Το ΥΠΑΑΤ εξετάζει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο

Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να τεθεί μέσα στον Οκτώβριο το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον αγροτικό τομέα.

Στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται διατάξεις για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, αλλά και μέτρα για το ζήτημα των ελληνοποιήσεων.

Στο σχεδιασμό του ΥΠΑΑΤ περιλαμβάνεται και η νομοθέτηση πιο αυστηρών προστίμων για τις επιχειρήσεις που παρανομούν. Το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο τα πρόστιμα αυτά να υπολογίζονται επί του τζίρου των επιχειρήσεων, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΑΑΤ.

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο είναι ένα ακόμη ζήτημα που τίθεται προς συζήτηση. Ο συνδυασμός του συγκεκριμένου μέτρου με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων καθώς και τη συμμετοχή των παραγωγών σε συλλογικά σχήματα θα μειώσει κατακόρυφα το κόστος παραγωγής των αγροτών.

Τέλος, εντός του Οκτωβρίου επίκειται η πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων προς τις τράπεζες για την ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω του οποίου προβλέπεται να «πέσουν» στην αγορά περί τα 400 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά, τα οποία θα είναι διαθέσιμα μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα ξεκινούν από τις 10.000 ευρώ, θα έχουν χαμηλά επιτόκια και μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής.

Τελευταία ενημέρωση: 
Κυρ. 22 Σεπ. 2019 - 19:09