Ενημέρωση των αγροτών για τις μειωμένες αγροτικές επιδοτήσεις ζητάει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών

Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα ενημέρωση του αγροτικού κόσμου σχετικά με τις περικοπές στις επιδοτήσεις, τονίζει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών. Ο κ. Αθανάσιος Μαλλιαράς με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη , μεταφέρει την αγωνία των αγροτών για το τι μέλλει γενέσθαι και προσκαλεί τον Υπουργό να έρθει στις Σέρρες, ώστε να ενημερώσει τους φορείς και τους αγρότες. 
Συγκεκριμένα η επιστολή έχει ως εξής: 
“Αξιότιμε κ. Υπουργέ, 
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε την μεγάλη αγωνία των αγροτών της περιοχής μας, σχετικά με το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται όσον αφορά στις επιδοτήσεις. 
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το Επιμελητήριο Σερρών είναι μεταξύ αυτών που έχουν συστήσει εδώ και χρόνια αγροτικό τμήμα, οπότε το ενδιαφέρον μας για το θέμα των αγροτών – μελών μας είναι ιδιαίτερα αυξημένο. 
Οι αγρότες μας λοιπόν έρχονται φέτος αντιμέτωποι με ένα μεγάλο ζήτημα, καθώς οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν είναι σημαντικά περικομμένες. Ήδη τον Οκτώβριο είδαν να μπαίνει μειωμένη προκαταβολή στους λογαριασμούς τους και αναμένουν σημαντική μείωση και στο ποσοστό της εξόφλησης , καθώς η βασική ενίσχυση έχει μειωθεί σημαντικά. 
Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η κατάργηση της «πράσινης» ενίσχυσης που ήταν ένα σημαντικό επιπλέον ποσό , χωρίς κανείς να γνωρίζει πότε θα λειτουργήσουν τα οικολογικά σχήματα και τι ποσά ακριβώς θα προβλέπουν. Με αυτά τα δεδομένα είναι φανερό πως οι γεωργοί μας θα περάσουν δύσκολες μέρες καθώς δεν θα μπορέσουν καν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Αν δε, συνυπολογίσουμε και τις ποινές που μπορεί να υπάρξουν για κάποιους λόγω των αυξημένων και αυστηρότερων ελέγχων, τότε η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη. 
Κύριε Υπουργέ, 
Σε έναν κατεξοχήν αγροτικό Νομό, όπως ο Σερρών, αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα. Οι αγρότες μας είναι αυτοί που στηρίζουν σημαντικά την τοπική μας οικονομία και επομένως αν τα ποσά που θα λάβουν ενόψει Χριστουγέννων είναι πολύ μειωμένα, αυτό θα προκαλέσει «καθίζηση» και στην αγορά μας. Εκτιμούμε μάλιστα πως φέτος κατά την περίοδο των Χριστουγέννων θα έρθουν στην αγορά των Σερρών 70% λιγότερα χρήματα σε σχέση με πέρυσι. 
Αντιλαμβάνεστε επομένως πως ως φορέας που εκπροσωπεί τους επαγγελματίες έχουμε διπλή αγωνία. 
Το βασικό μας ερώτημα λοιπόν είναι για ποιο λόγο υπάρχουν φέτος αυτές οι τεράστιες μειώσεις και τι ακριβώς πρέπει να περιμένουν οι αγρότες μας όσον αφορά στα ποσά της εξόφλησης. Επίσης, επιθυμούμε να μας δώσετε μια σαφή εικόνα σχετικά με τα οικολογικά σχήματα, ενημερώνοντάς μας για το πότε ακριβώς θα λειτουργήσουν, πότε θα δοθούν χρήματα από αυτά στους παραγωγούς και πόσα θα είναι αυτά τα χρήματα. 
Εμείς δηλώνουμε πως είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συζήτηση επί των ζητημάτων που θέτουμε και 
γνωρίζοντας το ενδιαφέρον που επιδεικνύετε πάντα για όλα τα ζητήματα του αγροτικού κόσμου, σας απευθύνουμε πρόσκληση να επισκεφτείτε τις Σέρρες μαζί με το επιτελείο σας, προκειμένου να γίνει ένας ολοκληρωμένος διάλογος με τους φορείς και τους αγρότες και να μας ενημερώσετε αναλυτικά για όλα τα παραπάνω θέματα. 

Με εκτίμηση,
Αθανάσιος Μαλλιαράς
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σερρών

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 12 Δεκ. 2023 - 09:02