Άκυρη η χθεσινή εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη από το Δ.Σ. Σερρών

Ανατροπή σημειώθηκε στην χθεσινή εκλογή συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης από το δημοτικό συμβούλιο Σερρών στην χθεσινή του συνεδρίαση, καθώς με ανάρτησή της η δήμαρχος Βαρβάρα Μητλιάγκα γνωστοποίησε, με ανάρτησή της, ότι απαιτούνταν πλειοψηφία 2/3 επί του συνόλου και όχι επί των παρόντων και κατά συνέπεια ακυρώνεται η όλη διαδικασία.

Η δήμαρχος Σερρών με ανάρτησή της αργά χθες το βράδυ αναγνώρισε τη «λάθος ερμηνεία» και ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη αναφέροντας:

«Ζητώ προσωπικά συγγνώμη για τη λάθος ερμηνεία και την ανακοίνωση εκλογής στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο».

Διασαφηνίζει, επίσης, ότι στις προθέσεις της δημοτικής αρχής είναι να λειτουργήσει επιτέλους ο θεσμός στο Δήμο Σερρών.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

« Περί της εκλογής συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης»

Κατόπιν προσεκτικής ανάγνωσης των σχετικών διατάξεων περί της εκλογής συμπαραστάτη του Δημότη και της επιχείρησης και των επικαιροποιημένων τροποποιήσεων και σχετικών εγκυκλίων, δηλώνω με ευθύτητα ότι δεν επετεύχθη εν τέλει εκλογή « Συμπαραστάτη του Δημότη και της επιχείρησης» στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 6ης Μαρτίου 2024. Ο σχετικός νόμος απαιτεί ο υποψήφιος να εγκριθεί από τα 2/3 επί του συνόλου των δημοτικών συμβούλων και όχι από  τα 2/3 επί των παρόντων όπως λαθεμένα ερμηνεύτηκε η διάταξη. Ζητώ προσωπικά συγγνώμη για τη λάθος ερμηνεία και την ανακοίνωση εκλογής στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο. Η ψηφοφορία θα επαναληφθεί σε επόμενη  συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπως προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις. Δική μας πρόσθεση παραμένει η ευχή να λειτουργήσει επιτέλους ο θεσμός στο Δήμο Σερρών, προς όφελος των συνδημοτών μας.

Βαρβάρα Μητλιάγκα

Δήμαρχος Σερρών

Η ΠΡΟΗΓΗΘΕΙΣΑ ΕΚΛΟΓΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Τρεις ήταν οι υποψηφιότητες για την εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης που κατατέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Σερρών. Συγκεκριμένα ήταν οι Ευαγγελία Λύκου, Δημήτρης Μελίτος και Βασίλης Χατζημιχαηλίδης.

Να τονισθεί, επίσης, πως και οι τρεις είχαν άμεση εμπλοκή στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, η κ. Λύκου ήταν υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό του Απ. Τζιτζικώστα, ο κ. Μελίτος ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αμφίπολης με τον συνδυασμό του Κ. Μελίτου, ενώ ο κ. Χατζημιχαηλίδης ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Σερρών με τον συνδυασμό του Αλ. Χρυσάφη.

Στη διαδικασία παρόντες ήταν 29 δημοτικοί σύμβουλοι και με βάση την ερμηνεία που είχε δοθεί στις ισχύουσες διατάξεις, απαιτούνταν 19 ψήφοι σε έναν εκ των υποψηφίων, προκειμένου να είναι έγκυρη.

Ο κ. Βασίλης Χατζημιχαηλίδης εκλέχθηκε Συμπαραστάτης του Δημότη, με τα αποτελέσματα αναλυτικά να έχουν ως εξής (με αλφαβητική σειρά):
• Ευαγγελία Λύκου: 2 ψήφοι
• Δημήτρης Μελίτος: 4 ψήφοι
• Βασίλης Χατζημιχαηλίδης: 21 ψήφοι
• Λευκά: 2 ψήφοι

Η δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης Σερρών» Ελένη Τούσκα ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη διαδικασία, κάνοντας λόγο για θεσμό που ουσιαστικά έχει ως στόχο τον έλεγχο της εφαρμογής των αντιλαϊκών νόμων και πως «η θέση δεν αφορά στα συμφέροντα των δημοτών, αλλά ‘ρίχνει στάχτη στα μάτια’ στο… όνομα της δήθεν ανεξαρτησίας ‘παίζοντας’ πολιτικά ‘παιχνίδια’».

