Εντυπωσιακό ομοίωμα της Αγίας Σοφίας στον ιερό ναό Προφήτη Ηλία Σερρών

Από την Κυριακή 16 Οκτωβρίου τρ. έ., ο ενοριακός Ιερός Ναός Προφήτου Ηλιού Σερρών, διαθέτει ένα σπουδαίο εκκλησιαστικό έργο, μεγάλης ιστορικής και συναισθηματικής αξίας.
Πρόκειται για μικρογραφία του Βυζαντινού μνημείου της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης, με κλίμακα ένα προς πενήντα, το οποίο φιλοτέχνησε ο καταξιωμένος συμπολίτης μας καλλιτέχνης κ. Χριστόφορος Μελλίδης.

20221018-agios_artemios2.jpg


Το έργο αποκτήθηκε χάρις στις σύντονες ενέργειες του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι.Ν. Προφήτου Ηλιού και ιδιαίτερα του Προϊσταμένου αυτού, πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Χίντζιου, ο οποίος είχε εξασφαλίσει προηγουμένως την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου.
Το έργο τοποθετήθηκε αριστερά του εσωνάρθηκα. Είναι διαστάσεων2Χ2,20 και ύψος 1,25. Επικάθεται δε σε μαρμάρινη βάση.
Την περασμένη Κυριακή, μετά την τέλεση της  Θείας Λειτουργίας, ο π. Χίντζιος αφού ενημέρωσε το εκκλησίασμα για την απόκτηση του ομοιώματος της Αγίας Σοφίας της Πόλης, συνεχάρη τον καλλιτέχνη και ενορίτη του Ι.Ν. Προφ. Ηλιού κ. Μελλίδη για το έργο του. Στη συνέχεια ακολουθούμενος από τους πιστούς, κατευθύνθηκε στον εσωνάρθηκα όπου ετέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού του ιστορικού ομοιώματος.

20221018-agios_artemios1.jpg


Η εφημερίδα μας μίλησε με τον καλλιτέχνη, ο οποίος είπε ότι για την ολοκλήρωση του έργου απαιτήθηκε ένας χρόνος, περίπου. Επίσης, είπε πως τα υλικά που χρησιμοποίησε είναι ξύλο και λαμαρίνα. Πρόσθεσε δε πως η μικρογραφία της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης, έχει μόνιμο και κατάλληλο φωτισμό, δίνοντας στο έργο επιβλητική εικόνα που φορτίζει συναισθηματικά όλους όσοι το αντικρίζουν.
Στις δημοσιευόμενες φωτογραφίες, ο π. Γεώργιος Χίντζιος τελεί την Ακολουθία του Αγιασμού, ενώ στην άλλη εικόνα είναι το ομοίωμα της Αγίας Σοφίας. Δυστυχώς, το ασπρόμαυρο της φωτογραφίας στερεί από το έργο την εντυπωσιακή αυθεντικότητα του.         

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 19 Οκτ. 2022 - 12:24