δεν έπαψε να έχει αμείωτο ενδιαφέρον για την ανασκαφή στην Αμφίπολη αλλά και πόθο για την συνέχισή της, συνέταξε επιστολή προς τον Υπουργό Πολιτισμού, την οποία προσυπέγραψαν διάφοροι φορείς και πρόσωπα του Νομού Σερρών, από ένα ευρύτατο κοινωνικό φάσμα καθώς και εξέχουσες, μεμονωμένες προσωπικότητες. Την επιστολή, μεταξύ άλλων, υπέγραψαν οι τρεις Μητροπολίτες του Ν. Σερρών, ο Σερρών και Νιγρίτης  κ.κ. Θεολόγος (ο οποίος μάλιστα επέλεξε να την προωθήσει ο ίδιος στον αρμόδιο Υπουργό), ο Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Ιερόθεος ο Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακάριος, οι βουλευτές κύριοι Κ. Καραμανλής και Α. Μεγαλομύστακας, οι επτά Δήμαρχοι του Ν. Σερρών, 54  Φορείς, 10 ανεξάρτητες  προσωπικότητες, όπως ο κ. Ροβήρος Μανθούλης, 13 Νομικοί και 32 υπηρεσιακοί  παράγοντες.       

Παράλληλα δημιουργήθηκε μία εκδήλωση συμμετοχής  στο facebook με τίτλο «Στηρίξτε την ανασκαφή στην Αμφίπολη», στην οποία αναρτήθηκε το κείμενο της  επιστολής που επισυνάπτουμε. Δήλωσαν «Θα πάω» 703 και  «Ενδιαφέρομαι» 584 χρήστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται σημαντικότατες προσωπικότητες.

Μετά την ολοκλήρωση συγκέντρωσης υπογραφών στάλθηκαν επιστολές, με κοινοποίηση των υπογραφόντων, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό καθώς και στους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής.

Σας κοινοποιούμε το κείμενο της επιστολής, που υπεγράφη και τέσσερις  καταλόγους υπογραφών. Όλα τα τεκμήρια των υπογραφών που συλλέχθηκαν, υπάρχουν στο αρχείο του Συλλόγου μας.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι υπέγραψαν την επιστολή, για το ενδιαφέρον και την ενθάρρυνσή τους.

Ελπίζουμε η κίνησή μας να βρει ανταπόκριση εκ μέρους της Πολιτείας και να ικανοποιηθεί το κοινό αίσθημα, όπως αυτό αποτυπώνεται στην επιστολή.

Συνημμένα

1. Κείμενο επιστολής

2. Τέσσερις πίνακες υπογραφών          

Η Πρόεδρος

Πόπη Γαρούφα-Χαριτωνίδου

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

H αποκάλυψη του μεγαλοπρεπούς μνημείου στην Αμφίπολη από την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη και τους συνεργάτες της, αποτελεί σταθμό για την αρχαιολογική έρευνα στην χώρα μας και προκαλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την Αμφίπολη, την ιστορία της και τα μνημεία της. Η απονομή του πρώτου βραβείου από τη μοναδική Έκθεση Αρχαιολογίας στον κόσμο με έδρα το Capaccio-Paestum στην Ιταλία, μεταξύ άλλων τεσσάρων σπουδαίων ανασκαφών στον κόσμο, αποτελεί αδιαμφισβήτητη επιβράβευση από τη Διεθνή Αρχαιολογική Κοινότητα.

Το μοναδικό μνημείο περικλείεται με περίβολο 497 μέτρων και ύψους 3 μέτρων, έχει εκπληκτικές παραστάσεις στα ψηφιδωτά του δαπέδου, τις Σφίγγες, τις Καρυάτιδες, τα επιστύλια και αποκαλύφθηκε ακέραιο και στην ολότητα του.

Η αποκάλυψη του προκαλεί μάλιστα ακόμη μεγαλύτερο και έντονο ενδιαφέρον, αφού η χρονολόγηση του τεκμηριώνει, ότι συνδέεται με πρόσωπα από τη Βασιλική οικογένεια της Μακεδονίας, κατασκευασμένο σε μια εποχή που στην περιοχή συνέβησαν σημαντικά ιστορικά γεγονότα.

Ελπίζουμε ότι ως Υπουργός Πολιτισμού θα συμβάλλετε θετικά ως προς την ανάδειξη αυτού του πολιτιστικού θησαυρού της Αμφίπολης, λαμβάνοντας υπ όψιν τα παρακάτω:

• Ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διατεθούν όλα τα απαραίτητα κονδύλια, για άμεση συντήρηση του ήδη ανασκαφέντος τμήματος του λόφου Καστά, ώστε το μνημείο να είναι το συντομότερο δυνατό επισκέψιμο.

• Ότι είναι απαραίτητη και επιτακτική η συνέχιση και ολοκλήρωση του ανασκαφικού έργου από την κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της, που τόσο επιτυχώς επιτέλεσε έως τώρα.

• Ότι ως υπουργός Πολιτισμού θα πρέπει να προστατεύσετε τα μέλη της ανασκαφικής ομάδας από άδικες επιθέσεις, οι οποίες με τον τρόπο που γίνονται, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και νηφάλιο επιστημονικό λόγο, προσβάλλουν βάναυσα την επιστημονική αλλά και ανθρώπινη υπόσταση τους.

Ενδυναμώνοντας την συγκεκριμένη ομάδα μιας τοπικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, δίνετε ώθηση στην πραγματική αποκέντρωση και ηθικά κίνητρα σε όλες τις Περιφερειακές Εφορείες για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ταυτόχρονα καλούμε την Πολιτεία, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τους τοπικούς φορείς, ώστε να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί πρόγραμμα πρότυπης ανάπτυξης της περιοχής, με επίκεντρο την αρχαία Αμφίπολη, που τα μνημεία της ``φθέγγονται’’ για την διαχρονική παρουσία του Ελληνισμού, στην περιοχή, που αποτέλεσε το ορμητήριο του Μ. Αλεξάνδρου για την προς ανατολάς πορεία του.

Οι υπογράφοντες:

Υποβάλλονται 4 πίνακες»

ΣΗΜ. ``Προόδου’’: Η παραπάνω επιστολή έχει δημοσιευθεί στην ``Πρόοδο’’ και προ διμήνου, περίπου.

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 22 Δεκ. 2015 - 11:35