Σάββατο του Λαζάρου: Το μεγάλο θαύμα της έγερσης εκ νεκρών

Το Σάββατο του Λαζάρου  τελειώνει η δεύτερη και μεγαλύτερη  περίοδος της Μ. Τεσσαρακοστής, για να μπούμε από το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων στην τρίτη περίοδο του Τριωδίου, που είναι η Μεγάλη Εβδομάδα.

Η εκκλησία μας θυμίζει, το μεγάλο θαύμα της έγερσης εκ νεκρών  του Λαζάρου, από την Βηθανία,  φίλου του Ιησού Χριστού και αδελφός της Μάρθας και της Μαρίας , ο οποίος ήταν για τέσσερις μέρες νεκρός. Η ανάστασή του περιγράφεται στο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο.

Ο Ιησούς Χριστός με την φράση «Λάζαρε δεύρο έξω» ανέστησε τον Λάζαρο, ο οποίος βγήκε από το μνήμα, με δεμένα τα χέρια και τα πόδια και με το πρόσωπο τυλιγμένο με το σουδάριο.

Μετά την ανάσταση του Λαζάρου και έξι μέρες πριν από το Πάσχα, ο Ιησούς κάθισε σε δείπνο μαζί με τον Λάζαρο, ενώ πλήθος κόσμου είχε πάει για να δει τον αναστημένο Λάζαρο.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Λάζαρος μετά την ανάστασή του -ήταν τότε 30 χρονών- έζησε άλλα 30 χρόνια. Για να γλυτώσει από το μίσος τον Ιουδαίων, κατέφυγε στην Κύπρο όπου αργότερα, από τον απόστολο Παύλο και τον Βαρνάβα χειροτονήθηκε επίσκοπος Κιτίου.

Η παράδοση αναφέρει ότι ο Λάζαρος μετά την ανάστασή του δεν γέλασε ποτέ!  Μόνο μία φορά όταν είδε έναν χωρικό στο παζάρι να κλέβει μία στάμνα, είπε: «βρε, τον ταλαίπωρο! Για ιδές τον πως φεύγει κρυφά με το σταμνί. Ξεχνάει ότι κι αυτός είναι ένα κομμάτι χώμα, όπως το σταμνί. Το ένα χώμα, κλέβει το άλλο…. Μα δεν είναι να γελάνε οι πικραμένοι;» και χαμογέλασε….

Ο Λάζαρος πέθανε και θάφτηκε στην Κύπρο, όπου τιμάται ιδιαίτερα. Στο μνήμα όπου εθάφτηκαν τα λείψανά του είναι γραμμένο στην εβραϊκή γλώσσα «Λάζαρος, ο τετραήμερος φίλος του Χριστού»

Αξίζει  να σημειωθεί, ότι το  Σάββατο 27 Απριλίου 2024 τα παιδιά του Λυκείου Ελληνίδων Σερρών θα τραγουδήσουν  στις γειτονιές και στους δρόμους της πόλης τα κάλαντα του Λαζάρου για να αναγγείλουν την Ανάστασή του και να δώσουν το μήνυμα της αναζωογόνησης της φύσης.

Επίσης, το παμπάλαιο έθιμο «Λαζαρίνες» θα αναβιώσουν το Σάββατο 27 Απριλίου 2024, τα παιδιά και μέλη του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Ν. Σερρών. Κατόπιν θα επισκεφθούν τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Παναγιώτη Σπυρόπουλο, την Δήμαρχο Σερρών κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα και στις 12.00 τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών κ.κ. Θεολόγο

Τα κάλαντα του Λαζάρου, όπως κάθε χρόνο,  θα τραγουδήσουν και τα παιδιά της Θρακικής Εστίας Ν.Σερρών το Σάββατο 27 Απριλίου 2024. Τα παιδιά με τα καλαθάκια τους, στολισμένα με πολύχρωμα λουλούδια  και την Λαζαρίνα τους θα πουν τα κάλαντα στο κέντρο της πόλης και θα επισκεφθούν τις τοπικές αρχές.

                                                                                             

Τελευταία ενημέρωση: 
Παρ. 26 Απρ. 2024 - 11:13