Δύο συλλήψεις στη Χαλκιδική για «μαγικά» μανιτάρια

Οι συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Πολυγύρου, είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθούν την Πέμπτη το μεσημέρι σε περιοχή της Κασσάνδρας, ένας 31χρονος υπήκοος Πολωνίας και ένας 34χρονος υπήκοος Ηνωμένου Βασιλείου, για εισαγωγή και κατοχή παραισθησιογόνων μανιταριών, γνωστά ως «μαγικά μανιτάρια».
Ειδικότερα, εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς τη στιγμή που παραλάμβαναν δέμα από την Ολλανδία, που περιείχε 8 νάιλον αεροστεγείς συσκευασίες με ποσότητα μανιταριών ψιλοκυβίνης (παραισθησιογόνων μανιταριών) συνολικού βάρους 162 γραμμαρίων, τα οποία και κατασχέθηκαν.
Επιπλέον κατασχέθηκε μικροποσότητα κάνναβης που βρέθηκε στην κατοχή του 34χρονου, ενώ κατασχέθηκε και το όχημα του 31χρονου ως μέσο μεταφοράς.
Οι συλληφθέντες, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκιδικής.
ΜΑΓΙΚΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ (PSILOCYBIN)
  Η χρήση μανιταριών με παραισθησιογόνες ιδιότητες ανάγεται στις τελετές των φυλών της Κεντρικής Αμερικής, γύρω στο 500 μ.Χ. Πολλά μανιτάρια αυτού του είδους ευδοκιμούν στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Νότιας  Αμερικής, του Μεξικό και των ΗΠΑ. 
Η χρήση των μαγικών μανιταριών για "ψυχαγωγικό" σκοπό - όπως και αυτή του LSD- συνδέθηκε με τα νεανικά κινήματα της δεκαετίας του 1960.
ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ( ΤΟΞΙΚΕΣ) ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
   Η παραισθησιογόνος ουσία που περιέχουν τα μανιτάρια αυτά είναι η ψιλοκυβίνη (psilocybin).  Είναι μια ουσία με δράση παρόμοια με αυτή του LSD, αλλά ελαφρότερης μορφής και συνήθως περιέχεται σε αναλογία μικρότερη του 0,5% . 
   Στην αγορά διατίθενται ακατέργαστα, φρέσκα ή αποξηραμένα και συνήθως λαμβάνονται από το στόμα.
   Οι επιδράσεις της χρήσης τους είναι δύσκολο να προβλεφθούν μιας και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ποσότητα που λαμβάνεται, την προσωπικότητα του χρήστη,  την εμπειρία του, τη διάθεσή του την ώρα της χρήσης, τις προσδοκίες του, καθώς και από το περιβάλλον μέσα στο οποίο γίνεται η χρήση. Συνήθως, όμως δεν είναι τόσο έντονες , όσο αυτές του LSD. Η επίδραση ξεκινά 20 λεπτά μετά την κατάποση και διαρκεί για 6 ώρες περίπου.
   • Άμεσες Σωματικές Συνέπειες
- διαστολή της κόρης των ματιών
- απώλεια της αίσθησης της γλώσσας, των χειλιών ή του στόματος
- αταξία
- ναυτία, εμετός
- ζάλη, ίλιγγος
- ξηροστομία 
- ρίγη
- μυϊκή αδυναμία
- δηλητηρίαση (είναι μεγάλος ο κίνδυνος να επιλέξει κανείς μανιτάρια που μοιάζουν με τα παραισθησιογόνα, αλλά είναι δηλητηριώδη).
• Άμεσες Ψυχολογικές Συνέπειες
- Παραισθήσεις, συνήθως οπτικές και ακουστικές
- Αλλοιωμένη αντίληψη του χρόνου και του χώρου
- Ανικανότητα διαχωρισμού της φαντασίας από την πραγματικότητα
- Πανικός
- Ψυχωσικές αντιδράσεις, ειδικά σε περιπτώσεις λήψης μεγάλης δόσης
• Απώτερες Συνέπειες
- Flashback: η αναβίωση της εμπειρίας του «ταξιδιού», που συμβαίνει μέσα σε μερικές μέρες ή και σε παραπάνω από 1 χρόνο μετά τη διακοπή της χρήσης. Εμφανίζεται ξαφνικά και – συνήθως -  διαρκεί από λίγα λεπτά ως και μερικές ώρες. Εάν το flashback επιμένει για αρκετές μέρες, υπάρχει πιθανότητα οργανικής βλάβης του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος
- Ψυχικές ασθένειες
- Βλάβες στη μνήμη
ΜΑΓΙΚΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ
Με τη συχνή χρήση προκαλείται γρήγορα ανοχή και οι χρήστες χρειάζεται να αυξήσουν την ποσότητα που λαμβάνουν για να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. 
    Δεν έχει διαπιστωθεί σωματική εξάρτηση, αλλά πολλά άτομα εξαρτώνται ψυχικά. Έχουν αναφερθεί άσχημα "ταξίδια"  (βλ. LSD)  με κρίσεις πανικού, επιθετικότητα, αίσθημα αποπροσωποποίησης (αίσθημα μη πραγματικότητας του εαυτού: είναι το αίσθημα ότι ο εαυτός κάποιου δεν είναι αληθινός, ότι είναι αποκολλημένος από το σώμα του), άγχος και μερικές φορές ψυχωσικού τύπου αντιδράσεις. Τα bad trips μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα επικίνδυνα τόσο για το ίδιο το άτομο, όσο και τους άλλους.

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Παρ. 20 Οκτ. 2017 - 13:55