Έκθεση: Χρυσοί Στέφανοι εκ Μακεδονίας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών εγκαινιάζει την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019, στις 6.00 μ.μ., στο Ζιντζιρλί Τζαμί της πόλης των Σερρών την περιοδεύουσα έκθεση «Χρυσοί Στέφανοι εκ Μακεδονίας», η οποία διοργανώθηκε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και τα τελευταία χρόνια μεταφέρθηκε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος. Η έκθεση βασίζεται σε φωτογραφίες του γνωστού φωτογράφου κ. Ορέστη Κουράκη και  θα φιλοξενείται στο Ζιντζιρλί Τζαμί έως τις 30 Ιουνίου 2019.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων θα γίνουν οι ακόλουθες εισηγήσεις:

     Ορέστης Κουράκης (φωτογράφος)  “Η λάμψη του χρυσού μέσα από τον φωτογραφι

     κό φακό”.

     Πολυξένη Αδάμ-Βελένη (Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής

     Κληρονομιάς) “Χρυσά στεφάνια Μακεδονίας από το Αρχαιολογικό Μουσείο 

     Θεσσαλονίκης”.

    Χρυσά στεφάνια και διαδήματα της Μακεδονίας

Τα στεφάνια αποτελούν μία ιδιαίτερη κατηγορία αντικειμένων στη Μακεδονία της Αρχαιότητας. Με την αφθονία των πολύτιμων μετάλλων της μακεδονικής γης οι Μακεδόνες τεχνίτες πέρασαν κατά τους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους σε εκπληκτικά ακριβείς αναπλάσεις τους κυρίως σε χρυσό, επιχρυσωμένο χαλκό και σπανιότερα σε άργυρο. Ο σημαντικός αριθμός χρυσών στεφανιών που εκτίθεται και φυλάσσεται στη συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης την καθιστά ίσως μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και αποτελεί την κυριότερη αφορμή για την παρουσίασή τους σε αυτήν την έκθεση φωτογραφίας. Κύριος στόχος είναι να παρουσιαστούν διάφορες πτυχές της ερμηνείας, της τέχνης και της χρήσης των στεφανιών, καθώς και τα πρόσφατα ευρήματα από τις ανασκαφές των τελευταίων δεκαετιών στη Μακεδονία.

Στεφάνια αφιέρωναν οι Έλληνες στα μεγάλα ιερά, όπως στον Παρθενώνα, στο ιερό του Απόλλωνα στη Δήλο, και αλλού. Στη Μακεδονία, τα χρυσά στεφάνια που βρίσκονται σε πλούσιους ανδρικούς και γυναικείους τάφους μελών της αριστοκρατίας, των εταίρων δηλαδή και των οικογενειών τους, ήταν προσωπικά αντικείμενα του νεκρού που τον συνόδευαν στον θάνατο. Στη ζωή λειτουργούσαν ως κοινωνικά και θρησκευτικά σύμβολα, ενώ έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην ταφική τελετουργία: ο νεκρός στεφανωμένος ως νικητής στον αγώνα της ζωής περνά στον άλλο κόσμο.

Ορέστης Κουράκης

Επαγγελματίας φωτογράφος, αριστούχος απόφοιτος του μεταπτυχιακού φωτογραφίας του Savannah College of Art and Design (ΗΠΑ), εξειδικευμένος στην υπολογιστική αρχαιολογική φωτογραφία. Δημιουργεί νέες τεχνικές, ειδικό λογισμικό και εξειδικευμένα ρομποτικά συστήματα προκειμένου να υπερκεράσει τα όρια και τις δυνατότητες της ανθρώπινης όρασης προς εξαγωγή ακριβέστερων πληροφοριών από τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Είναι συνεργάτης μουσείων και αρχαιολογικών φορέων διεθνώς και υπότροφος Fulbright καλλιτεχνών (2012) στο πανεπιστήμιο Columbia (Νέα Υόρκη) για τη δημιουργία πρωτοποριακής διαδραστικής διαδικτυακής πλατφόρμας προβολής και μελέτης αρχαιολογικών αντικειμένων. Επιλέχτηκε από το Μουσείο του Λούβρου ως αποκλειστικός φωτογράφος της έκθεσης «Αρχαία Μακεδονία, το βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» (2011). Φωτογραφίες του δημοσιεύτηκαν σε περισσότερους από 100 καταλόγους, βιβλία, επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες. Έχει παρουσιάσει την καλλιτεχνική του δουλειά σε 25 εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 28 Μαρ. 2019 - 10:22