Με λαμπρότητα εορτάστηκε στα Σέρρας η μνήμη της μεγαλομάρτυρος Αγ. Μαρίνης

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα, αλλά και θρησκευτική ευλάβεια πανηγύρισε ο Ιερός Ναός των Αγίων Μαρίνης και Αντωνίου Σερρών, την εορτή της Αγίας Μαρίνης, το διήμερο 16 και 17 Ιουλίου.
Κατά την διάρκεια των εορταστικών ακολουθιών πλήθη κόσμου προσήλθαν στον Ιερό Ναό για να προσκυνήσουν το άφθαρτο δεξί χέρι της Αγίας Μαρίνης, το οποίο αποτελεί ιερό θησαύρισμα του Ναού αλλά και ολόκληρης της  ενορίας. Στον ιστορικό Ναό οι ιερές ακολουθίες άρχισαν το απόγευμα της Κυριακής με τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Θεολόγος, παρουσία μέρους του Ιερού Κλήρου της πόλεως και πυκνού χριστεπώνυμου πλήθους.
Μετά το πέρας  του πανηγυρικού Εσπερινού, το κήρυγμα έκανε ο αρχιμανδρίτης π. Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος, που υπηρετεί στον Ιερό  Ναό Αγίας Σοφίας Ψυχικού Αττικής και πνευματικό παιδί του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου,  ο οποίος αφού αναφέρθηκε στον βίο της Αγίας Μαρίνης και στην σημαντική παρουσία των μαρτύρων στη ζωή μας, μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγο και τα κοινά στοιχεία που έχει με τον αείμνηστο Χριστόδουλο.
«Για μάς ο Χριστόδουλος είναι ζωντανός μέσα στις ψυχές και στην καρδία μας, σεβασμιώτατε» τόνισε στο κήρυγμά του «και δεν είναι υπερβολή, να το πω, αλλά  στο πρόσωπο σας απολαμβάνουμε εκείνου την χάρη,  την δύναμη, την ορμή, την πνευματική  αναγέννηση και την  αφοσίωση στην εκκλησία. Επιτρέψτε μου να  το καταθέσω ενώπιον της τοπικής εκκλησίας της οποίας ποιμαίνετε, ότι είστε ο διάδοχος εκείνου (Χριστοδούλου), και εις τον λόγο, και εις την πίστην, και εις την αγάπην, και εις την ποιμαντική δραστηριότητα αλλά πάνω από όλα είστε ο πατέρας με την αγάπη και την στοργή του». Αναφερόμενος στη σημερινή εποχή και τους νεοέλληνες είπε:
 «Όλοι οι Έλληνες στην καρδιά μας αλλά στο σώμα μας κυρίως, κυλά το σώμα και το αίμα του Κυρίου. Αυτό το αίμα που έδωσε η μεγαλομάρτυς Μαρίνα, κυλάει μέσα μας, αυτό το αθάνατο αίμα της ζωής, που δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει, και βρίσκεται μέσα εις το σώμα μας και την ψυχή μας. Κάποιοι λέγουν, πως λίγοι είναι αυτοί σήμερα που  έρχονται στην εκκλησία και μετέχουν των θείων μυστηρίων. Αλλά ακόμη  και έτσι αν είναι, μέσα στο dna του,  ο ορθόδοξος έλληνας έχει το σώμα και το αίμα του Χριστού, είναι μέλος του Χριστού».
Μετά το τέλος του κηρύγματος ο Σεβασμιώτατος κ. Θεολόγος πήρε τον λόγο και απάντησε στον π. Ιωαννίκιο, λέγοντάς του ότι  «υπερέβαλε» στα σημεία που αφορούσαν το πρόσωπό του, «επειδή είναι γνήσιος αδελφός και καλός φίλος και γιατί έτσι συμβαίνει όταν αγαπούμε κάποιον». Ανέφερε δε το παραμύθι με την κουκουβάγια, η οποία έβλεπε μόνο το δικό της παιδί για το πιο όμορφο. «Μακάρι να ήταν όλα όσα είπε αληθινά, αλλά θέλω να σας πω ότι αγωνίζομαι καθημερινά να γίνουν αληθινά και για την δική μου ψυχή και για την δική σας σωτηρία», συμπλήρωσε.

Ανήμερα της εορτής της Αγίας Μαρίνης τελέστηκε ο όρθρος και ακολούθησε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Ποιμενάρχη μας κ.κ. Θεολόγου, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.
«Οι άγιοί μας πέτυχαν τον σκοπό τους και κατάφεραν να γίνουν ναοί του Αγίου Πνεύματος», είπε στο κήρυγμά του, ενώ τόνισε ιδιαίτερα ότι είναι πολύ μεγάλη ευλογία για την ενορία της Αγίας Μαρίνης και του Αγίου Αντωνίου που έχει για πολλούς αιώνες το άφθαρτο δεξί χέρι της Αγίας Μαρίνης.
«Η εκκλησία μας διδάσκει να τιμούμε τα ιερά λείψανα των αγίων γιατί είναι γεμάτα από χάρη,  από Άγιο Πνεύμα», είπε μεταξύ άλλων. «Γι αυτό είναι μεγάλη ευλογία το ότι έχουμε ανάμεσά μας το ιερό λείψανο της αγίας Μαρίνης το δεξί της χέρι,  αυτό το χέρι το οποίο  εταπείνωσε τον διάβολον. Γι αυτό να θεωρούμε τους εαυτούς μας πολύ ευλογημένους από την χάρη του Θεού και αυτή την ιστορική εκκλησία ιδιαιτέρως ελεημένη από την χάρη του Θεού, γιατί  έχει  αιώνες τώρα αυτόν τον πολυτιμότατο θησαυρό».
Ευχήθηκε  δε,  «όπως η Αγία Μαρίνα, 15 χρονών  κοπέλα εταπείνωσε τον δαίμονα με την δύναμη του Χριστού, σας εύχομαι και σε σας και σε μένα, να γίνουμε άγιοι, να βάλουμε στόχο την αγιότητα όλοι μας. Ας ακολουθήσουμε το θέλημα του Θεού για να γίνουμε φως,  για να γίνουμε οι παρουσίες του Χριστού μέσα σ’ ένα κόσμο σκοταδιού και απελπισίας. Η χάρη της Αγίας Μαρίνης, της οποίας το θαυματουργό και άφθαρτο λείψανο που έχουμε αιώνες τώρα μαζί μας, ας μας οδηγεί με ασφάλεια στον δρόμο της αγιοσύνης».
  Στο τέλος του λόγου του ο Ποιμενάρχης μας δεν παρέλειψε να τονίσει το σπουδαίο  φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο που επιτελεί η συγκεκριμένη ενορία. Όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι μία κυψέλη πνευματική, όπου πολλοί άνθρωποι εργάζονται φιλότιμα και εθελοντικά για την δόξα του Χριστού αλλά και για τις ανάγκες των ανθρώπων.
Εδώ στην ενορία γίνεται ένα έργο που ευλογείται από τον Θεόν, ένα έργο που στηρίζεται από εσάς τους ενορίτες . Είναι  ένα  έργο για το οποίο αξίζουν οι πατέρες και οι συνεργάτες τον έπαινον».
 Οι Ακολουθίες για την εορτή της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Μαρίνης ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας με την τέλεση της παρακλήσεως.
 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 19 Ιουλ. 2017 - 14:07