Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Αν απαιτηθεί θα έχουμε και νέα Ρούπελ(Βίντεο)

Μεγάλη τιμή και συγκίνηση δήλωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ότι αποτελεί η παρουσία του στον ιερό, όπως είπε, τόπο του Ρούπελ, όπου «πριν από 81 χρόνια η Ελληνική ανδρεία και η Ελληνική ψυχή άφησε ανεξίτηλα το αποτύπωμά της γράφοντας μία από τις ένδοξες στιγμές της σύγχρονης Ελλάδας».

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ υπογράμμισε ότι «οι ήρωες του Ρούπελ και της υπόλοιπης γραμμής Μεταξά όπως έχει μείνει στο ιστορικό υποσυνείδητο υπερασπίστηκαν τις Θερμοπύλες της Μακεδονίας από το Μπέλες ως το Νέστο προκειμένου για μία ακόμη φορά οι επιδρομείς να μην εισβάλλουν σε ελληνικό έδαφος. Πολέμησαν για πανανθρώπινες αξίες και αιώνια ιδανικά. Πολέμησαν για την ελευθερία, την τιμή και την αξιοπρέπεια ενός έθνους που είχε μόλις δώσει τα διαπιστευτήρια της ανδρείας και της αυταπάρνησής του μαζί με μαθήματα πολεμικής τέχνης κατανικώντας τους Ιταλούς στα παγωμένα Ηπειρωτικά υψίπεδα».

Με ξεκάθαρο τρόπο έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι «εάν η περίσταση του απαιτήσει θα έχουμε νέα Ρούπελ. Θα εμφανισθούν μεταξύ μας και νέοι Δουράτσοι και νέοι Ίτσιοι που θα πράξουν το καθήκον τους στο ακέραιο, υπερασπίζοντας την ελευθερία και την αξιοπρέπεια της Ελλάδος. Αναφέρομαι στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων του οποίου έχω τη μεγίστη τιμή να ηγούμαι και το οποίο σε περίπτωση εχθρικής επιβουλής σας διαβεβαιώ ότι θα ακολουθήσει με αυταπάρνηση τον ίδιο δρόμο που χάραξαν οι τιμώμενοι σήμερα ήρωες κρατώντας ψηλά για μια ακόμη φορά την τιμή των Ελληνικών όπλων».

Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος προειδοποίησε ότι «με την ιστορία των Ελλήνων δεν πρέπει να παίζει κανείς και δεν θα παίζει κανείς ατιμώρητα. Οι άνδρες και οι γυναίκες του στρατού ξηράς, του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας και των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων κρατούν σήμερα σφιχτά την ιστορική σκυτάλη δίνοντας καθημερινά 24 ώρες το 24ωρο και 365 ημέρες τον χρόνο τον αγώνα τον καλό στις ελληνικές επάλξεις προκειμένου να υπερασπιστούν την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας. Παντού από άκρη σε άκρη της επικράτειας το γνωρίζουν καλώς όσοι το υφίστανται και στην ξηρά και στη θάλασσα και στον αέρα».

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έπλεξε το εγκώμιο των μαχητών των Οχυρών σημειώνοντας ότι «απέναντι τους βρέθηκε η πάνοπλη και συντριπτικά υπέρτερη αριθμητικά και τεχνολογικά Γερμανική μηχανή. Κι όμως αναμετρήθηκαν στα ίσα μαζί της αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι η ακατάβλητη θέληση των λίγων μπορεί πάντα να νικά την αλαζονεία των πολλών. Αυτό αντιμετωπίζουμε και σήμερα. Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τότε και θα αναβιώσουν σε λίγο μπροστά μας υπήρξαν συγκονιστικά. Σε αυτές τις πλαγιές που απλώνονται μπροστά μας έλαβαν χώρα μάχες άγριες που μετατράπηκαν αρκετές φορές σε λυσσώδεις  μάχες σώμα με σώμα μέσα στις δαιδαλώδεις υπόγειες στοές των οχυρών.

