Επαφές του Θεόφ. Λεονταρίδη για τα Ειρηνοδικεία Σιδηροκάστρου, Ροδολίβους και Νιγρίτας

Σειρά επαφών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ο Σερραίος βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, προκειμένου να διασφαλισθεί η συνέχιση της λειτουργίας των Ειρηνοδικείων Σιδηροκάστρου, Ροδολίβους και Νιγρίτας. Ο κ. Λεονταρίδης συναντήθηκε με τον υπουργό κ. Γ. Φλωρίδη και τον υφυπουργό κ. Γ. Μπουγά και ζήτησε την αναβάθμιση των τριών ειρηνοδικείων στο νέο δικαστικό χάρτη της χώρας.  

Ο βουλευτής υπογράμμισε την ιδιαιτερότητα του Ν. Σερρών που έχει χαρακτηριστεί  παραμεθόριος στο σύνολο του και σε συνδυασμό με τη δυνατότητα που προσφέρει ο νέος νόμος για την αναβάθμιση των Ειρηνοδικείων σε Πρωτοδικεία και διατήρησή τους  στις παραμεθόριες περιοχές, προτείνει να διατηρηθούν αλλά και να αναβαθμιστούν τα δικαστήρια στις τρεις συγκεκριμένες περιοχές του νομού Σερρών.

Σε δήλωσή του κ. Λεονταρίδης αναφέρει:

«Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσα , στην πρόθεση που υπάρχει εκ μέρους των Δήμων, να συνδράμει μαζί με την υποστήριξη της Πολιτείας στην διασφάλιση και τον  εκσυγχρονισμό , των κτιριακών εγκαταστάσεων , για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία τους με τη  νέα τους μορφή .

Για το Ειρηνοδικείο Ροδολίβος τόνισα ιδιαίτερα πως :

·        Στην περιφέρεια του υπάγονται 35 πέντε δημοτικά και τοπικά διαμερίσματα . Η χιλιομετρική απόσταση από Ροδολίβος προς την έδρα του Πρωτοδικείου Σερρών και των υπόλοιπων Δημοτικών Διαμερισμάτων και Τοπικών Κοινοτήτων ξεπερνάει τα 55 χλμ.

·        Το κτήριο που στεγάζεται το Ειρηνοδικείο έκτασης 250 τμ με όλους τους απαιτούμενους χώρους και με διαμόρφωση που επιτρέπει την πρόσβαση σε όλους τους πολίτες ( ΑΜΕΑ ) ανήκει ιδιοκτησιακά στο ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ .

·        Στην έδρα του Ειρηνοδικείου λειτουργούν Συμβολαιογραφεία , δικηγορικά γραφεία , Αστυνομικό Τμήμα .

Για το Ειρηνοδικείο Νιγρίτας  τόνισα ιδιαίτερα πως :

·        Η Νιγρίτα αποτελεί πρωτεύουσα και διοικητικό κέντρο του διευρυμένου Δήμου Βισαλτίας.

·        Η διοικητική αρμοδιότητα του Ειρηνοδικείου Νιγρίτας ξεκινά από τον ιστορικό-μαρτυρικό οικισμό των Νέων Κερδυλλίων και φτάνει μέχρι το Στρυμονικό και το Καλόκαστρο του Δήμου Ηράκλειας, εξυπηρετώντας έτσι τους πολίτες απομακρυσμένων περιοχών. Ο συνολικός αριθμός των δημοτικών ενοτήτων φτάνει τις 35.

·        Στα διοικητικά όρια της πόλης της Νιγρίτας φιλοξενείται Κατάστημα Κράτησης. Ο ρόλος του Πταισματοδικείου Νιγρίτας είναι πολύ σημαντικός καθώς εξυπηρετεί τις ανάγκες προανάκρισης κρατουμένων συνδράμοντας με τη διάθεση γραμματέα ο οποίος μεταβαίνει στο σωφρονιστικό κατάστημα συνοδεύοντας τον Πταισματοδίκη Υπηρεσίας και λαμβάνει καταθέσεις.

·        Το Ειρηνοδικείο-Πταισματοδικείο Νιγρίτας στεγάζεται σε όροφο πολυκατοικίας η οποία έχει δύο εισόδους και είναι θέμα μιας μικρής παρέμβασης(διάνοιξη πόρτας σε απλό τοίχο) να αποκτήσει  πρόσβαση στο ασανσέρ της άλλης εισόδου. Επίσης υπάρχει ήδη πρόθεση της νέας δημοτικής αρχής διάθεσης νέου χώρου (στο πρώην ξενοδοχείο ΓΕΡΑΚΙΝΑ) ο οποίος πληροί όλες τις νόμιμες προδιαγραφές αλλά και στη περίπτωση παραμονής με τροποποίηση στον υπάρχοντα χώρο ο Δήμος προτίθεται να αναλάβει τα έξοδα του μισθώματος καθώς και του κόστους των απαιτούμενων τεχνικών εργασιών.

·        Στην έδρα του Ειρηνοδικείου λειτουργούν Συμβολαιογραφεία , δικηγορικά γραφεία , Αστυνομικό Τμήμα .

 Για το Ειρηνοδικείο Σιντικής   τόνισα ιδιαίτερα πως :

·        Το Ειρηνοδικείο Σιντικής βρίσκεται σε απόσταση περίπου 18 χιλιομέτρων από το συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα και 27 χιλιομέτρων από την πόλη των Σερρών. Η τελευταία κοινότητα αρμοδιότητας του Ειρηνοδικείου Σιντικής απέχει 70 χιλιόμετρα από την πόλη των Σερρών.

·        Το 2013 συγχωνεύτηκε με το Ειρηνοδικείο Ποροίων και το Ειρηνοδικείο Ηράκλειας με αποτέλεσμα σήμερα να εξυπηρετεί όλο το βόρειο Ν. Σερρών και περίπου 50.000 κατοίκους και συνολικά 52 τοπικές κοινότητες ,

·        Στεγάζεται σε ιδιόκτητο καλοδιατηρημένο κτίριο ιδιοκτησίας του ΤΑΧΔΙΚ και συμπληρωματικό οίκημα του το οποίο δημιουργήθηκε για οικία Ειρηνοδίκη , σκοπός για τον οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ μέχρι σήμερα . Το κτίριο αυτό λειτουργεί ως αρχείο των τριών συγχωνευμένων Ειρηνοδικείων και περιλαμβάνει αποφάσεις από το 1942 έτος ιδρύσεως του Ειρηνοδικείου Σιντικής.

·        Διεξάγονται δύο πολιτικές έδρες μηνιαίως και απασχολεί τρεις Δικαστικούς υπαλλήλους και αναμένεται η εμφάνιση δύο επιπλέον από τον πρόσφατο διαγωνισμό Δικαστικών υπαλλήλων, οι θέσεις των οποίων έχουν ήδη δεσμευτεί από το Υπουργείο, γεγονός που καταδεικνύει το αυξημένο αντικείμενο της υπηρεσίας, το οποίο έγινε αντιληπτό από τα στατιστικά του, προκειμένου να προχωρήσει το Υπουργείο στην πρόσληψη του επιπλέον προσωπικού.

·        Στην έδρα του Ειρηνοδικείου λειτουργούν Συμβολαιογραφεία , δικηγορικά γραφεία , Αστυνομικό Τμήμα».

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 14 Φεβ. 2024 - 09:45