ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΑΙΡΕΣΕΙΣ»

Αντιαιρετική ημερίδα διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2019, στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως που βρίσκεται στο ισόγειο του Επισκοπικού Μεγάρου. Σκοπός της ήταν η διάδοση της αλήθειας της πίστεώς μας και οι τρόποι αντιμετώπισης των διαφόρων αιρέσεων. Ομιλητές ήταν ο   Πρωτοπρεσβύτερος  Βασίλειος Γεωργόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. και συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «ο προσηλυτισμός και οι συνήθεις μεθοδεύσεις του»,  ο  Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Ζαφείρης, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, ο οποίος μίλησε για τους «Μάρτυρες του Ιεχωβά μέσα από τα έντυπά τους»  και ο έγκριτος δικηγόρος κ. Ιωάννης Ευστρατιάδης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «η νομική αντιμετώπιση των αιρέσεων».  
Στην πρώτη εισήγηση ο π. Βασίλειος ανέλυσε  τις μεθοδεύσεις που χρησιμοποιούν οι αιρετικοί για να παραποιήσουν την αλήθεια. Όπως είπε χαρακτηριστικά, χρησιμοποιούν ακόμη και ιστορικά στοιχεία προκειμένου να στηρίξουν τα επιχειρήματά τους. Παρουσίασε διάφορες προσηλυτιστικές μεθόδους  και τελείωσε την ομιλία του με τον Χρυσοστομικό λόγο, που παραμένει πάντα διαχρονικός και επίκαιρος, λέγοντας ότι οι αιρετικοί που θα μας χτυπήσουν την πόρτα ακολουθούν πάντα την ίδια μέθοδο, που είναι η υποκρισία. 
   Ο π. Σεραφείμ κατά την διάρκεια της δεύτερης εισήγησης ανέλυσε τις πλάνες των μαρτύρων του Ιεχωβά, όπως ο νηπιοβαπτισμός,  τον οποίο κατηγορούν ενώ και οι ίδιοι βαπτίζουν μικρά παιδιά, η  θέση τους να μην πιάνουν όπλο καθώς και η   αποστροφή τους στις εικόνες και στον σταυρό του Κυρίου, τις οποίες ανέτρεψε μέσα από τα ίδια τους τα κείμενα παραθέτοντας αδιάψευστα στοιχεία. 
Τελευταία ομιλία ήταν του έγκριτου δικηγόρου κ. Ευστρατιάδη ο οποίος επεσήμανε ότι «εκτός από τα πνευματικά όπλα υπάρχουν και τα νομικά μέσα του κράτους, που δεν πρέπει να τα σνομπάρουμε, αλλά να τα χρησιμοποιούμε με διάκριση και φώτιση Θεού, όπου χρειάζεται. Οι χριστιανοί κάνουν σπάνια την χρήση των νομικών μέσων» συμπλήρωσε, «όμως οι αιρετικές ομάδες εκμεταλλεύονται κάθε νομική  διάταξη που θα μπορούσε να τους βοηθήσει στο έργο τους».  
Εξήγησε στη συνέχεια με παραδείγματα  τι ακριβώς είναι  προσηλυτισμός, καθώς και τους κινδύνους που διατρέχουν οι χριστιανοί από τον αντιρατσιστικό νόμο. 
Αθέμιτη μορφή προσηλυτισμού όπως είπε είναι «η  παρουσίαση μιας θρησκείας ως φιλανθρωπικής λέσχης όπως συμβαίνει με τις στοές, η εισαγωγή σε λατρευτικές πράξεις με τον μανδύα της γυμναστικής όπως συμβαίνει με την γιόγκα, καθώς και οι  παραπλανητικοί τίτλοι που χρησιμοποιούν». Ακριβώς όπως κάνουν  οι μάρτυρες του Ιεχωβά, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται χριστιανοί, γι αυτό και για πρώτη φορά στα χρονικά της Ελλάδας  έγινε από τον Εισαγγελέα Σερρών στις 3 Σεπτεμβρίου του 2001  η μοναδική γνωμοδότηση,  που αναφέρει ότι οι μάρτυρες του Ιεχωβά  παρανόμως αποκαλούνται χριστιανοί, αφού δεν πιστεύουν στην θεότητα του Χριστού.
Αναφέρθηκε επίσης, στον προσηλυτισμό που διενεργήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας στο μάθημα των Θρησκευτικών στα νέα προγράμματα,  τα οποία συνεχίζουν να διδάσκονται παρά τις δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας  το 2018 και τις νέες αποφάσεις και πάλι της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2019.  
«Η Ολομέλεια έκρινε ως προσηλυτισμό  ιδιαιτέρως σοβαρό,  την διδασκαλία του νέου τύπου θρησκευτικών που αναμιγνύουν την ορθόδοξη πίστη με τις άλλες θρησκείες εισάγοντας στα βαπτισμένα ορθόδοξα παιδιά σε ένα συγκριτικό τρόπο σκέψης και δημιουργούν σύγχυση στην θρησκευτική τους συνείδηση. Το Υπουργείο Παιδείας» συμπλήρωσε «και όλοι οι εκπαιδευτικοί οφείλουν άμεση συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας».  Τελειώνοντας έκανε λόγο για την αναθεώρηση του Συντάγματος το οποίο όπως τόνισε με έμφαση «πρέπει να το φυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού στα θέματα της ορθοδόξου πίστεως και της οικογένειας.»  
  Στο τέλος της ημερίδας τον λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο οποίος αφού προηγουμένως ευχαρίστησε τους ομιλητές συμπλήρωσε ότι το ορθόδοξο ήθος μας διδάσκει διαχρονικά  να αγαπούμε τον άνθρωπο και να μαχώμεθα την αμαρτία. 
«Εκείνοι  που έπεσαν θύματα του αρχικάκου όφεως», «ως πρόσωπα είναι σεβαστά και αξίζουν της αγάπης, της στοργής και της προσευχής μας, αλλά ο αγώνας μας θα είναι ανυποχώρητος στις πλανεμένες διδασκαλίες. Ολοι μας κυρίως με την ζωή μας να δίνουμε την μαρτυρία Ιησού Χριστού διότι ο βίος μας είναι ο πιο διδακτικός και πιο αξιόπιστος απέναντι στους αιρετικούς», τόνισε ο Ποιμενάρχης μας. 
Στο τέλος της ημερίδας έγινε υπενθύμιση ότι άρχισαν τα μαθήματα από το αντιαιρετικό γραφείο της Μητροπόλεως Σερρών, τα οποία γίνονται κάθε Δευτέρα στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σερρών (Παναγίτσα).  
ΣΤΕΛΛΑ ΧΑΤΖΗ-ΛΕΚΚΟΥ

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 21 Νοε. 2019 - 13:29