Βασίλης Τερζής προς Δήμαρχο Σερρών: "Τελικά τι ισχύει για το Eden Project;"

Δε γνωρίζω εάν οι «Άγγλοι» πρόλαβαν να πάρουν μια γεύση από τη   Σερραϊκή μπουγάτσα, τα σουβλάκια, τα βουβαλίσια προϊόντα και τον ακανέ μας, εμείς ακόμη περιμένουμε την ενημέρωση, τη λήψη αποφάσεων, την εκδήλωση, και τις υπογραφές!!!

Το χρονικό του κ. Δημάρχου. 

1) 27 Φεβρουαρίου 2020, 3η Συνεδρίαση του Δ.Σ, Απόφασης 50. «Εξουσιοδοτεί τον κ. Δήμαρχο για την υπογραφή αρχικής δήλωσης πρόθεσης για την κατασκευή Πάρκου Τεχνολογίας, Πολιτισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Δήμο Σερρών (EDEN PROJECT SERRES), σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία ¨ΙΤΑ ΑΕ¨».

2) Σεπτέμβριος 2021, η περιβόητη τηλεοπτική συνέντευξη στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στην οποία ο κ. Δήμαρχος ανακοινώνει:

«…το 8ο EDEN Project θα γίνει στις Σέρρες, έχουμε ήδη υπογράψει με τους Άγγλους, έχουμε ήδη προχωρήσει και αυτό έχει μπει σε μια κατάσταση υλοποίησης».

3) 29 Σεπτεμβρίου 2021, στην 22η (διά ζώσης) Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Δήμαρχος ανακοινώνει:

«Μέσα στον Οκτώβριο ο όμιλος ΙΤΑ, ο οποίος έχει συζητήσει και έχει το προσύμφωνο με τους Άγγλους και έχει τα αποκλειστικά προνόμια του EDEN στην Ελλάδα, θα έρθει στις Σέρρες να υπογράψουν με τους Άγγλους το προσύμφωνο και τη δέσμευση του χώρου μετά την παραχώρηση από τη Δημοτική Αρχή».

«Η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2020, αλλά η πανδημία μας πρόλαβε…».

«Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε τις μελέτες σκοπιμότητας για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα του ποσού της συνολικής επένδυσης, της αρχικής εκτίμησης και τις πιθανές μορφές χρηματοδότησης του ποσού της επένδυσης».

«Κυρίαρχο όμως σώμα, το οποίο θα πάρει τις όποιες αποφάσεις, οι οποίες θα εξουσιοδοτήσουν τη Δημοτική Αρχή για να προχωρήσει ή όχι στο εγχείρημα, σύμφωνα με αυτά που θα παρουσιαστούν, είναι το Δημοτικό Συμβούλιο».

 4) Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022, επισκέφθηκαν τις Σέρρες οι «Άγγλοι» υπεύθυνοι ανάπτυξης του EDEN Project, στην πρώτη, δια ζώσης συνάντηση εργασίας, για να τους παρουσιάσουμε το χώρο που προτείνουμε και να συζητηθούν οι προοπτικές. Στη συνάντηση δεν επιτράπηκαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους και δεν είχαμε δηλώσεις των «Άγγλων» υπευθύνων.    

 

Δυόμιση χρόνια, από τον Φεβρουάριο του 2020 και …την υπογραφή αρχικής δήλωσης πρόθεσης.., στην ...εκδήλωση του Μαρτίου του 2020… (που ματαιώθηκε), στον Σεπτέμβριο του 2021 που …έχουμε ήδη υπογράψει με τους Άγγλους…, στην εκδήλωση του Οκτωβρίου 2021 (που δεν έγινε) για  …να υπογράψουν με τους Άγγλους  και τέλος, στην επίσκεψη στις 13 Ιουλίου 2022, που δε μάθαμε τίποτα…    

 

Ερωτηματικά.

Το κυρίαρχο Σώμα, κατά δήλωση του κ. Δημάρχου, το Δημοτικό Συμβούλιο: Πότε θα ενημερωθεί για τις μελέτες σκοπιμότητας που έγιναν; Έγιναν; Πόσο στοίχησαν; Πώς πληρώθηκαν; Με ποια απόφαση; Ποιο το ποσό της συνολικής επένδυσης και η αρχική εκτίμηση; Ποιες οι πιθανές μορφές χρηματοδότησης του ποσού της επένδυσης; Πώς έχουμε προχωρήσει; Τι ακριβώς παραχωρούμε; Πώς θα γίνει; Με ποιους όρους; Τι κερδίζουμε ως Δήμος εκτός από τα έμμεσα ανταποδοτικά; Υπογράψαμε τελικά; Αν ναι, ποιος υπέγραψε; Με ποια απόφαση και δικαιοδοσία;…

 

Το πάρκο θα γίνει!!! ή για να είμαι πιο ακριβής ΝΑ ΓΙΝΕΙ, έως τότε όμως μια επένδυση 200 εκατομμυρίων ευρώ (έτσι ακούστηκε), που θα δεσμεύσει εσαεί 1000 στρέμματα Δημοτικής έκτασης και η κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του τελούν υπό πολλές προϋποθέσεις, απαιτεί διαφάνεια, δημόσια διαβούλευση και απόφαση από συλλογικά όργανα, τοπικούς και κρατικούς θεσμούς και φορείς.

 «Γεμίσαμε καθρεφτάκια».., από την κοινωνία και τον Δήμο, ως διοικητική οντότητα αλλά και ως συνέλευση πολίτων και κυρίαρχο πολιτικό σώμα, στην «επικοινωνία» και το «lifestyle» ως μείζον ζήτημα και αυτοσκοπό.

Με υπομονή περιμένω την ενημέρωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, το επίσημο ανώτατο θεσμοθετημένο όργανο, πρώτης και αποκλειστικής ενημέρωσης, συζήτησης, έγκρισης και λήψης απόφασης.

….«Ούτε εκδήλωση, ούτε party, ούτε πανηγύρι…»

 

Με τιμή

Βασίλης Τερζής

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 20 Ιουλ. 2022 - 10:42