Βρετανικό Μουσείο: Κοντά στις 2.000 οι κλεμμένες αρχαιότητες

Νεότερες αποκαλύψεις αφήνουν ακόμη πιο εκτεθειμένο το Βρετανικό Μουσείο. Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, ένας έμπορος έργων τέχνης φέρεται να ειδοποίησε το μουσείο ότι είδε αρχαιότητες της συλλογής του να πωλούνται στο Διαδίκτυο το 2021, με τις Αρχές του μουσείου να του απαντούν ότι η συλλογή «είναι προστατευμένη». Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της Daily Telegraph ανεβάζει τον αριθμό των αρχαιοτήτων που έκαναν φτερά «κοντά στις 2.000», επικαλούμενη πηγές της εφημερίδας. Το ίδιο το μουσείο δεν σχολίασε τις δύο νέες αποκαλύψεις.

Σύμφωνα με το BBC, ο έμπορος τέχνης Ιτάι Γκραντέλ ενημέρωσε το μουσείο όταν παρατήρησε ένα κομμάτι ρωμαϊκού θραύσματος να βγαίνει προς πώληση διαδικτυακά, αλλά ο απερχόμενος διευθυντής του μουσείου και ο αναπληρωτής του τον διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις παραβάσεων και ότι τα αντικείμενα που υποδεικνύει βρίσκονται στο μουσείο. Οι καταγγελίες του έφθασαν μέχρι τον πρόεδρο του μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν, ο οποίος είπε στον Γκραντέλ τον Ιανουάριο του 2023 ότι «έχω λάβει σοβαρά υπόψη μου τις παρατηρήσεις σας».

Ο βουλευτής των Εργατικών και πρώην υφυπουργός Πολιτισμού, Μπεν Μπράντσο, δήλωσε ότι οι κατηγορίες είναι πολύ σοβαρές. «Αυτή η υπόθεση θα κάνει ζημιά στη Βρετανία επειδή έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις. Το Βρετανικό Μουσείο είναι το πιο διάσημο μουσείο του κόσμου», δήλωσε. Για την υπόθεση το μουσείο απέλυσε έναν βετεράνο επιμελητή του, τον 56χρονο Πίτερ Χιγκς, ειδικό στην αρχαιοελληνική συλλογή, αλλά οι Αρχές δεν έχουν κάνει ακόμη συλλήψεις και ο ίδιος αρνείται την εμπλοκή του στις κλοπές.

Πολλές από τις αρχαιότητες είναι γνωστό ότι κατέληξαν σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες δημοπρασιών, όπως το eBay, όπου πωλούνταν σε τιμές εξευτελιστικά χαμηλότερες από την πραγματική τους αξία, ενώ ειδικοί εκτιμούν ότι ίσως να μη μάθουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό των θησαυρών που χάθηκαν.

www.kathimerini.gr
Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 23 Αυγ. 2023 - 10:08