Εκατό χρόνια παρουσίας στην πόλη των Σερρών γιορτάζει η Εθνική Τράπεζα

Εκατό χρόνια παρουσίας στην πόλη των Σερρών συμπληρώνει φέτος η Εθνική Τράπεζα. Το περικαλλές και απαράμιλλης αρχιτεκτονικής κατάστημά της δεσπόζει στο κέντρο της πόλης από τον Ιούνιο του 1927, όταν και εγκαινιάσθηκε.

Το κλασικό κτίριο, με την αρχιτεκτονικό αρχαϊσμό του, εκπέμπει μια μεγαλοπρέπεια, που στην εποχή που κατασκευάσθηκε, σηματοδοτούσε την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας, μετά και τη δεύτερη Βουλγαρική κατοχή από τον Αύγουστο του 1916 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 1918.

Η ανέγερσή του εντός της ονομαζόμενης πυρίκαυστης ζώνης, αποτέλεσε, όπως αναφέρει η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας του ΤΕΙ Κεν. Μακεδονίας κα Λίλα Θεοδωρίδου, στην παρουσίασή της για «Το χρονικό του κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας Σερρών», στο Β΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο: «Οι Σέρρες και η περιοχή τους από την οθωμανική κατάκτηση μέχρι τη σύγχρονη εποχή», το έναυσμα για την οικοδομική άνθηση που ακολούθησε.

Η Εθνική Τράπεζα τιμώντας την συμπλήρωση ενός αιώνα παρουσίας στην πόλη μας προχώρησε σε μια σημαντική ανακαίνιση του μεγάρου της, προβαίνοντας σε εκ βάθρων αλλαγές στο εσωτερικό του, που προσέδωσαν υψηλή αισθητική αλλά και λειτουργικότητα στους χώρους του καταστήματος, ώστε η εμπειρία των πελατών της να ξεφεύγει από τα όρια μιας απλής συναλλαγής.

Οι εργασίες, όπως αναφέρει ο διευθυντής του καταστήματος κ. Ιωάννης Τσαγκαλίδης, ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2017.

Διατηρήθηκαν και αναδείχθηκαν τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτιρίου. Τόσο στον ισόγειο χώρο όπου λειτουργούν τα γκισέ της τράπεζας, όσο και στον δεύτερο όροφο, διασφαλίζεται άπλετος χώρος για την παραμονή των πελατών και είναι διάχυτη η αίσθηση της πλήρους ελευθερίας κινήσεων. Εργονομική και λειτουργική είναι η χωροθέτηση και στο δεύτερο όροφο.

Ιδιαίτερα προσεγμένη η επιλογή των φωτιστικών αναδεικνύει την υψηλή αισθητική του χώρου, προσφέροντας, παράλληλα, πλούσιο και σχεδόν «φυσικό» φωτισμό.

Στο εξωτερικό μέρος του κτιρίου έγιναν παρεμβάσεις για το «φρεσκάρισμα» της εξαιρετικής αρχιτεκτονικής του, που δεν επιδέχεται παρεμβάσεων.

Το μέγαρο της Εθνικής Τράπεζας περιλαμβάνεται από το 1989 στο αρχείο των διατηρητέων κτιρίων.

Όπως αναφέρει η κα Λίλα Θεοδωρίδου στην εργασία της αποτέλεσε το πρώτο από μια σειρά ιδιόκτητων κτηρίων της Εθνικής Τράπεζας στο Βορειοελλαδικό χώρο (ακολούθησαν τα υποκαταστήματα στην Δράμα, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Έδεσσα, Ιωάννινα, Κοζάνη, Φλώρινα κ.λπ.) .

Τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά του γνωρίσματα

Κυρίαρχο γνώρισμα του επιβλητικού κτιρίου του κεντρικού καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί ο αρχιτεκτονικός αρχαϊσμός του. Αυτό, όπως αναφέρει η αρχιτέκτονας κα Λίλα Θεοδωρίδου, περιγράφοντας τον πρωταρχικό σχεδιασμό του κτιρίου, «φαίνεται ειδικότερα στη διαμόρφωση των τεσσάρων γωνιακών ανοιγμάτων στον άνω όροφο, με τους αράβδωτους κίονες, χρωματισμένους σε απομίμηση μαρμάρου και τους τέσσερις ογκώδεις ορθογωνικους πεσσούς του προπύλου που συνιστούν και το κυρίαρχο στοιχείο της αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Η βάση των πεσσών επενδύεται με μάρμαρο, ο κορμός τους δέχεται επεξεργασία με artificiel και επιστέφονται με τσιμεντένια κιονόκρανα ιωνικού τύπου. Τη στάθμη της βάσης του απλού κλασικού επιστυλίου, τονίζει και επεκτείνει νοητά στο υπόλοιπο κτίριο τσιμεντένια ταινία με εγχάρακτο μαίανδρο. Ο μαίανδρος αυτός μαζί με τα πλατιά πλαίσια στους φεγγίτες, τις ραβδώσεις στο επίχρισμα της τοιχοποιίας, την οδοντωτή ταινία κάτω από το προτεταμένο γείσο και το συμπαγές στηθαίο του δώματος τονίζουν ακόμη περαιτέρω το κλασικιστικό ύφος του κτιρίου. Στην πλαγία δεξιά όψη, η κλιμάκωση των όγκων επαναλαμβάνεται με τον άξονα συμμετρίας να τονίζεται με τρία υψίκορμα ανοίγματα. Στην πλαγία αριστερή όψη κυριαρχεί η επιβλητική είσοδος στην κατοικία του διευθυντή, με το κλασικό θύρωμα και την αετωματικό επίστεψη. Τέλος η πίσω όψη, έχοντας μικρότερη ογκοπλαστική δύναμη, εντυπωσιάζει με τη loggia, τον κλειστό εξώστη με τους δύο κίονες με τα ιωνικού τύπου κιονόκρανα».

Οι κατασκευαστές του κτιρίου, στον σημερινό δεύτερο όροφο, όπου φιλοξενούνται εργασίες προσωπικής τραπεζικής, είχαν δημιουργήσει έναν πολυτελή χώρο με δώδεκα δωμάτια, μεγάλη κουζίνα και τεράστια βορινή τραπεζαρία,  με κλειστό εξώστη, που  ήταν η κατοικία του διευθυντή. Στη τραπεζαρία αυτή έγιναν κατά καιρούς λαμπρές δεξιώσεις. Από τα δώδεκα δωμάτια, τα δύο είχαν ιδιαίτερο λουτρό και αποτελούσαν μια σουίτα, πολυτελώς επιπλωμένη αποκλειστικά για τη φιλοξενία υψηλών προσωπικοτήτων. Εκεί έμεινε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν επισκέφθηκε για τρίτη και τελευταία φορά την πόλη το 1930. Στο όροφο αυτό και πίσω ακριβώς από το αέτωμα της πρόσοψης υπήρχε ένα ευρύχωρο ανθοκήπιο, μια θαυμάσια serra, που τον χειμώνα προστατευόταν από άθραυστο υαλοστάσιο.

Στις προθέσεις της Εθνικής Τράπεζας ήταν να προσδώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην συμπλήρωση 100 χρόνων παρουσίας στην πόλη των Σερρών, κατά τη διάρκεια των επετειακών εκδηλώσεων για την απελευθέρωσή της. Ωστόσο, λόγω του τεταμένου κλίματος που επικράτησε εξαιτίας των εξελίξεων με τη συμφωνία των Πρεσπών, οι εκδηλώσεις, που περιελάμβαναν και πλούσια φωτογραφική έκθεση αναβλήθηκαν.

Ελπίζουμε η διοίκηση της τράπεζας να προχωρήσει εν ευθέτω χρόνο στην υλοποίησή τους.

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 10 Ιουλ. 2018 - 13:45