Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σερρών: Ο πρωτογενής τομέας θα πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο(Βίντεο)

«Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η σύγχρονη αγροτική διπλωματία και οι προκλήσεις στον αγροτικό τομέα» ήταν τα θέματα που αναλύθηκαν εκτενώς από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024 βρέθηκε στις Σέρρες.

Ο κ. Αυγενάκης ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το Επιμελητήριο Σερρών, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ. , βουλευτής Τάσος Χατζηβασιλείου, ο Πανσερραϊκός Αγροτικός Σύλλογος και ο Πανσερραϊκός Κτηνοτροφικός Σύλλογος και η οποία στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία, καθώς η συμμετοχή αγροτών, κτηνοτρόφων αλλά και θεσμικών φορέων, ήταν αθρόα.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Αθανάσιος Μαλλιαράς καλωσόρισε τον Υπουργό και τον ευχαρίστησε για την ανταπόκριση στην πρόσκληση να βρεθεί στις Σέρρες και να γίνει μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, για τα μείζονα θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα.

Ο κ. Μαλλιαράς τόνισε μετ’ επιτάσεως πως ο πρωτογενής τομέας θα πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πως η βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα απαιτείται να βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα όλων. Χαρακτήρισε τεράστια πρόκληση την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και επισήμανε τις αλλαγές που έχουν ήδη γίνει με πρωτοβουλία του Υπουργείου αλλά και επιπρόσθετες που απαιτούνται ώστε η νέα ΚΑΠ να λειτουργήσει επ’ ωφελεία των παραγωγών.

Επίσης, αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στον καθοριστικό ρόλο των Επιμελητηρίων μέσα από τη λειτουργία των αγροτικών τμημάτων, επισημαίνοντας πως το Επιμελητήριο Σερρών είναι από τα πρώτα που σύστησαν αγροτικό τμήμα, πριν ακόμη τη θεσμοθέτηση του πλαισίου.

«Θέλουμε τα αγροτικά τμήματα των Επιμελητηρίων να αποκτήσουν δυναμική και μέσω αυτών να διανοιχτούν δρόμοι προόδου και προοπτικής για τους παραγωγούς μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αθανάσιος Μαλλιαράς.

Από την πλευρά του, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ. και βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε στις δυσκολίες και τις προκλήσεις που υπάρχουν όσον αφορά στον αγροτικό τομέα και στην προσπάθεια που γίνεται από την τωρινή κυβέρνηση και το Υπουργείο να καλύψουν το κενό δεκαετιών και να χτίσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάταξης του αγροτικού τομέα. Επιπλέον, κατέθεσε πρόταση ζητώντας κάθε εμπορική συμφωνία που συνάπτει η ΕΕ από εδώ και στο εξής, να διέπεται από τρεις όρους: ρήτρες ισοδυναμίας, πλαίσιο αμοιβαιότητας, δίκαιους όρους ανταγωνισμού.

Τόσο ο Πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, Διαμαντής Διαμαντόπουλος όσο και η Πρόεδρος του Πανσερραϊκού Κτηνοτροφικού Συλλόγου, Ελπίδα Σιδηροπούλου μετέφεραν  στον Υπουργό τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του κλάδου τους, τονίζοντας πως η λήψη μέτρων στήριξής τους και η επίλυση χρόνιων προβλημάτων, θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο του Υπουργείου.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση προχώρησε σε μία εκτενή, λεπτομερή παρουσίαση των ενεργειών που γίνονται από το Υπουργείο τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μίλησε για τις αλλαγές που έχουν επιτευχθεί όσον αφορά στη νέα ΚΑΠ αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται να διεκδικηθούν ακόμη ευνοϊκότερες τροποποιήσεις.

Αναφέρθηκε στο μεγάλο «στοίχημα» τους εκσυγχρονισμού των οργανισμών που υπόκεινται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και στην προσπάθεια να ενισχύεται το δυνατόν περισσότερο ο αγροτικός τομέας.

Επισήμανε δε, πως με τη συγκεκριμένη εκδήλωση εγκαινιάζεται μία στενή συνεργασία με το Επιμελητήριο Σερρών αλλά και με όλους τους θεσμικούς φορείς και φυσικά τους παραγωγούς, με στόχο ένα ευοίωνο μέλλον για τον αγροτικό τομέα, σε μία περίοδο με πολλές δυσκολίες και έντονες προκλήσεις.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν : Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, ο βουλευτής Σερρών Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, οι δήμαρχοι Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα, Εμμανουήλ Παππά Δημήτρης Νότας, Νέας Ζίχνης Παντελής Μπόζης, Αμφίπολης Στέργιος Φραστανλής, Σιντικής Γιώργος Τάτσιος, οι Αντιδήμαρχοι Ηράκλειας Αναστάσιος Νεολιαντζής, Εμμανουήλ Παπά Λένα Πατρίκη και Γιώργος Στόικος , τα μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Σερρών , Γιώργος Μήχος και Χρήστος Τρούπης, ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Σερρών Θόδωρος Καμπούρης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών Χρυσούλα Δρίγκα, ο πρώην Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Σπύρος Μάμαλης καθώς και εκπρόσωποι του γραφείου του Βουλευτή Σερρών, Κώστα Καραμανλή.

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 08 Μάιος. 2024 - 18:22