Έντονη αντίδραση του Παν. Καρίπογλου

Δύο ενδιαφέρουσες αναρτήσεις έκανε τις τελευταίες ώρες, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών Παναγιώτης Καρίπογλου, δίνοντας το «στίγμα» της συνέχειας του συγκεκριμένου θέματος.

Συγκεκριμένα,  ο κ. Καρίπογλου σε ανάρτησή του ανέφερε:
«Ο θεσμός του συμπαράστατη του δημότη απαντά στην ανάγκη ύπαρξης ενός ανεξάρτητου διοικητικού φορέα, ο οποίος με επιστημονική επάρκεια και πολιτική ουδετερότητα θα ελέγχει, θα μεταφέρει και θα επισημαίνει τις ολιγωρίες της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής και θα προτείνει βελτιωτικά μέτρα, καταπολεμώντας βολικές πρακτικές, που συντηρούν χρόνιες παθογένειες στην αυτοδιοίκηση.
Ο θεσμός αυτός, που έχει ιστορία στην Ευρώπη, πρέπει να τύχει του σεβασμού και της προσοχής, που ο Νόμος εύλογα απαιτεί, από τα δημοτικά συμβούλια.
Το επιλέγεν πρόσωπο πρέπει να διασφαλίζει εχέγγυα αμεροληψίας, ουδετερότητας και καθολικής αποδοχής.
Αυτό δεν επιτυγχάνεται εφόσον προτείνεται άτομο που έχει αναμιχθεί στις δημοτικές εκλογές, πολύ δε περισσότερο άτομο που έχει κώλυμα να εκλεγεί.
Η επιλογή του προσώπου του Συμπαραστάτη δεν μπορεί να αποτελεί προϊόν συμβιβασμών, άνωθεν εντολών και πολιτικού παρασκηνίου.
Η καταλληλότητα του υποψηφίου οφειλει να είναι αποτέλεσμα σοβαρης και αντικειμενικής κρίσης, χωρίς κανένα παραταξιακό ή κομματικό στεγανό.
Σε κάθε περίπτωση ο Δικηγορικός Σύλλογος Σερρών, θεσμικά, θα τοποθετηθεί.
ΥΓ Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι με προσόντα σ αυτόν τον τόπο που δεν έχουν ούτε «μπάρμπα στην Κορωνη», ούτε και προσπαθούν συνεχώς και κατ επάγγελμα να έρπουν στα κανάλια της εξουσίας».

Χθες το απόγευμα, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών επανήλθε στο θέμα και σε σχετική ανάρτησή του ανέφερε:
«Το εύλογο ερώτημα που γεννάται, εν προκειμένω, είναι αν υπάρχει η βούληση από πλευράς δημοτικής αρχής να εκλέξει έναν ανεξάρτητο διοικητικό φορέα, ο οποίος με επιστημονική επάρκεια και πολιτική ουδετερότητα θα ελέγχει, θα μεταφέρει και θα επισημαίνει τις ολιγωρίες της Αρχής και θα προτείνει βελτιωτικά μέτρα, τορπιλίζοντας βολικές πρακτικές, που συντηρούν χρόνιες παθογένειες στην αυτοδιοίκηση.
Συντρέχουν τα εχέγγυα της ανεξαρτησίας και της ουδετερότητας σε εκλεγμένο αναπληρωματικό δημοτικό σύμβουλο;
Προσωπικά αμφιβάλλω.
Το να λειτουργήσουμε ενα θεσμό για να δημιουργήσουμε μια θέση ακόμη, χωρίς να ερευνούμε τα αντικειμενικά προσόντα που ο ίδιος ο Νόμος θέτει, αποτελεί πολιτικό λάθος.
Ζητώ συγγνώμη πραγματικά αν γίνομαι κακός, αλλά η Διοίκηση δεν μπορεί να καταστεί διευθέτηση εξυπηρετήσεων.
Για άλλα πράγματα παλέψαμε».

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 07 Μαρ. 2024 - 06:08