Διήμερη εορτή συνάξεως πάντων των εν Σέρραις διαλαμψάντων Αγίων

Με ξεχωριστή λαμπρότητα  και ιερή συγκίνηση πανηγύρισε η πόλη των Σερρών –για πρώτη φορά- την εορτή όλων των Σερραίων αγίων, που καθιερώθηκε από εφέτος, στον Ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων. Ο εορτασμός άρχισε αμέσως μετά τον πανηγυρισμό των πολιούχων μας Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ, και  διήρκησε από 9 έως 10 Νοεμβρίου 2019. 
Το πρωί του Σαββάτου 9 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Ελπίδα  πραγματοποιήθηκε επιστημονική ημερίδα με θέμα «Οι ουράνιοι προστάτες της  Εκκλησίας των Σερρών και ο κοινός συνεορτασμός τους»,  με ομιλητές τουςκαθηγητές του Α.Π.Θ κ.κ. Παναγιώτη Σκαλτσή και Ιωάννη Μπάκα και τον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, η οποία ήταν σχετική με την εορτή που ακολούθησε και στην οποία έγινε λεπτομερής αναφορά στην ζωή και το έργο όλων των Αγίων που συνδέονται καθ οιονδήποτε τρόπο με την Μητροπολιτική περιφέρεια των Σερρών. 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε μέγας πανηγυρικός Εσπερινός μετ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου και την συμμετοχή σχεδόν όλου του Ιερού  Κλήρου της Μητροπόλεώς μας.
image006.jpg

Στο τέλος του Εσπερινού και μέσα σε  κλίμα μεγάλης συγκίνησης ο Σεβασμιώτατος βράβευσε για την πολυετή τους προσφορά –άνω των 50 χρόνων- υπερήλικες ιερείς οι οποίοι δαπάνησαν όλη την ζωή τους στο έργο της διακονίας Θεού και ανθρώπων.
Συγκεκριμένα, βραβεύτηκαν με την ανώτερη διάκριση της Εκκλησίας των Σερρών, δηλαδή τον σταυρό του Αγίου Νικήτα, αφού προηγουμένως διαβάστηκε ξεχωριστά για τον καθένα από τον αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Καϊμακάμη η ζωή και το έργο προσφοράς του καθενός, ο αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Γεωργουδάκης, και οι πρωτοπρεσβύτεροι Παύλος Κοσατζής, Δημήτριος Παπαχρήστου, Χρήστος Τσιφούτης και Ιωάννης Παρασκευόπουλος. 
Ο Σεβασμιώτατος στον σύντομο λόγο του τόνισε μεταξύ άλλων ότι φέτος με αφορμή την πρώτη εορτή της συνάξεως των Σερραίων αγίων, η μητέρα εκκλησία εκπληρώνει το χρέος της και δεν ξεχνά τους αφοσιωμένους εργάτες του ευαγγελίου «που εκδαπανήθηκαν για 50 και περισσότερα χρόνια ως πρεσβύτεροι της εκκλησίας. Στο πρόσωπό τους τιμάται ο έλληνας κληρικός, εκείνος που υπηρετεί με αυταπάρνηση και θυσιαστικό φρόνημα αυτήν την κοινωνία και την πατρίδα. Τους μακαρίζουμε διότι διέπλευσαν το πέλαγος της ιερατικής προσφοράς και αξιώνονται να ακούσουν την φωνή της Εκκλησίας που τους τιμά, τους επαινεί και τους αποδίδει τον πρέποντα σεβασμό», είπε  αναφέροντας τον λόγο του Αποστόλου Παύλου «οι καλώς προεστώτες πρεσβύτεροι διπλής τιμής αξιώσθησαν».   
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από τους παρευρισκομένους που παρακολούθησαν την τελετή συγκινημένοι,  ήταν πνευματικά παιδιά των ως άνω ιερέων και πολλοί από αυτούς είχαν βαφτιστεί ή παντρευτεί από τα χέρια τους. 
Την επομένη ημέρα, 10 Νοεμβρίου 2019, τελέστηκε πανηγυρική δυσαρχιερατική Θεία Λειτουργία συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου και του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.
Στο κήρυγμά του ο κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε στην δύναμη της πίστεως η οποία δίνει την μοναδική δυνατότητα απογειώσεως του ανθρώπου. 
Στο τέλος της Θείας λειτουργίας έγινε λιτάνευση της ιεράς εικόνος των Αγίων Σερραίων μέσα εις τον Ναό και ακολούθως το ιερό εικόνισμα  τοποθετήθηκε  στο όμορφο εικονοστάσι στην είσοδο του Ναού, ενώ ο Ποιμενάρχης μας  άναψε για πρώτη φορά το καντήλι  και το τοποθέτησε έμπροσθέν του.
Στην συνέχεια στον θείο λόγο που κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Θεολόγος ευχαρίστησε τον κ. Ιερόθεο που δέχθηκε την πρόσκληση και ήταν στην πρώτη εορτή  για την σύναξη όλων των Σερραίων Αγίων. Όπως είπε μεταξύ των άλλων: «Ο Θεός ευλόγησε αυτόν τον τόπο την περιοχή των Σερρών και την Μητρόπολη Σερρών να προέρχονται από τα σπλάχνα της, είτε να πέρασαν από αυτόν τον τόπο 21 γνωστοί άγιοι, αρχής γενομένης από τους μεγάλους αποστόλους τον Παύλο και τον Ανδρέα, τον άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο ο οποίος έσωσε την πόλη των Σερρών θαυματουργικά». Κατόπιν ανέφερε περιληπτικά και τους 21 αγίους, τονίζοντας  ότι σύμφωνα με τον  Απόστολο Παύλο «όπου επλεόνασε η αμαρτία υπερπερίσσευσε η χάρις». Συμπλήρωσε δε ότι  «και άλλους αγίους θα φανερώσει ο Θεός στον καιρό τον κατάλληλο. Τον δοξάζουμε γιατί μας έδωσε τέτοιους προστάτες και ο κοινός συνεορτασμός τους αυτόν τον σκοπό επιτελεί, να μας δίνει στην ζωή μας το αίσθημα της ασφάλειας,  ότι δηλαδή δεν είμεθα πνευματικώς ανέστιοι, έχουμε κεραμίδι τη σκέπη και τις πρεσβείες των αγίων εις τις οποίες προΐσταται η μάνα μας η Παναγία η Πονολύτρια». 
Τελειώνοντας το κήρυγμα ανέφερε στο σεβαστό ακροατήριο τα λόγια που του είπε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωήλ μετά το τέλος της ημερίδας: «Να ξέρεις αδελφέ, ότι σήμερα και αύριο δεν θα τους πανηγυρίζεται μόνο στην γή, αλλά και εκείνοι όλοι μαζί ενωμένοι, θα εύχονται για την πόλη σας και τη Μητρόπολή σας». 
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων   στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων υπήρχαν τα ιερά λείψανα από τους αγίους προστάτες των Σερρών που φυλάσσονται στους ιερούς Ναούς και τις ιερές Μονές της τοπικής μας εκκλησίας, τα οποία προσκύνησαν πλήθη πιστών. 
Την αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σερραίων κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βασίλης Κατιρτζόγλου η τ. υφυπουργός κ. Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά και πάρα πολλοί συμπολίτες μας.  
 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 12 Νοε. 2019 - 13:43