Ερώτηση προς τον ΥΠΑΑΤ για την χρήση σκόνης στην παρασκευή γιαουρτιού από τον κ. Αν. Μεγαλομύστακα

Ερώτηση προς τον υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους κινδύνους που κρύβονται για την ελληνική κτηνοτροφία από την αποδοχή της χρήσης σκόνης γάλακτος για την παρασκευή του γιαουρτιού, κατέθεσε ο Σερραίος βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Το γιαούρτι είναι ένα από τα πιο πετυχημένα ελληνικά προϊόντα τα οποία έχουν κάνει γνωστή την χώρα μας, για την ποιότητα των προϊόντων της, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η κυβέρνηση των ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ - ΑΝ.ΕΛ τροποποιεί τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών με βάση την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και επιτρέπει, εκτός από νωπό γάλα, να μπορούν να χρησιμοποιούνται και άλλα είδη γάλακτος για την παρασκευή γιαουρτιού. Το επικίνδυνο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την χρησιμοποίηση σκόνης γάλακτος για την παρασκευή ελληνικού γιαουρτιού. Αυτή η ενέργεια θα αποδυναμώσει τελείως τις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες αλλά πολύ περισσότερο τις οικογενειακές παραδοσιακές μονάδες παραγωγής γιαουρτιού, οι οποίες δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τα φθηνά εισαγόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Βάσει των ανωτέρω

Ερωτάται ο κ.κ. Υπουργός

-Πώς προτίθεστε να λειτουργήσετε σχετικά με την απορρόφηση του Ελληνικού γάλακτος από τους κτηνοτρόφους, αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο θα κάνετε νόμιμη την χρησιμοποίηση σκόνης γάλακτος για την παρασκευή ελληνικού γιαουρτιού;

-Με ποιες ενέργειες θα προστατεύσετε το ισχυρό «brand name» του ελληνικού γιαουρτιού στο εξωτερικό;»

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 07 Απρ. 2016 - 17:04