Από τον Όμιλο Επιχειρήσεων Κωνσταντινίδη Υπερσύγχρονη μονάδα Παραγωγής και Επεξεργασίας Υγιεινών Τροφών

Μια υπερσύγχρονη μονάδα Παραγωγής και Επεξεργασίας Υγιεινών Τροφών δημιούργησε ο Ομιλος Επιχειρήσεων Κωνσταντινίδης, τρία χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης μας, στο δρόμο προς Νεοχώρι – Νέο Σκοπό.

Πρόκειται για την πρώτη μονάδα του είδους στην Ελλάδα, ενώ η πρωτοβουλία για την δημιουργία της ανήκει στον συμπολίτη πτυχιούχο Τεχνολόγο Γεωπόνο κ. Παντελή Χ. Κωνσταντινίδη, φυτωριούχο, ο οποίος διαβλέπει πως οι εναλλακτικές καλλιέργειες είναι το όχημα για την ανάπτυξη της Γεωργίας σε νέες βάσεις.

Η μονάδα Παραγωγής και Επεξεργασίας Υγιεινών Τροφών δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ΑΡΟΝΙΑ διότι, όπως επισημαίνεται «η ΑΡΟΝΙΑ είναι περισσότερο φάρμακο παρά φυτό». Κατά συνέπεια, οι προοπτικές ανάπτυξης αυτής της καλλιέργειας,  προδιαγράφονται εντυπωσιακές.

Στα σχέδια των εναλλακτικών καλλιεργειών και επεξεργασίας, ο Ομιλος Κωνσταντινίδη συμπεριλαμβάνει και τα φυτά: Κρανιά, Μύρτιλο, Σαμπούκο, Σμέουσα και Φραγκοστάφυλλα.

Η δημιουργία της εργοστασιακής μονάδας άρχισε με ίδια κεφάλαια τον Μάιο του 2015 και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον προσεχή Αύγουστο. Αρχικά θα απασχολούνται δέκα άτομα, με προοπτική ο αριθμός των εργαζομένων να αυξηθεί.

Ηδη ο Ομιλος Κωνσταντινίδη έχει παραδώσει τα φυτά σε συνεργάτες του αγρότες, ώστε μέσα στο καλοκαίρι να είναι έτοιμη η παραγωγή των καρπών.

Τα προϊόντα του Ομίλου Επιχειρήσεων Κωνσταντινίδη, με έμφαση, επαναλαμβάνουμε, την ΑΡΟΝΙΑ, θα διατίθενται στην αγορά της Ελλάδας, ενώ θα γίνονται και εξαγωγές.

Παραθέτουμε κατωτέρω χρήσιμες πληροφορίες για την ΑΡΟΝΙΑ, η οποία δίκαια χαρακτηρίζεται «δυναμίτης υγείας»:

Αρόνια η μελανόκαρπη το νέο “super food”. Ένα φρούτο με ισχυρά αντιοξειδωτικά που είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία μας και βοηθάει στην καταπολέμηση των ασθενειών.

Η Αρόνια είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος με ύψος 2.00 έως 3.00m. Ο καρπός της είναι μικρός, απαλός, μαύρος και πολύ εύγευστος. Η συγκομιδή του καρπού γίνεται Ιούλιο- Αύγουστο. Οι καρποί της Αρόνιας συγκομίζονται με τα χέρια ή με μηχανικά μέσα, χωρίς να παρατηρούνται ζημιές στους καρπούς τους.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΡΟΝΙΑΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ: Η Αρόνια μπορεί να ανεχθεί και να αναπτυχθεί σε θερμοκρασίες από -43οC μέχρι +40οc.

ΕΔΑΦΟΣ: Η Αρόνια μπορεί να καλλιεργηθεί σε διαφορετικά κλίματα όπως: ξηρά ή υγρά και να αναπτυχθεί σε εδάφη όπως: αμμώδη έως πηλώδη, όξινα, ουδέτερα, αργιλώδη και αλκαλικά.

ΝΕΡΟ: Η Αρόνια μπορεί να ποτίζεται είτε με εναέρια άρδευση είτε με στάγδην άρδευση.

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΦΥΤΕΥΣΕΩΣ: Στο στρέμμα φυτεύονται 200 φυτά. Φυτό με φυτό 1.50m και σειρά με σειρά 3m.

