Εμμέλεια Σερρών: Φόρος τιμής στο ιερό πρόσωπο της μητέρας και στην αείμνηστη Φανή Δεσποτίδου (Βίντεο – Φωτό

Ένας «ωκεανός» συναισθημάτων κατέκλυσε την αίθουσα «Νίνα Μπεσίρη» της Εμμέλειας στα πλαίσια της καθιερωμένης ετήσιας εκδήλωσης που πραγματοποιείται προς τιμήν του αγαπημένου προσώπου της Μητέρας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απόδοση φόρου τιμής σε μια μητέρα που έφυγε από τη ζωή και διετέλεσε επί σειρά ετών αντιπρόεδρος της «Εμμέλειας». Η Φανή Δεσποτίδου κόσμησε με το ήθος και την ευγένειά της την φιλόπτωχο αδελφότητα κυριών των Σερρών.

Την σπουδαία προσφορά αλλά και το σπάνιο του χαρακτήρα της εξήρε η πρόεδρος της «Εμμέλειας» κ. Δουκαίνη Ζαπριάνου. Στα παιδιά της,  Άννα και Γιάννη Δεσποτίδη, επιδόθηκε από την πρόεδρο της “Εμμέλειας” ένα άλμπουμ με  φωτογραφίες της αείμνηστης μητέρας τους, που αντλήθηκαν μέσα από το αρχείο της φιλοπτώχου αδελφότητας.

emmeleia_giorti_miteras_2023_3.jpg

Η Άννα Δεσποτίδου, απευθύνοντας χαιρετισμό και εκ μέρους του αδερφού της Γιάννη,  ευχαρίστησε θερμά, ιδιαίτερα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της «Εμμέλειας» για την πολύ μεγάλη τιμή στη μνήμη της εκλιπούσης μητέρας τους.

Αν βρίσκεται κάπου και μας βλέπει θα είναι ιδιαίτερα χαρούμενη και συγκινημένη, δήλωσε η Αννα Δεσποτίδου.

Λέξεις και σκέψεις που οι περισσότεροι έχουν ή θα ήθελαν να έχουν προλάβει να πουν στις μητέρες τους ακούσθηκαν στην συνέχεια κατά την παρουσίαση κειμένων από το εργαστήριο δημιουργικής γραφής της αντιπροέδρου της «Εμμέλειας» κ. Αντωνίας Θεοχαρίδου.

Τα κείμενα ανέγνωσαν οι ηθοποιοί του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών Χριστίνα Αναγνώστου και Αστέρης Πολυχρονίδης. Γυναίκες, μάνες, κόρες, γιαγιάδες, γιοι, αποτύπωσαν στο χαρτί, χωρίς να είναι συγγραφείς, το μεγαλείο της μητέρας. “Πηκτά” και δυνατά συναισθήματα «εγκιβωτίσθηκαν» σε λέξεις και αναγνώσθηκαν απελευθερώνοντας ένα πλούσιο και δυνατό «άρωμα» μητέρας!


emmeleia_giorti_miteras_2023_5.jpg

 

Τα κείμενα έγραψαν οι Δέσποινα Γρηγοριάδου, Μαρία Λιλί Αντωνίου, Δέσποινα Καλιαρέχου, Σμαρούλα Αργυρίου, ο κ. Τάσος Χανλίογλου, Φένια Ανθουλάκη, Αντωνία Θεοχαρίδου, Πασχαλία Πατραμάνη, Χριστίνα Σπυροπούλου, Βασιλική Σταυρίδου και η Αντωνία Φωτιάδη.

Ο καταξιωμένος Σερραίος μουσικοσυνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών Γιώργος Ανδρέου «ταξίδεψε» το κοινό στον «αστερισμό» αριστουργηματικών τραγουδιών που απέδωσε ο νεαρός ερμηνευτής Νίκος Αλεξιάδης αλλά και ο ίδιος.

emmeleia_giorti_miteras_2023_6.jpg

Ο Γιώργος Ανδρέου ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες, χαρακτηρίζοντας τυχερές και τυχερούς όσους έχουν ακόμα την τύχη να τις έχουν δίπλα τους. Αλλά και στην περίπτωση της απώλειας υπάρχει, όπως είπε, η κιβωτός της μνήμης που λειτουργεί  και σαν κιβωτός της ανάστασης, όταν δηλαδή φέρνεις μπροστά σου έναν άνθρωπο που αγαπάς και τον έχεις, εκεί, παρόντα.

Με “συνοδοιπόρους” τους Ιάκωβο Καμπανέλλη, Μάνο Χατζιδάκι, Μίμη Θεοδωράκη, Νίκο Γκάτσο, Τάσο Λειβαδίτη, Λϊνα Νικολακοπούλου και άλλους μετέδωσε, με τη βοήθεια του Νίκου Αλεξιάδη, στο κοινό της εκδήλωσης της Εμμέλειας ένα απόσταγμα της ελληνικής μουσικής τέχνης.

