Αντιπροσωπεία του Λ.Ε.Σ. συμμετείχε στο 20ο πανελλήνιο συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων

Η πρόεδρος του ΛΕΣ κ. Στέλλα Ελευθεριάδου συνομιλεί με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο. Την συζήτηση παρακολουθεί και η κ. Ελένη Καμπούρηa

«Ελληνικότητα και Ρωμιοσύνη: Η μακρά διαμόρφωση της νεοελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας μέσα από τη σύγκρουση δύο οραμάτων», ήταν το θέμα του 20ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Λυκείου των Ελληνίδων, που έλαβε χώρα στην πόλη της Καλαμάτας από 15 έως 18 Σεπτεμβρίου και διοργανώθηκε από το εκεί τοπικό Λύκειο των Ελληνίδων.
Εισηγητές: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, καταξιωμένοι γνωστοί καθηγητές των Ανωτάτων Ιδρυμάτων της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού (ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πάντειο Πανεπιστήμιο, ΕΜΠ, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Alpen- Adrio Universitat της Αυστρίας), Συγγραφείς, Ιστορικοί, Ενδυματολόγοι.

lykeio_ellinidon_serron_sinedrio_2022.jpg


Μέσα από ένα ταξίδι στην ιστορίας μας, από τη Βυζαντινή αυτοκρατορία στην Τουρκοκρατία και την Ελληνική επανάσταση, τον ελληνικό διαφωτισμό και τις διακηρύξεις στο έργο του Αδαμάντιου Κοραή και Ρήγα Φεραίου, η συμβολή της Ελληνικής γλώσσας στη δημιουργία του Ελληνικού κράτους και του έθνους όπως τονίσθηκε τόσο από τον κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη, Ομότιμο Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο αναδεικνύουν την ιστορική συνέχεια του έθνους.
«Εξελληνισμός του χριστιανισμού και εκχριστιανισμός του Ελληνισμού» που αναπτύχθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο έδωσε όλες τις απαντήσεις στη σχέση του Αρχαίου κόσμου και του Χριστιανισμού που εκφράζονται με μία λέξη του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού.
Τέλος, η κ. Κατερίνα Δασκαλάκη, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας, Ειδ. Γραμματέας του Κεντρικού Λυκείου, κλείνοντας τον κύκλο των εισηγήσεων και αναφερόμενη στην νεοελληνική αυτοσυνείδηση και το Λύκειο των Ελληνίδων και αναφερόμενη στην ιδρύτρια του Λυκείου των Ελληνίδων Καλλιρόη Παρρέν αναρωτήθηκε πόσο ισχυρό παραμένει σήμερα το όραμά της.

lykeio_ellinidon_serron_sinedrio_2022_2.jpg


Οι εργασίες του Συνεδρίου έκλεισαν με μία επετειακή χορευτική παράσταση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή με τη χορευτική ομάδα και τη χορωδία του Λ.Ε.Κ., στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας και Θέμα: «Εξ Ανατολών το Φως».
Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν μέλη των Δ.Σ. του συνόλου των Παραρτημάτων του Λυκείου στο εσωτερικό καθώς και μέλη από τα γραφεία του εξωτερικού: Σίδνεϋ, Βρυξέλλες, Μόναχο, Τσεχία, Κίεβο και τα μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου Σερρών: Στέλλα Ελευθεριάδου, Ντίνα Φιδάνη, Ελένη Βεράνη, Ελένη Καμπούρη, Αγγέλα Δορκοφύκη, Χρύσα Μπακάλη, Ελένη Πασχάλη, Μαρία Φλωρίδου.
Να σημειώσουμε ότι σε όλους τους εισηγητές και στο πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, επιδόθηκε το βιβλίο του Σερραίου Ιστορικού Ευάγγελου Στράτη «Εμμανουήλ Παπάς – Ο Σερραίος Αρχιστράτηγος των Μακεδονικών Δυνάμεων κατά τον Ιερό Αγώνα του 1821».
Τις συζητήσεις συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Βίκυ Φλέσσα.

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 20 Σεπ. 2022 - 14:04