Χρήσεις-

Φαρμακευτικές

ιδιότητες

Η Αρόνια είναι πολύτιμη για τις φαρμακευτικές ιδιότητες. Τα εκχυλίσματα των φύλλων και των καρπών της Αρόνιας έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και θεραπεύουν  πολλές ασθένειες, ήτοι: 

-Ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση. Κλινικά αποδεδειγμένο, εξαιρετικό αποτέλεσμα για την καταπολέμηση της υπέρτασης 50ml χυμό 3 φορές την ημέρα

-Προλαμβάνει και αντιμετωπίζει μια σειρά από καρδαγγεικά νοσήματα.

-Ενισχύει τους συνδετικούς ιστούς.

-Μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες.

-Ο καρπός δεν περιέχει ΖΑΧΑΡΗ και είναι αποτελεσματικός εναντίον του ΔΙΑΒΗΤΗ.

-Επωφελής όσον αφορά την θεραπεία του καρκίνου.

-Ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις.

-Αυξάνει την ζωτικότητα του σώματος, υπερνικά νευρικές διαταραχές και την κόπωση.

-Γενική τονωτική επίδραση.

-Αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

-Διεγείρει την ανάπλαση των μυών και των ιστών, το σχηματισμό του αίματος και τον μεταβολισμό.

-Αντισηπτικές ιδιότητες: Ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση του ιού της γρίπης. Υψηλή περιεκτικότητα του ιωδίου ωφελεί την ανάπτυξη στα παιδιά. Ανακουφίζει από βρογχίτιδα.

-Επωφελής για τις εγκύους, παιδιά, διαβητικούς, αθλητές και για ασθενείς που υποβάλλονται σε πολύπλοκες αγωγές.

-Υποαλλεργικό αποτέλεσμα: Χρησιμοποιείται σε γαστρίτιδα, αιμορραγία, αναιμία, ρευματισμούς κτλ.

-Βοηθάει στην υγιή όραση.

-Ο καρπός της είναι πλούσιος σε πηκτίνη η οποία μας προστατεύει από την ραδιενέργεια..

Επίσης, ο καρπός της Αρόνιας χρησιμοποιείται για μαρμελάδα, λικέρ, κρασί, χυμό, πάστα, γλυκό του κουταλιού, ζελέ, καρπός νωπός και κατεψυγμένος και για την παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Η καλλιέργεια της Αρόνιας ενδείκνυται για την χώρα μας διότι οι κλιματικές και εδαφικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και το κόστος της φυτείας είναι χαμηλό. Αποτελεί μια νέα εναλλακτική καλλιέργεια για τους αγρότες και όχι μόνο που θα αυξήσει το εισόδημα τους.

Για πληροφορίες και διάθεση φυτών, απευθυνθείτε:

Φυτώρια Σερρών

Παντελής Κωνσταντινίδης

Τηλ:6947271174  23210-76489

e-mail: fytkon@otenet.gr

 

 

Ο κ. Παντελής Κωνσταντινίδης είναι σήμερα η τέταρτη γενιά της οικογένειάς του, στον τομέα της καλλιέργειας φυτών. Ο προπάππος του, Χαράλαμπος Κωνσταντινίδης, καταγόταν από την Προύσσα και ήρθε στην περιοχή μας πρόσφυγας το 1922, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Το έτος 1947 ανέλαβε την επιχείρηση των φυτωρίων, ο γιος του, Παντελής Κωνσταντινίδης. Την διηύθυνε μέχρι το 1976, οπότε απεβίωσε. Τον διαδέχθηκε ο γιος του, Χαράλαμπος Κωνσταντινίδης, ο οποίος ανέπτυξε ακόμη περισσότερο την επιχείρηση των φυτωρίων.

Πριν από 13 χρόνια, περίπου, την επιχείρηση ανέλαβε ο γιος του ανωτέρω, Παντελής Κωνσταντινίδης, ο οποίος σπούδασε γεωπονική και απέκτησε το απαραίτητο πτυχίο. Ατομο με φρέσκες ιδέες και πανεπιστημιακή μόρφωση, προχώρησε στην δημιουργία της πρώτης στην Ελλάδα υπερσύγχρονης μονάδας αξιοποίησης προϊόντων εναλλακτικών καλλιεργειών. 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 24 Φεβ. 2016 - 11:47