Ανάδειξη του ιστορικού ιστού των Σερρών μέσα από μνημεία και φωτογραφίες

«’’ΣΙΡΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΣ, ΣΙΡΟΖ, ΣΕΡΡΕΣ’’. Ανάδειξη του ιστορικού ιστού της πόλης μέσα από μνημεία και φωτογραφίες», ήταν το θέμα εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας, με ομιλήτρια την Δρ. Αρχαιολογίας κ. Μελπομένη Περδικοπούλου.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Σερρών και η Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.). Πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα της πρώην Κ.Ε.Δ.Η.Σ. (ΔΕΠΚΑ), το βράδυ του Σαββάτου 9 Μαρτίου.
Συντόνιζε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΜΕΙΣ κ. Ελισάβετ Μωυσιάδου, η οποία ανέγνωσε και το βιογραφικό της κ. Μελπ. Περδικοπούλου.

emeis_ekdilosi_2024.jpg
 

Χαιρετισμό απηύθυναν, κατά σειρά, ο Πρόεδρος της ΕΜΕΙΣ κ. Δημήτριος Δημούδης και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Σερρών κ. Χρυσάνθη Παλάζη.
Ο πρώτος, στο χαιρετισμό του είπε τα εξής:
«Αξιότιμοι εκπρόσωποι του Δήμου Σερρών, αγαπητά μέλη, κυρίες και κύριοι.
Με χαρά αποφασίσαμε τη συνδιοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου μας και ομιλήτρια την αρχαιολόγο Δρ. Μελπομένη Περδικοπούλου με θέμα την ανάδειξη του ιστορικού ιστού της πόλης μας, μέσα από τα μνημεία της και φωτογραφίες.
Η πόλη μας κτισμένη σε μια νευραλγική και στρατηγική θέση, ήλεγχε τη σημαντική πεδιάδα του Στρυμόνα και αποτελούσε το φυσικό ανάχωμα για κάθε επίδοξο εισβολέα στην Ανατολική Μακεδονία.
Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με ιστορία συνεχούς κατοίκησης περίπου 3000 χρόνων, γνώρισε πολλούς κατακτητές. Έζησε χρόνια ειρηνικά και γόνιμα, αλλά και εποχές βίαιες και ταραχώδεις. Περάσανε διάφοροι κατακτητές που άφησαν ο καθένας το αποτύπωμά του επάνω της, θετικό ή αρνητικό.
Ένας από τους σκοπούς του συλλόγου μας είναι να γνωρίσουν οι συμπατριώτες μας, την ιστορία του τόπου μας, να αγαπήσουν τα μνημεία και τις παραδόσεις που τα συνοδεύουν και να συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια όλων μας, για την διάσωση, συντήρηση και ανάδειξή των.
Σήμερα, η ομιλήτρια μας, θα προσπαθήσει να κάνει μια αναδρομή στο ιστορικό παρελθόν της πόλης μας, μέσα από τα μνημεία και τις παραδόσεις που τα συνοδεύουν και την διαμορφώνουν.

emeis_ekdilosi_2024_3.jpg


Ευχαριστούμε την Δρ. Μελπομένη Περδικοπούλου που μελέτησε τα μνημεία της πόλης μας, αλλά και για την άμεση ανταπόκριση της, στην πρόσκληση μας για τη σημερινή παρουσίαση.
Ευχαριστούμε την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Χρυσάνθη Παλάζη για την αποδοχή της πρότασης μας για συνδιοργάνωση και το προσωπικό της πρώην Κ.Ε.ΔΗ.Σ. για την πρόθυμη και παραγωγική συνεργασία».
Η Αντιδήμαρχος κ. Χρυσ. Παλάζη, στη σύντομη ομιλία της ανέφερε πως η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Σερρών αποδέχθηκε με χαρά την πρόταση της ΕΜΕΙΣ για την συνδιοργάνωση της εκδήλωσης. Καθήκον των τοπικών παραγόντων, τόνισε η κ. Παλάζη, είναι να βρίσκουν τρόπους ανάδειξης και προβολής της τοπικής ιστορίας. Στα πλαίσια αυτά εντάξαμε και την αποψινή ομιλία της Δρος Αρχαιολογίας κ. Μελπομένης Περδικοπούλου.
Η κεντρική ομιλήτρια, αρχικά ευχαρίστησε το Δ.Σ. της ΕΜΕΙΣ για την τιμητική πρόσκληση. Επίσης, ευχαρίστησε και το πολυπληθές και εκλεκτό ακροατήριο για την παρουσία του. Στη συνέχεια μίλησε για την αρχική δημιουργία της πόλης μας τριγύρω από λόφο της ακρόπολης, τονίζοντας ότι λόγω της επίζηλης γεωγραφικής θέσεως της η ανάπτυξη της ήταν ραγδαία, ενώ γνώρισε πολλές επιδρομές άλλων λαών.

emeis_ekdilosi_2024_2.jpg


Η κ. Περδικοπούλου ανέφερε ότι τα Σέρρας είχαν γνωρίσει τόσο μεγάλη ανάπτυξη, ώστε κατά την μακραίωνη Βυζαντινή περίοδο είχε συμπεριληφθεί στις σπουδαίες πόλεις του Βυζαντίου.
Η ομιλήτρια περιέγραψε την πορεία των Σερρών από την αρχαιότητα, την ρωμαϊκή και την βυζαντινή περίοδο, την κατάκτηση της από τους Οθωμανούς, αλλά και τις αλλεπάλληλες προσπάθειες των Σλάβων να την κατακτήσουν και τις ανεπιτυχείς ενέργειες να εγκατασταθούν μόνιμα στην περιοχή μας.
Με προβολή από βίντεο γουόλ, η κ. Περδικοπούλου παρουσίασε γραφικά σχέδια και χάρτες της πόλης μας, τα Βυζαντινά και τα οθωμανικά μνημεία της, αναφέροντας ότι από το μεγάλο σύνολο που διέθετε η πόλη, ελάχιστα απόμειναν μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικά, μεταξύ των άλλων, ανέφερε την παλαιά Μητρόπολη των Αγίων Θεοδώρων, το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου της ακρόπολης, τον Άγιο Γεώργιο τον Κρυονερίτη, το Προδρομούδι κλπ.

emeis_ekdilosi_2024_1.jpg


Επίσης, μίλησε για την πλούσια οικονομική ζωή των Σερρών, το Κάστρο και τις πολλαπλές σειρές αμυντικών τειχών που το περιέβαλαν. Ακόμη, αναφέρθηκε στις κατ` επανάληψη πυρκαγιές που έπληξαν την πόλη, όπως αυτή του 19ου αιώνα, που αφάνισε σχεδόν το σύνολο των κτισμάτων, ανάμεσα τους και πολλές Εκκλησίες.
Ήταν μια ιστορικού περιεχομένου ομιλία, την οποία παρακολούθησε το πυκνό ακροατήριο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Την εκδήλωση έκλεισε από την πλευρά της ΕΜΕΙΣ, η κ. Ελισάβετ Μωϋσιάδου, η οποία ευχαρίστησε την ομιλήτρια για την παρουσίαση πολύτιμων ιστορικών στοιχείων για την πόλη των Σερρών.

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 13 Μαρ. 2024 - 09:44