Επισκέψεις στους φυλακισμένους από την Ιερά Μητρόπολη Σερρών

Εξορμήσεις προσφοράς προς τους φυλακισμένους πραγματοποίησαν οι περισσότερες ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, λίγες μέρες πριν από την έναρξη της κατανυκτικότερης περιόδου του χρόνου, της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. 
Συγκεκριμένα, το τελευταίο δεκαήμερο και ιδιαίτερα την εβδομάδα της Τυρινής, οι ενορίες της Μητροπόλεως, ακολουθώντας μία παράδοση πολλών χρόνων, επισκέφτηκαν τις φυλακές Νιγρίτης, Κομοτηνής, Κασσάνδρας και Διαβατών, προσφέροντας υλική και πνευματική βοήθεια προς τους φυλακισμένους.
Οι εξορμήσεις αυτές, που γίνονται κάθε χρόνο, έχουν σκοπό να κάνουν πράξη τα λόγια του Ευαγγελίου της Κυριακής των Απόκρεω που λέει «Εν φυλακή ήμην και ήλθετε προς με» καθώς και «εφ’ όσον κάνατε όλα αυτά στους αδελφούς μου τους ελαχίστους, σ’ εμένα τα εποιήσατε».
Έτσι, στο πρόσωπο των φυλακισμένων οι χριστιανοί βλέπουν τον ίδιο τον Χριστό και γι αυτό προσφέρουν κάθε χρόνο από το υστέρημά τους, είδη πρώτης ανάγκης  και χρήματα.
Οι διευθυντές των φυλακών ευχαριστούν κάθε φορά την εκκλησία για την μεγάλη βοήθεια που προσφέρει, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η προσφορά της.
Τα χρηματικά ποσά που συγκεντρώνονται  από την συνεισφορά των ενοριτών, δίνονται στο φιλόπτωχο ταμείο της φυλακής και με αυτά  συνήθως αποφυλακίζονται άποροι κρατούμενοι.  Αγοράζονται ακόμη, είδη πρώτης ανάγκης, εσώρουχα, κάλτσες, είδη υγιεινής, τηλεκάρτες και φάρμακα.
    Επίσης, οι ενορίτες επισκέπτονται τις εκκλησίες των φυλακών όπου όλοι μαζί κάνουν δέηση ζητώντας από τον Θεό να δώσει κουράγιο και μετάνοια στους κρατουμένους.
Επίσης, πολύ σημαντικό είναι ότι όσοι συμμετέχουν σ αυτήν την διακονία αγάπης της Μητροπόλεως, εισέρχονται στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή ακόμη πιο ενισχυμένοι πνευματικά και έχοντας διπλό όφελος, γιατί παράλληλα με την προσφορά τους στους φυλακισμένους, επισκέπτονται και γειτονικά μοναστήρια, από τα οποία λαμβάνουν πολλά πνευματικά οφέλη. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη αυτή η διακονία  άρχισε πριν από 42 χρόνια, όταν ο π. Γερβάσιος Ραπτόπουλος, «ο άγγελος ή ο άγιος των φυλακισμένων», όπως τον αποκαλεί ο λαός, συγκεντρώνοντας πιστούς από όλες τις ενορίες των Σερρών επισκέφθηκε φυλακές. Μάλιστα,  η συμμετοχή του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη ώστε την πρώτη χρονιά, μετέβησαν 15  λεωφορεία, ενώ μία άλλη χρονιά τα λεωφορεία ήταν 80, «ένα ολόκληρο χωριό», όπως ανέφερε ο π. Γερβάσιος. Αργότερα, με την αποχώρησή του,  την σκυτάλη ανέλαβε η ενορία της Κοιμήσεως Θεοτόκου Σερρών (Παναγίτσα) και από το 1990 έως σήμερα, αδιάκοπα, πραγματοποιείται αυτή η προσφορά αγάπης, σχεδόν από όλες τις ενορίες της Μητροπόλεως.   
Φυσικά, από το 2011, όταν  άρχισε να λειτουργεί  το Κατάστημα Κράτησης της Νιγρίτας Σερρών η τοπική εκκλησία με τις πατρικές ευλογίες   του  Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης, κ.κ. Θεολόγου συνδράμει πρωτίστως στις ανάγκες του ανωτέρω σωφρονιστικού καταστήματος, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. 
Υπεύθυνος  αυτού του δύσκολου έργου είναι  ο πρωτοπρεσβύτερος του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας π. Γεώργιος Κελεμπέκης, ο οποίος φροντίζει για το  λειτουργικό και ποιμαντικό έργο, καθώς και για τις ανάγκες όχι μόνο των φυλακισμένων αλλά και των σωφρονιστικών υπαλλήλων.
«Υπάρχει μία αγαστή συνεργασία μεταξύ της τοπικής εκκλησίας και της διεύθυνσης των φυλακών» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «η Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης έχει κάνει ξεκάθαρο ότι η πόρτα της είναι πάντα ανοιχτή,  κάθε φορά που χρειάζονται κάτι».  
   Επίσης, στο Ιερό  Παρεκκλήσιο  των Αγίων Ελευθερίου και Λογγίνου, που βρίσκεται στο  χώρο των φυλακών Νιγρίτας, τελείται τακτικά η Θεία Λειτουργία, οι παρακλήσεις και στις μεγάλες εορτές, όπως την Μεγάλη Εβδομάδα γίνονται όλες οι Ακολουθίες. 
Το πνευματικό ταξίδι της Μ. Τεσσαρακοστής μόλις ξεκίνησε και το σίγουρο είναι ότι όλοι όσοι συμμετείχαν σ αυτήν την προσφορά αγάπης της Μητροπόλεως, βγήκαν διπλά κερδισμένοι. Γιατί εκτός από την προσφορά τους προς τους φυλακισμένους, επισκέφθηκαν και διάφορα γειτονικά μοναστήρια, αποκομίζοντας έτσι πολλά πνευματικά οφέλη. Εκεί προσκύνησαν  θαυματουργές εικόνες και άγια λείψανα, ακούγοντας παράλληλα από τους μοναχούς  λόγο Θεού.  Και σίγουρα, δεν υπάρχει καλλίτερος τρόπος να εισέλθει κανείς  στην Μ. Τεσσαρακοστή έχοντας γεμάτη την ψυχή του από την χάρη του Θεού.
ΣΤΕΛΛΑ ΧΑΤΖΗ-ΛΕΚΚΟΥ
                                                                                         

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 05 Μαρ. 2020 - 15:51