Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Σερρών

Έρχεται η μεγαλύτερη γιορτή Ποίησης στην πόλη μας από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Σερρών και τον ποιητή Χρήστο Κούκη. Το 1οΔιεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Σερρών  (23-26 Νοεμβρίου) έχει τίτλο: «Η διαχρονία της ποίησης συναντά τη συγχρονία της έκφρασης».

Η Μαρία Λαϊνά, 45 ποιητές από όλον τον κόσμο και 4 σπουδαίοι Σερραίοι εικαστικοί,

ο Βασίλης Βαφειάδης, ο Θωμάς Μακινατζής, ο Γιώργος Τάνσαρλης και ο Στέλιος Τόλιος,

 συνομιλούν με την τέχνη τους σε ένα μοναδικό για την πόλη μας γεγονός,

στο οποίο συμμετέχουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της πόλης

και το οποίο εντάσσεται στις δράσεις τουWorld Poetry Movement.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:

Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου (19.00-21.00)

Μαραθώνιος Ποιητικής Ανάγνωσης (Κεντρική Σκηνή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.): 45 ποιητές και μαθητές των σχολείων της πόλης διαβάζουν ποιήματά τους, συνομιλώντας με ζωγραφικούς πίνακες.

Σάββατο, 25 Νοεμβρίου (19.00-21.00)

Δραματοποιημένη παράσταση με τίτλο«...στης ρίμας το υφάδι»:Ποιητικές φωνές από τον Όμηρο μέχρι σήμερα πλέκουν τους στίχους τους σε ένα μοναδικό υφαντό (Κεντρική Σκηνή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.). Οιπροσκεκλημένοι ποιητές μεσολαβούν με το ποιητικό τους σχόλιο.

 

Συμμετέχουν επίσης:

Πιάνο - Τραγούδι: Γιώργος Ταπές   

 

Προσκεκλημένοι ποιητές:

Μαρία Λαϊνά, Claus Ankersen, Philip Meersman , Selahattin Yolgiden, Χλόη Κουτσουμπέλη, Κώστας Κρεμμύδας, Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος, Κώστας Θ. Ριζάκης, Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη, Μαριανός Αγγελής, Γιώργος Αλισάνογλου, Γιώργος Ανδρέου, Παναγιώτης Αργυρόπουλος, Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, Σύλβα Γάλβα, Βάλια Γκέντσου, Κατερίνα Γκιουλέκα, Γιώργος Δελιόπουλος, Ελένη Δημητριάδου-Εφραιμίδου, Αφροδίτη Διαμαντοπούλου, Νίκη Δρούγκα (2), Ιωάννα Ευθυμιάδου, Ξανθίππη Ζαχοπούλου, Διονυσία Ζήκα, Χρυσάνθη Ιακώβου, Ειρήνη Ιωαννίδου, Αλκμήνη Καισαρίδου, Κωνσταντίνος Καλαποδάς, Φωτεινή Καπελλάκη, Μαρία Καραθανάση, Ανδρέας Καρακόκκινος, Δώρα Κασκάλη, Πασχάλης Κατσίκας, Έλσα Κορνέτη, Χρήστος Κούκης, Δημήτρης Π. Κρανιώτης, Χριστίνα Καραντώνη, Αναστασία Καραογλάνη, Κατερίνα Λιάτζουρα, Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, Αγγέλα Μαντιού, Αλεξάνδρα Μπακονίκα, Πολύμνια Μπανά, Κωνσταντίνος Μπούρας, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, Ελένη Σακκά, Αντώνης Σκιαθάς, Ελένη Τζατζιμάκη, Γεωργία Τρούλη, Λίλια Τσούβα, Ρία Φελεκίδου, Δήμητρα Χατζηκυριακίδου και Δήμος Χλωπτσιούδης

Οι θεματικές περιοχές του φεστιβάλ:

Α) Όταν η ποίηση αυτοεξομολογείται (Η ποίηση αναφέρεται στον τρόπο που γεννιέται, στον στόχο της, στην απόκλισή της από αυτόν, στην υπηρέτηση του ρόλου της ως κοινωνικού καθρέφτη κι ανατροπέα των κακώς κειμένων κι ως μέσου κατάκτησης υστεροφημίας).

Β) Όταν ο έρωτας μετουσιώνεται σε στίχους

Γ) Όταν ο χρόνος και το μάταιο χαρακώνουν τους στίχους

Δ) Όταν η ποίηση αποπνέει Ελλάδα (Θετική ή αρνητική αναφορά)

Τέσσερις Σερραίοι εικαστικοίσυμμετέχουν ο καθένας με έναν πίνακά του, εμπνευσμένο από μία από τις θεματικές περιοχές.