Το εγκώμιο για τους μαχητές των Οχυρών

«Οι Έλληνες μαχητές αντιστάθηκαν σθεναρά αποκρούοντας και καθηλώνοντας τα τμήματα των Γερμανών ναζί εισβολέων. Τις κρίσιμες εκείνες ώρες το μοναδικής κατασκευής υλικό των οχυρών συνδυάσθηκε αρμονικά και υπέροχα από ανθεκτικό υλικό που είναι φτιαγμένη η Ελληνική ψυχή. Και έτσι το οχυρό του Ρούπελ έμεινε απόρθητο και αγέρωχο σαν την ψυχή των ανώνυμων και επώνυμων υπερασπιστών του. Εκείνων που έκαναν τον ίδιο τον Χίτλερ λίγες ημέρες αργότερα να εξυμνήσει την ανδρεία τους ομολογώντας ότι «η ιστορική δικαιοσύνη με υποχρεώνει να διαπιστώσω ότι από όλους τους αντιπάλους που αντιμετωπίσαμε ο Έλλην στρατιώτης πολέμησε με ύψιστο ηρωϊσμό και αυτοθυσία και εξ όλων των αντιπάλων που μας αντιμετώπισαν μόνο ο Έλλην στρατιώτης πολέμησε με παράτολμο θάρρος και ύψιστη περιφρόνηση προς τον θάνατο» σημείωσε ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Διαβάζοντας κανείς τις ιστορικές μαρτυρίες εκείνης της ηρωϊκής εποχής συγκινείται από την αγωνία και την έντονη επιθυμία που ένιωθαν οι υπερασπιστές τους να φανούν αντάξιοι των συναδέλφων τους που τους προηγούμενους μήνες είχαν ταπεινώσει και συντρίψει την Ιταλική υπεροψία στην Πϊνδο και στο Ύψωμα 731 και πράγματι στάθηκαν ισάξιοι και εφάμιλλοι αυτών προτάσσοντας το δικό τους «ΟΧΙ» στον Γερμανό εισβολέα».

Η ειδική αναφορά στον ήρωα Λοχία Ίτσιο

Ειδική αναφορά έκανε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στον ήρωα Λοχία Δημήτρη Ίτσιο, επικεφαλής του πολυβολείου Π8, «ο οποίος αν και είχε τη δυνατότητα να διαφύγει επέλεξε να παραμείνει στη θέση του και να πολεμήσει μέχρι τέλους. Ο ηρωϊκός λοχίας με τους δύο στρατιώτες που παρέμειναν μέχρι τέλους στο πλευρό του κατάφερε με την ανυπέρβλητη γενναιότητά του να προκαλέσει τρομακτική φθορά στους Γερμανούς αλλά και σοβαρή καθυστέρηση στα σχέδιά τους να προχωρήσουν προς Θεσσαλονίκη. Ο επικεφαλής Γερμανός αξιωματικός αφού τον συνεχάρη για την ανδρεία του κατά παράβαση των στρατιωτικών κανόνων έβγαλε το πιστόλι του και τον εκτέλεσε εν ψυχρώ διπράττοντας έτσι το πρώτο έγκλημα πολέμου σε ελληνικό έδαφος.

Από αυτήν την ηρωϊκή στόφα προερχόμαστε. Από ανθρώπους σαν τον Ίτσιο και σαν τον ταγματάρχη Δουράτσο, τον θρυλικό διοικητή του Ρούπελ, που αντέταξε στους Γερμανούς εκείνο το ιστορικό «τα οχυρά δεν παραδίδονται καταλαμβάνονται», ξεκαθαρίζοντάς τους ότι κάθε απόπειρα προσέγγισης του οχυρού θα συντριβεί».

Τα συγχαρητήρια στους διοργανωτές και στο Δήμαρχο Σιντικής

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έδωσε συγχαρητήρια στους διοργανωτές της εκδήλωσης και ιδιαίτερα στο δήμαρχο Σιντικής κ. Φώτιο Δομουχτσίδη λέγοντας ότι «τέτοιες εκδηλώσεις διαφυλάσσουν την ιστορική μνήμη συγκινούν και διδάσκουν όλους εμάς τους  νεωτέρους και σας ευχαριστούμε θερμά για αυτό. Η τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ στα ένδοξα και αιματοβαμμένα τούτα μέρη που πολέμησαν οι ήρωες πρόγονοί μας δοξάζοντας την Ελλάδα είναι πραγματικά μεγάλη. Η μνήμη τους δεν θα σβήσει ποτέ και εσείς συμβάλλετε τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση. Αιωνία η μνήμη όλων αυτών των μεγάλων Ελλήνων».

Τελευταία ενημέρωση: 
Κυρ. 15 Μάιος. 2022 - 23:20