Απόλυτα ικανοποιητικοί πλέον οι ρυθμοί των εργασιών στον Τύμβο Καστά-Νέα έργα ύψους 2 εκ. ευρώ στην Αμφίπολη

Οι εργασίες στον Τύμβο Καστά ανέκτησαν την ταχύτητα που απώλεσαν στην περίοδο της πανδημίας διαβεβαίωσε η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη από τις Σέρρες, σε δηλώσεις της μετά τα εγκαίνια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης “Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης”.
Δικαιολόγησε την ανησυχία του περιφερειάρχη κ. Απόστολου Τζιτζικώστα για την όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση των εργασιών, επιβεβαιώνοντας ότι οι ευθμοί είναι πλέον απόλυτα ικανοποιητικοί.
“Στον Τύμβο Καστά έχει γίνει ένα τεράστιο αφανές έργο, με την έννοια ότι ο Τύμβος ουσιαστικά άδειασε και στο εσωτερικό του έχουν μπει ειδικά συρματοκιβώτια με ελαφρά υλικά προκειμένου να αποφορτιστεί και να μη δημιουργείται πρόβλημα στο μνημείο όταν θα δέχεται και τους επισκέπτες”, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού.
Μέσα στο 2022 θα είναι εφικτή, όπως διαβεβαίωσε, η επίσκεψη του μνημείου από ειδικές ομάδες κοινού. Ωστόσο, ανέφερε ότι “έχουμε χρόνο μπροστά μας” για να καταστεί ο τύμβος επισκέψιμος για το ευρύ κοινό.
Σχετικά με την τοποθέητηση του Λέοντα της Αμφίπολης στην κορυφή του τύμβου, υπογράμμισε ότι έχει άποψη επί του θέματος, αλλά η σχετική απόφαση θα ληφθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που έχει και την αρμοδιότητα.
Η υπουργός Πολιτισμού τόνισε πως Αμφίπολη δεν είναι μόνο ο Τύμβος Καστά και γνωστοποίησε ότι  είναι θέμα ημερών η ένταξη δύο σημαντικών έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Το ένα είναι η ανάδειξη της ξύλινης γέφυρας, ένα μοναδικό μνημείο, μια γέφυρα που έχει σωθεί από τον 5ο αιώνα και περιγράφεται κι από τον Θουκυδίδη, με προϋπολογισμό 1,2 εκ. ευρώ. Το δεύτερο έργο είναι προϋπολογισμού 800.000 ευρώ και ενισχύει το πρόγραμμα των πολιτιστικών διαδρομών στην ακρόπολη και στο χώρο της παλαιοχριστιανικής βασιλικής.

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 18 Μάιος. 2022 - 10:12