emmeleia_giorti_miteras_2023_7.jpg

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παν. Σπυρόπουλος, ο δήμαρχος Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, με την σύζυγό του Αμαλία Μαντιού, ο υποψήφιος βουλευτής Σερρών της Ν.Δ. κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, με την σύζυγό του Σοφία Σάββαρη, η Μιράντα Μιχαλοπούλου-Καραμανλή, σύζυγος του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, ο αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Καϊμακάμης, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου, η κ. Σίσσυ Αγγέλου ως εκπρόσωπος της υποψηφίας βουλευτού κ. Φωτεινής Αραμπατζή, η υποψήφια δήμαρχος Σερρών κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα, ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών κ. Σάββατος Ρίζος, ο πρόεδρος της ΑΝΕΣΕΡ κ. Δημ. Καριπίδης, η πρόεδρος του Παραρτήματος Σερρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Μαρία Θεοδωρίδου, ο πρόεδρος και η γραμματέας της ΕΜΕΙΣ κ. Δημήτριος Δημούδης και Ελισάβετ Μωϋσιάδου, αντίστοιχα, 

 

 Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΜΜΕΛΕΙΑΣ ΔΟΥΚΑΙΝΗ ΖΑΠΡΙΑΝΟΥ ΕΠΛΕΞΕ ΤΟ ΕΓΚΩΜΙΟ ΤΗΣ ΑΕΙΜΝΗΣΤΗΣ ΦΑΝΗΣ ΔΕΣΠΟΤΙΔΟΥ

Η αείμνηστη Φανή Δεσποτίδου, η οποία τιμήθηκε από την «Εμμέλεια» υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος του διοικητικού συμβουλίου της.

Ομόφωνα το σημερινό διοικητικό συμβούλιο της φιλοπτώχου αδελφότητας αποφάσισε την απόδοση φόρου τιμής για την πολύχρονη προσφορά της.

Η Φανή Δεσποτίδου έφυγε από τη ζωή  στις 28 Ιουλίου 2022.

 

emmeleia_giorti_miteras_2023_4.jpg

Η πρόεδρος της «Εμμέλειας» Δουκαίνη Ζαπριάνου ανέφερε:

«Γεννήθηκε και ανατράφηκε σε μια οικογένεια με στέρεες και ξεκάθαρες αρχές, που διέπλασαν έναν χαρακτήρα έντιμο, ηθικό, γεμάτο αγάπη και αλληλεγγύη, τρυφερότητα και ευγένεια. Ιδιαιτέρως τη διέκρινε η ευγένεια. Ήταν το διακριτικό του χαρακτήρα της. Κόρη της αειμνήστου προέδρου της Εμμέλειας Νίνας Μπεσίρη.

Υπήρξε μέλος του συλλόγου από το 1960 και μέλος των διοικητικών συμβουλίων για χρονικά διαστήματα άνω των 20 ετών, από τα οποία τα 17 διετέλεσε αντιπρόεδρος. Διακρίθηκε για τον ήπιο χαρακτήρα της και τη διαλλακτικότητα στις σχέσεις της με τα μέλη των εκάστοτε διοικητικών συμβουλίων. Λειτουργούσε ως συνδετικός κρίκος ανάμεσά τους και φρόντιζε, πάντα, να εκτονώνονται οι αναπόφευκτες δημιουργούμενες εντάσεις.

Υπήρξε μια ήρεμη φωνή, που με περισσή φρονιμάδα στη σκέψη και στις ενέργειες φρόντιζε τα πάντα. Επί των ημερών της αντιπροεδρίας της μαζί με την αείμνηστη πρόεδρο Μαρίνα Μακενατζή και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου διακοσμήθηκε και εμπλουτίσθηκε και ολοκληρώθηκε αυτή εδώ η αίθουσα  που την απολαμβάνουμε όλοι και μας φιλοξενεί σήμερα.

Φέρει, δε, το όνομα της μητέρας της Νίνας Μπεσίρη.  Για την επίτευξη αυτού του σκοπού δεν προσέφερε μόνο την προσωπική της προσπάθεια και τον κόπο αλλά κατ’ επανάληψη και με διακριτικότητα έγινε μαζί με την οικογένειά της δωρήτρια σημαντικών οικονομικών ποσών καθώς με δαπάνες της αγοράσθηκαν οι καρέκλες και τα τραπέζια που χρησιμοποιούμε και ολοκληρώθηκε ο ζωγραφικός διάκοσμος της αίθουσας στο φουαγιέ.

Υπήρξε καθημερινός συμπαραστάτης στη λειτουργίας της Οικοκυρικής Σχολής, στην οργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων, πέρα από κάθε μικρότητα, κερδίζοντας τον σεβασμό την εκτίμηση και την αποδοχή όχι μόνο των μελών των διοικητικών συμβουλίων αλλά και όλων των μελών του συλλόγου. Γεγονός που καταγραφόταν κατ’ επανάληψη σε ψήφους προτίμησης στις εκλογικές διαδικασίες της «Εμμέλειας».

Η ανάμνηση της σημαντικής και ουσιώδους παρουσίας της στην ιστορία της Εμμέλειας θα μείνει ανεξίτηλη και διαρκής. Θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στα παιδιά της την Άννα και τον Γιάννη, που σήμερα είναι εδώ με τις οικογένειές τους και να τους παραδώσουμε ως αντίδωρο της προσφοράς της μητέρας τους στην «Εμμέλεια» ένα αναμνηστικό φωτογραφικό άλμπουμ από το υλικό που αντλήσαμε από το αρχείο μας, για να τους θυμίζει τη μακρόχρονη παρουσία της αγαπημένης τους μητέρας στις δράσεις της «Εμμέλειας»

Τελευταία ενημέρωση: 
Δευ. 15 Μάιος. 2023 - 15:50