Χορηγός επικοινωνίας

Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ ΣΕΡΡΩΝ και το περιοδικό Ser-Free.

Αιγίδες-Χορηγίες

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, του Επιμελητηρίου Σερρών, του ΔΗ,ΠΕ.ΘΕ. και της ΕΛΜΕΣ, ενώ πολλές επιχειρήσεις στήριξαν την προσπάθεια αυτή με τη χορηγία τους. Ταυτόχρονα, εντάσσεται στις δράσεις του WordPoetryMovement.

Λίγα λόγια για τους επισήμως προσκεκλημένους

Το φεστιβάλ θα τιμήσει με την παρουσία της η μεγάλη ποιήτρια Μαρία Λαϊνά, στην οποία αποδόθηκε το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων από τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2022.  Εκτός από τη μεγάλη ποιήτρια, οι επίσημοι προσκεκλημένοι για φέτος είναι:

  1. Claus Ankersen (Δανία). Ο Claus Ankersen εκπαιδεύτηκε ως πολιτιστικός ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και της USCB. Γράφει ποίηση, πεζογραφία και μη μυθοπλασία, μεταφράζει και επιδίδεται σε λογοτεχνικό ακτιβισμό. Είναι συγγραφέας δεκαεπτά βιβλίων και παρουσιάζει τολογοτεχνικότου έργοτου σε περισσότερες από είκοσι χώρες σε όλο τον κόσμο. Μέρος της δουλειάς του έχει μεταφραστεί σε δεκαέξι γλώσσες. Ο Claus είναι συντονιστής χώρας στο Παγκόσμιο Κίνημα Ποίησης και επί του παρόντος υπηρετεί ως Πρόεδρος του συμβουλίου Δανών συγγραφέων μυθοπλασίας και ποίησης
  2. Philip Meersman (Βέλγιο). Ο Philip Meersman είναι επιμελητής του Brussels Planetarium Poetry Fest (http://poetryfest.brussels) και συντονίζει την διοργάνωση του Ευρωπαϊκού και Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Poetry Slam. Όντας πολύγλωσσος ποιητής, ξεπερνά τα όρια της γραπτής και προφορικής ποίησης με βάση την επικαιρότητα, τα κοινωνικοπολιτικά ή περιβαλλοντικά θέματα. Δίνει παραστάσεις σε όλο τον κόσμο με πειραματικά, εικαστικά και παραστατικά εργαστήρια ποίησης.
  3. Selahattin Yolgiden (Τουρκία). Ο Selahattin Yolgidenείναι Τούρκος ποιητής, μεταφραστής και εκδότης από την Κωνσταντινούπολη. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε 16 γλώσσες, όπως αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά. Είναι νικητής πολλών βραβείων ποίησης και είναι επίσης μέλος της συντακτικής επιτροπής του Çevrimdışı Περιοδικό İstanbul Literature Magazine και Offline İstanbul International Poetry Festival.
  4. Χλόη Κουτσουμπέλη. Η Χλόη Κουτσουμπέληγεννήθηκε το 1962, σπούδασε Νομική στο ΑΠΘ και εργάστηκε στον τραπεζικό τομέα. Έχει εκδώσει δέκα ποιητικές συλλογές, τρία μυθιστορήματα και δύο θεατρικά έργα. Η ποιητική της συλλογή ΟΙ ΟΜΟΤΡΑΠΕΖΟΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΓΗΣ (εκδόσεις Γαβριηλίδης 2018) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2017.Το θεατρικό της έργο ΟΡΦΕΑΣ ΣΤΟ ΜΠΑΡ ανέβηκε το 2014 στο θέατρο «Αγορά» στην Πάτρα. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε οκτώ γλώσσες, έχουν δημοσιευτεί σε ξενόγλωσσα περιοδικά και έχουν συμπεριληφθεί σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες. To 2020 εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ στη Σεβίλλη μία συλλογή αρχαιόθεμων ποιημάτων της μεταφρασμένη από τον JOSE ANTONIO MORENO JURADO.
  5. Κώστας Κρεμμύδας. O Kώστας Kρεμμύδας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Παιδαγωγικά στη ΣΕΛΕΤΕ, Νομικά στη Νομική Αθηνών. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών  «Κοινωνικής Ιστορίας» από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης  (Université Paris Sorbonne) και διδακτορική διατριβή από το Πανεπιστήμιο Πατρών με θέμα «Επιθεώρηση Τέχνης (1954-1967)».Είναι ποιητής, εκδότης και διευθυντής του περιοδικού Μανδραγόρας. Υπήρξε μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου Ποίησης στην Πάτρα, ενώ είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής των Διεθνών Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας και Λάρνακας και της επιτροπής βραβείων ποίησης Jean Moréas. Διδάσκει στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών της Δημιουργικής Γραφής (ΠΔΜ-ΑΠΘ, ΠΔΜ-ΕΑΠ). Συμμετείχε κατά καιρούς σε συλλογικές προσπάθειες πολλών λογοτεχνικών εντύπων.Έχει δημοσιεύσει έξι ποιητικές συλλογές. Κριτικά κείμενα, δοκίμια καιχρονογραφήματάτου δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά.
  6. Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος. Ο Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλοςείναι Καθηγητής «Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας», Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κοινού Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» (Π.Δ.Μ. - Α.Π.Θ.) και του Κοινού Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» (Ε.Α.Π. - Π.Δ.Μ.)και ποιητής. Είναι μέλος πολιτιστικών φορέων και διεθνών εταιρειών, επιστημονικός υπεύθυνος του Patras World Poetry Festival και της ιστοσελίδας Culture Book, πρόεδρος της επιτροπής βραβείων ποίησης «Jean Moreas», υπεύθυνος για την έκδοση του ηλεκτρονικού περιοδικού ΛΕΞΗtanil. Στο ενεργητικό του συμπεριλαμβάνονται έξι (6) ποιητικές συλλογές και μία συλλογή διηγημάτων. Ποιήματα και στίχοι του έχουν μελοποιηθεί και κυκλοφορούν σε 2 CD.
  7. Κώστας Θ. Ριζάκης. Ο Κώστας Θ. Ριζάκηςεξέδωσε δώδεκα συλλογές, τη μία συγκεντρωτική. Διηύθυνε ή και συνδιηύθυνε επτά έως τώρα λογοτεχνικά περιοδικά. Επίσης, επιμελήθηκε περί τα 200 βιβλία (κυρίως ποιητικά), αρκετά αφιερώματα σε έντυπα άλλων, καθώς και τιμητικούς τόμους σε μορφές της λογοτεχνίας μας. Ενασχολείται με τη σύγχρονη γυναικεία γραφή. Πρόσεξε πολύ όσους νεότερους άξιους, ιδρύοντας σχετική σειρά. Τελευταία του συλλογή (με τον Σταύρο Σταμπόγλη) η πυξίδα ουρανομήκης (εκδ. Παρέμβαση 2023). Έχουν γραφεί και εκδοθεί πολυάριθμα μελετήματα για τα ποιητικό του έργο.

Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη. Η Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμηζει στις Σέρρες. Είναι Κλινική Ψυχολόγος (Msc),μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και μεταφράστρια του Εθνικού Συμβουλίου Πολιτισμού της Σουηδίας (Kulturrådet). Έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές. Όλα σιγούν εκκωφαντικά ηχούν ακατάληπτα, ΡΩΜΗ, 2020, Λιγοστεύουν οι λέξεις, Μελάνι, 2017, Διαδρομές, Γαβριηλίδης, 2015, Συναισθηματικό αλφαβητάρι, UNIVERSITY STUDIO PRESS, 2009και Ο Δρόμος,ΔΕΠΚΑ Σερρών, 2006, καθώς και τη συλλογή διηγημάτων Ο τόπος μέσα μας, Αρμός, 2020. Έχει ανθολογήσει και μεταφράσει τρία βιβλία σουηδικής ποίησης: Στον πυθμένα των πραγμάτων, Κάριν Μπόγιε, Εντευκτήριο, 2023, Γιλά Μοσάεντ, Μουδίνεις την ελευθερία να μην ανήκω,, Βακχικόν, 2021 και Έντιθ Σέντεργκραν, Καριν Μπόγις, Τούμας Τράνστρέμερ, Γιλά Μοσάεντ, Δέρμα από Πεταλούδες-Επιλογές Σουηδικής Ποίησης, intellectum, 2018. Ποιήματα και διηγήματά μεταφράστηκαν σε διάφορες γλώσσες. Τελευταίο βιβλίο της είναι η ποιητική σύνθεση με λένε Εύα, Μανδραγόρας, 2023. 

Τελευταία ενημέρωση: 
Δευ. 20 Νοε. 2023 - 11:06